Συμπληρωματικός 45 εκατ. ευρώ για ΑΗΚ στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος

Αύξηση κατανάλωσης και μείωση παραγωγής ΑΠΕ έφερε έλλειψη καυσίμων

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 45 εκατ. ευρώ για την ΑΗΚ κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Το μεγαλύτερο μέρος αφορά την αγορά καυσίμων (30,3 εκατ. ευρώ), αφού η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το 2017 είναι αυξημένη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της ΑΗΚ, ενώ και η συνεισφορά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για κάλυψη της πιο πάνω ζήτησης είναι μειωμένη σε σχέση με την προϋπολογιζόμενη. Μάλιστα, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης παραγωγής από ΑΠΕ, προκύπτει ανάγκη για αγορά επιπρόσθετων Δικαιωμάτων Εκπομπής Θερμοκηπιακών Αερίων, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης ζητείται η αποδέσμευση 700 χιλ. ευρώ για υπερωρίες που αφορούν κυρίως επιδιορθώσεις βλαβών, εκφόρτωση καυσίμων, λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στο σταθμό Δεκέλειας και των αεριοστροβίλων των μονάδων συνδυασμένου κύκλου 4 και 5 του Βασιλικού. 6 εκατ. ευρώ για Ταμεία Συντάξεων Ακόμη, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, ζητείται η αποδέσμευση 6 εκατ. ευρώ για κάλυψη του συνταξιοδοτικού κόστους που θα καταχωρισθεί στο λογαριασμό αποτελεσμάτων της ΑΗΚ για το 2017, όπως αυτό έχει υπολογιστεί με την τελευταία σχετική αναλογιστική μελέτη με ημερομηνία αναφοράς 31 Δεκεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρεται η εν λόγω μελέτη οριστικοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 και βασίστηκε στις επικαιροποιημένες οικονομικές και δημογραφικές αναλογιστικές παραδοχές. 27 νέες θέσεις Εν τω μεταξύ στη Βουλή κατατέθηκαν ακόμη δύο συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί για τη δημιουργία συνολικά 27 νέων θέσεων στην ΑΗΚ.

Η δημιουργία των πιο πάνω θέσεων αποτελεί μέρος της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν πρόσφατα το Υπουργείο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να καλυφθεί το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Οι 18 θέσεις αφορούν τη δημιουργία λειτουργικά αυτόνομων και ανεξάρτητων βασικών ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων, στο βαθμό που να διασφαλίζεται ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ, και τη δημιουργία ξεχωριστού ανεξάρτητου Τμήματος Διαχειριστή Συστήματος Διανομής.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία 17 νέων θέσεων πρώτου διορισμού βοηθού μηχανικού δικτύου και μηχανικού δικτύου και μίας θέσης πρώτου διορισμού τεχνικού πληροφορικής. Το επιπρόσθετο κόστος από τη δημιουργία των 18 νέων θέσεων κοστολογήθηκε για τρεις μήνες και θα ανέλθει στις 135,6 χιλ. ευρώ.

Επίσης, με την αναδιοργάνωση του επιστημονικού προσωπικού είχε δοθεί το δικαίωμα ανέλιξης μέχρι την κλίμακα Α13 πάνω σε προσωπική βάση, στους κατόχους θέσεων εισδοχής επιστημονικού προσωπικού, κατά την 31.1.2003. Συνολικά το πρόσθετο ετήσιο κόστος για τις 18 θέσεις είναι 543 χιλ. ευρώ. Για τον εξορθολογισμό δεν θα υπάρξει κόστος μέχρι το 2019, ενώ για τα έτη 2020 και 2021 θα απαιτηθούν 16,9 χιλ. ευρώ και 45,6 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες εννέα θέσεις αφορούν: τρεις θέσεις βοηθού ενεργειακού ελεγκτή και ενεργειακού ελεγκτή, μία στον κλάδο της ηλεκτρολογικής μηχανικής, μία στον κλάδο της μηχανολογικής μηχανικής, μία στον κλάδο της πολιτικής μηχανικής, μία βοηθού πολιτικού μηχανικού και πολιτικού μηχανικού, μία λειτουργού νομικών υπηρεσιών και μία βοηθού μηχανικού αγοράς και μηχανικού αγοράς.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy