Συμπτύσσεται το γεωτρητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ

Επενδύσεις «€700 εκ. δεν θα τις αφήσει εκεί», λέει ο CEO του ιταλικού κολοσσού

€700 εκ. που έχει ήδη επενδύσει στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα τα αφήσει να πάνε χαμένα διεμήνυσε χθες ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ διά του διευθύνοντος συμβούλου της Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου.

Παρόλο που η κυβέρνηση κρατεί χαμηλούς τόνους σε σχέση γενικά με το γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ να διενεργήσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3, ο κ. Ντεσκάλτι ήταν κάθετος ως προς την αποφασιστικότητα της εταιρείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, με βάση τις υποχρεώσεις της στα συμβόλαια για τα τεμάχια 2, 3, 6, 8 και 9 με την Κυπριακή Δημοκρατία, προέβλεπαν πέντε γεωτρήσεις, εκ των οποίων μόνο μια –αυτή στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6– υλοποιήθηκε. Για το ίδιο τεμάχιο εκκρεμεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση για την οποία, τόσο ο κ. Υπουργός όσο και ο κ. Ντεσκάλτσι, δεν έδωσαν χθες διευκρινίσεις πότε ακριβώς θα γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το πρόγραμμα των γεωτρήσεων έχει συμπτυχθεί ούτως ή άλλως γιατί πλησιάζει προς το τέλος του (το 2020), βάσει των συμβολαίων, και άρα ο χρόνος διεξαγωγής της ερευνητικής γεώτρησης μπορεί να συνδυαστεί με τον προγραμματισμό άλλων γεωτρήσεων της εταιρείας… «Η επιβεβαιωτική γεώτρηση διασυνδέεται με το υπόλοιπο γεωτρητικό πρόγραμμα», επιβεβαίωσε έγκυρη πηγή στην εφημερίδα μας. Όπως είναι γνωστό εκτιμάται από την ίδια εταιρεία ότι το κοίτασμα του Καλυψώ μπορεί να ξεπερνά εκείνο της Αφροδίτης και η επιβεβαίωσή του, μπορεί να καθορίσει και την προοπτική του τερματικού υγροποίησης…

Ο κ. Ντεσκάλτσι τόνισε χθες ότι το τεμάχιο 3 όπως και τα τεμάχια 9, 2, 8 και 11 αποτελούν μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας και ότι κατά το 2018-2019 θα κάνουν γεωτρήσεις και μελέτες για τα περισσότερα από αυτά. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι τώρα επενδύσαμε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μια ισχυρή δέσμευση απέναντι στη χώρα. Έχουμε ακόμα πολλές δραστηριότητες να κάνουμε και είμαστε δεσμευμένοι», είπε. Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να κάνουν άλλες περιβαλλοντικές μελέτες και άλλα πολλά πράγματα τα οποία συζήτησαν με την κυβέρνηση με την οποία έχουν μια καλή συνεργασία, συμμαχία, κοινοπραξία, ενώ μοιράζονται και τους ίδιους στόχους. Απαντώντας σε ερώτηση για το τεμάχιο 3 είπε ότι «το τεμάχιο 3 είναι εκεί, δεν φεύγει».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί». Εκτιμάται ότι οι δηλώσεις Νεσκάλτσι είναι και πολιτικό μήνυμα ότι η εταιρεία χρειάζεται και πολιτική στήριξη για να φέρει σε πέρας το πρόγραμμά της και να αποδώσει η επένδυσή της.

Πάντως ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση και ότι τόσο η εταιρεία όσο και η κυβέρνηση έχουν τώρα μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα».

«Ένας από τους σημαντικούς εταίρους η ΕΝΙ»

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Eni είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ λόγω των τεμαχίων που κατέχει, αλλά είναι και ένας σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, λόγω των δραστηριοτήτων και στην Αίγυπτο, αλλά και στον Λίβανο πολύ σύντομα. Ερωτηθείς για την επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, είπε ότι «είναι θέματα που συζητήσαμε και θα συζητήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα». Για τη γεώτρηση που προγραμματίζει η ExxonMobil, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι διαδικασίες προχωρούν όπως έχουν καθοριστεί, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Νίκη Κουλέρμου

Τίποτε χειροπιαστό για τη συμφωνία εμπορικής εκμετάλλευσης της «Αφροδίτης» «Έχει γίνει αρκετή πρόοδος αλλά έχουμε δυσκολίες» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο έγκυρης πηγής που είναι σε θέση να γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την εταιρεία Noble για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Ερωτηθείς σχετικά χθες ο Υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης είπε ότι γι’ αυτό το θέμα «γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα». Για το θέμα, όπως έγραψε η εφημερίδα μας, αναμενόταν να ενημερωθούν προκαταρκτικά και τα κόμματα, πράγμα που δεν έγινε. Πέραν του θέματος των τιμών εκκρεμεί και η «διαφορά» αν χρειάζεται ή όχι συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα και δεν θα προκύψει κανένα αν προχωρήσει η εμπορική εκμετάλλευση χωρίς μια τέτοια συμφωνία. Για τον υπό εξέταση αγωγό με την Αίγυπτο και την επικείμενη μετάβασή του στη χώρα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχει συνεχής συζήτηση με τους ομολόγους του στην Αίγυπτο για το θέμα του αγωγού το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχόλιά της σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Πάντως για τον αγωγό East Med ο κ. Ντεσκάλτσι ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο.

Όπως είπε, η ενέργεια που βρέθηκε στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, που υπάρχει στην Κύπρο και στο μέλλον στον Λίβανο, είναι απολύτως απαραίτητη και κρίσιμη για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη εισάγει περισσότερο από το 80% του αερίου που χρησιμοποιεί με την εγχώρια παραγωγή να μειώνεται…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy