Συμβουλές ασφάλειας για τα Χριστούγεννα

Σε συστάσεις προβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενόψει Χριστουγέννων, για την ασφάλεια χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών φωτιστικών τύπου αλυσίδας.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ως η αρμόδια αρχή για την εποπτεία της αγοράς σε θέματα ασφάλειας ηλεκτρικών προϊόντων, διενεργεί ελέγχους σχετικά με τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φωτιστικά τύπου αλυσίδας και θεωρεί χρήσιμο να παράσχει βασικές συμβουλές στους καταναλωτές.

Καλούνται οι καταναλωτές να αγοράζουν τα φωτιστικά τους από αξιόπιστους εμπόρους, επειδή αναμένεται ότι τηρούν τα βασικά πρότυπα ασφάλειας και να βεβαιώνονται ότι φέρουν τη σήμανση CE, η οποία τοποθετείται με ανθεκτική ετικέτα στο καλώδιου, φέρουν σημάνσεις με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που είναι η τάση λειτουργίας και ο βαθμός προστασίας από διείσδυση ξένων στερεών αντικειμένων και από επιβλαβή διείσδυση νερού (IP).

Τα φωτιστικά πρέπει επίσης να φέρουν το όνομα ή το εμπορικό ή το βιομηχανικό σήμα του κατασκευαστή και τον τύπο ή το μοντέλο της συσκευής.

Όλες οι σημάνσεις πρέπει επίσης να είναι εμφανείς, ευανάγνωστες, ανθεκτικές και να μην αφαιρούνται εύκολα, να συνοδεύονται με οδηγίες ασφάλειας, χρήσης και λειτουργίας στην ελληνική γλώσσα και από σχετική πληροφόρηση, στην περίπτωση που είναι κατάλληλα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους μόνο.

Επίσης πρέπει να είναι κατάλληλα για τάση λειτουργίας 230V, ή συνοδεύονται από κατάλληλο μετασχηματιστή και να διαθέτουν τριπολικό ρευματολήπτη ή να φέρουν κατάλληλο ασφαλή μετατροπέα ή προσαρμογέα.

Οι καταναλωτές καλούνται επίσης να βεβαιώνονται ότι τα προϊόντα που αγόρασαν δεν έχουν οποιοδήποτε εμφανές ηλεκτρικό ή μηχανικό πρόβλημα, δεν έχουν υποστεί φθορές, λόγω προηγούμενης χρήσης, έχουν ενσωματωμένους όλους τους λαμπτήρες στην αλυσίδα.

Σε περίπτωση αντικατάστασής τους, οι λαμπτήρες πρέπει να αντικαθίστανται με λαμπτήρες του ίδιου τύπου και πρέπει τα σημεία στερέωσης των καλωδίων να είναι αξιόπιστα και να τίθενται εκτός λειτουργίας, κατά τις ώρες απουσίας από το σπίτι, καθώς και κατά τις ώρες του ύπνου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy