Συνάντηση απλών ανθρώπων στον Κορμακίτη

Γιόρτασαν και φέτος τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου στο κατεχόμενο μαρωνιτικό χωριό

 

Οι Μαρωνίτες τονίζουν την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, μέσα από έναν τελικό γύρο συνομιλιών. Στην παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά η καθιερωμένη εορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου των Μαρωνιτών στην ομώνυμη εκκλησία που συνορεύει με τη θάλασσα στον κατεχόμενο Κορμακίτη. Ο Νοέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη της γεωργικής περιόδου και γι’ αυτό κάθε 3 του Νοέμβρη οι Μαρωνίτες από κάθε πλευρά της Κύπρου μαζεύονται στον συγκεκριμένο χώρο. Πέρα όμως από το θρησκευτικό κομμάτι, η εκδήλωση αποτελεί ένα σημείο συνάντησης οικογενειών από τη μαρωνιτική κοινότητα. Αποτελεί ταυτόχρονα σημείο φιλίας για Ε/κ και Τ/κ που επισκέπτονται το χώρο για να δουν γνωστούς και φίλους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία εκπροσώπων κομμάτων, του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, και άλλων φορέων. Η “Χ” βρέθηκε στο χώρο, συνομιλώντας με τον κόσμο, που υπέδειξε την ανάγκη λύσης, αλλά και πριν απ’ αυτή να υπάρξουν κι άλλα σημεία συνάντησης των απλών ανθρώπων που θα αποτελέσουν τον καταλύτη για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά.

Η μεγάλη οικογένεια της Κύπρου που μπορεί να τους χωρέσει όλους

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου, Ιωσήφ Σουέηφ, δήλωσε στη “Χ” ότι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου είναι μεγάλη παράδοση πολύ βαθιά ριζωμένη στην ιστορία των Μαρωνιτών. Κάθε 3 Νοεμβρίου γιορτάζουν στο χώρο αυτό, είπε. Πάντα γίνεται και η θεία λειτουργία και το πνευματικό και θεολογικό μήνυμα αλλά και η οικογενειακή και φιλική συνάντηση, προσθέτει. Στην εκδήλωση, σημειώνει, έρχονται Μαρωνίτες όχι μόνο από τον Κορμακίτη, αλλά και από τα τέσσερα μαρωνιτικά χωριά. “Έρχεται εδώ κόσμος και από τα Καρπάσια, τον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα. Εδώ έρχεται και κόσμος από όλες τις κοινότητες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι και Λατίνοι”, αναφέρει. “Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι είναι εδώ”, υποδεικνύει ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών. Το πιο σημαντικό είναι το οικογενειακό πνεύμα που υπάρχει σ’ αυτή τη γιορτή, σημειώνει, κάτι που είναι απαραίτητο όχι μόνο για μια μέρα αλλά βασικό για την κουλτούρα της Κύπρου. Είναι, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος, βασικό για τη στρατηγική της Κύπρου, γιατί αν δεν γίνουμε οικογένεια δεν θα έχουμε μέλλον σ’ αυτό τον τόπο. Αναφέρομαι, σημειώνει, στη μεγάλη οικογένεια της Κύπρου που μπορεί να τους χωρέσει όλους. “Εάν δεν γίνουμε λοιπόν οικογένεια, θα χάσουμε τη χώρα μας, γιατί ακριβώς η χώρα δεν είναι η γη, δεν είναι η περιοχή… η χώρα είναι οι άνθρωποί της και ειδικά η νεολαία”, υποδεικνύει. “Εγώ θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα: Σας παρακαλώ όλοι οι Κύπριοι να σκεφτούμε πολύ σοβαρά για το μέλλον αυτής της χώρας επενδύοντας στη νεολαία μας”, προσθέτει.

“Να δημιουργήσουμε χώρους συνάντησης μεταξύ των νέων”

Ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών εξηγεί ακόμα ότι “εάν δεν δημιουργήσουμε χώρους συνάντησης μεταξύ των νέων θα χάσουμε… γιατί ακριβώς μια χώρα δεν είναι μόνο η οικονομία της, ούτε μόνο ο τουρισμός ή η βιομηχανία, αλλά οι άνθρωποι της”. Το μέλλον, σημειώνει, είναι τα παιδιά του σήμερα που θα συνεχίσουν την αποστολή και το ρόλο της Κύπρου στη γύρω περιοχή, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Και η θρησκεία και η παιδεία και η πολιτική έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν χώρους συνάντησης, αγάπης και φιλίας μεταξύ των νέων, αναφέρει. Ερωτηθείς για την κατάσταση στα μαρωνιτικά χωριά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ αναφέρει ότι βλέπει ότι οι Μαρωνίτες δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν τη ζωή τους έξω από τα χωριά τους. Εξηγεί ακόμα ότι η επιστροφή είναι βασική και ουσιαστική για το σήμερα και αύριο των Μαρωνιτών. “Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό”, προσθέτει, “εξαρτάται κυρίως από την πολιτική, κάτι που δεν είναι δική μου δουλειά”. Οι Μαρωνίτες θέλουν την επιστροφή κρατώντας την παράδοση του νησιού και της χώρας, αναφέρει. “Πολλές φορές έχουμε παρακαλέσει τις πολιτικές ηγεσίες να αφήσουν αυτή τη μικρή μειονότητα να επιστρέψει μέσω της λύσης του Κυπριακού, γιατί είναι θέμα επιβίωσης γι’ αυτήν”, καταλήγει.

“Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι φίλος της εκδήλωσης για χρόνια”

Ο Βαλεντίνος Κουμέττου, αντιπρόεδρος της κοινότητας Κορμακίτη, ανέφερε ότι τη γιορτή αυτή την γιόρταζαν οι πρόγονοί τους από πολύ παλιά. Σημειώνει ακόμα ότι πολύς κόσμος επισκέπτεται την εκκλησία αυτή, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. “Έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος είναι φίλος αυτής της γιορτής καθώς πολύ σπάνια απουσιάζει”, προσθέτει. Εδώ έρχεται τακτικά ο έπαρχος της Κερύνειας, σημειώνει. “Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε όλο τον κόσμο εδώ”, ανέφερε. Ελπίζουμε το κράτος να στηρίξει τις προσπάθειες της κοινότητας αλλά και του κόσμου του Κορμακίτη που έχει επωμιστεί πολλά βάρη και θυσίες για να κρατήσει το χωριό, αναφέρει. “Ελπίζουμε σύντομα να έλθει η ευλογημένη μέρα της επιστροφής”, καταλήγει. Γ. Μούσας: Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για έναν τελικό γύρο “Εμείς οι Μαρωνίτες θέλουμε όσο κανένας άλλος τη λύση του κυπριακού προβλήματος”, αναφέρει ο Γιαννάκης Μούσας, εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή. “Είμαστε χαρούμενοι που για άλλη μια χρονιά μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή και είμαστε ευτυχισμένοι που έχουμε πολλούς παράγοντες του τόπου μαζί μας”, αναφέρει. “Λυπηθήκαμε πολύ που δεν κατέληξαν οι συνομιλίες και ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν ξανά και ότι σ’ έναν τελικό γύρο θα βρεθεί η λύση και η διευθέτηση του προβλήματος”, αναφέρει. Πρέπει όλοι μαζί, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένηδες, Μαρωνίτες και Λατίνοι, να ζήσουμε ευτυχισμένοι σ’ αυτό τον τόπο, καταλήγει.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy