Συναγερμός για μια αόρατη ομάδα εξαφανισμένων παιδιών

Διεθνής Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Οργανισμοί από όλη την Ευρώπη σημαίνουν συναγερμό για μια αόρατη ομάδα εξαφανισμένων παιδιών.

Πάνω από 209 000 τηλεφωνήματα δέχτηκε το Ευρωπαϊκό δίκτυο ανοιχτών τηλεφωνικών γραμμών για τα εξαφανισμένα παιδιά το 2015. Από αυτές, οι μεγαλύτερες ομάδες εξαφανισμένων παιδιών περιλαμβάνουν παιδιά που το σκάνε από τα σπίτια τους ή που εκδιώκονται από αυτά (54%) και παιδιά που έχουν απαχθεί από έναν γονέα μετά από μια οικογενειακή διαμάχη (29%). Ενώ η εξαφάνιση των ασυνόδευτων παιδιών συνθέτει ένα απατηλά χαμηλό ποσοστό από τηλεφωνήματα στις ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας (2%), αυτοί οι αριθμοί υποδεικνύουν μια άλλη ανησυχητική πτυχή του θέματος – την ελλιπή αναφορά των εξαφανίσεων μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας παιδιών.

Η Κύπρος είναι το 17ο κράτος-μέλος της ΕΕ που έθεσε σε λειτουργία το 2012 τον ευρωπαϊκά εναρμονισμένο αριθμό 116000 και το έργο υλοποιείται από την κοινοπραξία, “Hope For Children” UNCRC Policy Center και Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για εξαφανισμένα παιδιά 116 000 είναι τηλεφωνική γραμμή στήριξης, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών. H δύο οργανισμοί είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Missing Children Europe.

Η Europol υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 10 000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στην ΕΕ. Οι γραμμές βοήθειας για τα εξαφανισμένα παιδιά αποκαλύπτουν πως αυτά τα παιδιά εξαφανίζονται ήδη από την ηλικία των 4 ετών. Υπάρχει φόβος πως πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν καταλήξει θύματα εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της εργατικής και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής επαιτείας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Τα ασυνόδευτα εξαφανισμένα παιδιά αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση.

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, τιμάται στις 25 Μαΐου σε όλο τον κόσμο. To Missing Children Europe υπερασπίζεται τις χιλιάδες των ασυνόδευτων παιδιών που συνεχίζουν να φτάνουν και να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή τους σε κέντρα υποδοχής στην Ευρώπη. Πολλά από αυτά τα παιδιά προσπαθούν απεγνωσμένα να φτάσουν στις οικογένειας από τους οποίους έχουν διαχωριστεί.

Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν αρκετές προσπάθειες ευαισθητοποίησης για να αλλάξουν συγκεκριμένες νοοτροπίες και να αυξηθεί η υποστήριξη προς όλες τις ομάδες των εξαφανισμένων παιδιών. Το Missing Children Europe και η Ευρωβουλευτής Anna Maria Corazza Bildt διοργανώνουν μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα από τις 13:30 μέχρι τις 15:00, όπου καλούν τα Κράτη Μέλη να θεσπίσουν την αναγκαία νομοθεσία και να εντείνουν τη συνεργασία για την προστασία όλων των εξαφανισμένων παιδιών, δίνοντας έμφαση στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα δείπνο υψηλού επιπέδου με παρόντες τις Αυτού Μεγαλειότητες Βασιλιά Αλβέρτο και Βασίλισσα Πάολα, την Έντιμη Marie Louise Coleiro Preca, τον Διευθυντή της Europol Rob Wainwright και άλλους σημαντικούς καλεσμένους που θα τιμήσουν την 15η επέτειο του Missing Children Europe και θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη προς τα εξαφανισμένα παιδιά.

Η Ετήσια Έκθεση του Missing Children Europe και η Έκθεση Δεδομένων σχετικά με τα στοιχεία και τις εξελίξεις όσον αφορά με τις διάφορες ομάδες εξαφανισμένων παιδιών έχει επίσης παρουσιαστεί σήμερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy