Συμβόλαιο με την κοινωνία χωρίς μεγαλόστομες διακηρύξεις

Στ. Μαλάς: Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες θα στηριχθούν πρώτα στη δική μας διακυβέρνηση

Χωρίς μεγαλόστομες διακηρύξεις και χωρίς ίχνος αλαζονείας, σε αντίθεση με κάποιους εκ των ανθυποψηφίων του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς έδειξε την υπεροχή του στις προτάσεις που αφορούν τους πολλούς, τη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η υποψηφιότητά του, όπως είπε, στοχεύει να προστατεύσει αυτούς που έχουν την πρώτη κατοικία. Υποσχέθηκε πως θα ανασχέσει τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επέλθει στις εργασιακές σχέσεις, θα εφαρμόσει και υποστηρίξει το ΓεΣΥ, τη φαρμακοβιομηχανία και την ύπαιθρο με νέο σχεδιασμό, αλλά και τη νέα γενιά με ενίσχυση των δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία και τη δημιουργία χιλιάδων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Ζήτησε από τους πολίτες να αξιολογήσουν την υποψηφιότητά του με ειλικρίνεια και τους κάλεσε να τον εμπιστευτούν. Κατέστησε σαφές ότι στη δική του διακυβέρνηση θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι των οποίων τα δικαιώματα θα κατοχυρωθούν μέσω των συλλογικών συμβάσεων. Οι ευάλωτες και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία, είναι στις δικές του προτεραιότητες. Κάλεσε το λαό να τον εμπιστευθεί ώστε να γυρίσει η Κύπρος σελίδα. Σε επίμονες ερωτήσεις συγκεκριμένων δημοσιογράφων και αναφορές του κ. Παπαδόπουλου για τη συμμετοχή του Στ. Μαλά στη διακυβέρνηση Χριστόφια, ο ίδιος υπέδειξε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι προτάσεις για το μέλλον και όχι η παρελθοντολογία.

Κάλεσε τους πολίτες να τον κρίνουν για τα πεπραγμένα του, τη δική του πολιτική αξιοπιστία και το πρόγραμμά του, το οποίο όπως είπε είναι μετρημένο και στοχευμένο. Στόχος του, σημείωσε, είναι να προστατευτούν επιτέλους οι ευάλωτες ομάδες από τη μία και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την κυπριακή οικονομία. Επέκρινε ακόμα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αναφορά του ότι όραμα δεκαετιών αποτελεί το καζίνο, καθώς και για τα γεφυρωτικά δάνεια που έταζε στο λαό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από όλους τους υποψήφιους, μόνο ο Σταύρος Μαλάς ξεκαθάρισε ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών δεν πρόκειται να έχει καμία συνδιαλλαγή με το ναζιστικό ΕΛΑΜ.

Ν. Παπαδόπουλος σε αμήχανη θέση

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν κατάφερε να εξηγήσει κατά συγκεκριμένο τρόπο πώς θα εξευρεθούν οι πόροι για υλοποίηση σωρείας προτάσεών του. Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την πρόταση για κούρεμα δανείων αρκέστηκε ν’ αναφέρει ότι τα “θα βρούμε τα χρήματα” κάνοντας λόγο για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε σε άβολη θέση και απέφυγε ακόμα ν’ απαντήσει συγκεκριμένη ερώτηση που αφορά τη δήλωση του πόθεν έσχες του.

Σε ερώτηση για το πώς θα προβεί σε συνετή πολιτική διαχείριση όταν ο ίδιος παρά τις αποδοχές του, περίπου 12.000 ευρώ το μήνα, για δέκα χρόνια, φαίνεται ν’ αποταμιεύει περίπου 25.000 ευρώ το χρόνο (ενώ κατέχει ακίνητη περιουσία περίπου δύο εκατ. ευρώ) αρκέστηκε στο να σημειώσει ότι ο ίδιος κρίνεται από τις προτάσεις του και ότι ο καθένας μπορεί να εξετάσει τη δήλωση του πόθεν έσχες του.

Τα φόρτωσε ξανά στη Βουλή ο Αναστασιάδης για το κούρεμα

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, για άλλη μια φορά επιχείρησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες για το κούρεμα στη Βουλή.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο ίδιος έχει αναλάβει τις ευθύνες του, και επικαλέστηκε τη δήλωσή του μετά το κούρεμα, με την οποία είχε αναφέρει ότι προτίμησε να είναι ωφέλιμος παρά αρεστός. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου στις οποίες σημειώνει ότι έχει γίνει ο καλύτερος χειρισμός στο Eurogroup.

Δημήτρης Στρατής

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy