Συνάντηση με Ακιντζί θα έχει η πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος

Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει την αύριο Παρασκευή στις 9 το πρωί η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος.

Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, η ενημέρωση από τον Τ/κ ηγέτη και η τοποθέτηση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας πάνω στις εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία με γνώμονα την εξεύρεση διεξόδων προς τον τελικό στόχο της επίτευξης λύσης.

Αίτημα για συνάντηση, όπως αναφέρεται, έχει σταλεί και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η Πρωτοβουλία αναφέρει:

«Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, εκφράζει την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις εξελίξεις γύρω την απόφαση της Βουλής για τον εορτασμό στα δημόσια σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950. Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία επιθυμεί συγκεκριμένα να σημειώσει τα πιο κάτω:

  1. Καταδικάζει την προκλητική πρόταση του ακροδεξιού «κόμματος» να γιορτάζεται το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 , θεωρώντας την ως πράξη υπόσκαψης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας.
  2. Εκφράζει την έντονη της δυσαρέσκεια γιατί τα Ε/Κ κόμματα που αντιτίθενται σε Λύση στη βάση της υπό εξέλιξη διαδικασίας, εκμεταλλεύτηκαν την πρόκληση αυτή με στόχο να υποσκάψουν τη διαδικασία και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές του 2018.
  3. Εκφράζει την απογοήτευση της για τις δυνάμεις εκείνες που με την στάση τους επέτρεψαν να υιοθετηθεί από τη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο.
  4. Εκφράζει την απογοήτευση της για κάποιες αποφάσεις και δηλώσεις στην ΤΚ Κοινότητα που επιτείνουν την κρίση που έχει προκληθεί και απειλούν την ίδια την διαδικασία των συνομιλιών.
  5. Ενώ σημειώνει ως θετική την επιβεβαίωση του Εθνικού Συμβουλίου ότι η Ε/Κ πλευρά δεν θεωρεί ότι η Ένωση μπορεί να επανέλθει ως επιλογή, κρίνει ως ατυχή την επίσημη άρνηση για αναθεώρηση της απόφασης της Βουλής και ως εξίσου ατυχές το γεγονός ότι η επίσημη Ε/Κ πλευρά επιδίδεται σε ρητορική αντιπαράθεσης που και αυτή απειλεί την ίδια την διαδικασία των συνομιλιών.

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία επιθυμεί περαιτέρω να υπογραμμίσει το σημαντικό ιστορικό γεγονός ότι το 1960 εγκαθιδρύθηκε η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Κύπρου με την οποία διακηρυσσόταν ότι είναι παράνομη οποιαδήποτε απόπειρα για Ένωση ή Ταξίμ. Οι πράξεις δυνάμεων στην Ε/Κ και στην Τ/Κ Κοινότητα να ανατρέψουν το δρόμο προς την Ανεξαρτησία στο όνομα της Ένωσης και του Ταξίμ, οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν και τα οποία συνεχίζουν ακόμα να αναστατώνουν τις ζωές των ανθρώπων και να κρατούν μοιρασμένο το νησί μας και το λαό του.

Η παρούσα διαδικασία διαπραγμάτευσης που δυνητικά θα οδηγήσει σε μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για επανένωση του νησιού μας και τη δημιουργία προοπτικών για ένα ειρηνικό μέλλον για τις αυριανές γενιές. Η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα δεν μπορεί να ερμηνευτεί με άλλο τρόπο παρά ως μια πολιτική πράξη η οποία υπονομεύει και θέτει εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία.

Ως εκ τούτου η Δικοινοτική Πρωτοβουλία απαιτεί:

  1. Να ληφθούν όλα τα μέτρα για ακύρωση του κανονισμού για γιορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος, θεωρώντας πως μια τέτοια απόφαση θα συμβάλει εποικοδομητικά στη δημιουργία της ορθής πολιτικής βάσης για διαφύλαξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου και στις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού.
  2. Να τερματιστούν όλες οι επίσημες αντιπαραθέσεις και από τις δύο πλευρές και άμεσα να προγραμματιστεί συνάντηση των διαπραγματευτών για συνέχιση των συνομιλιών ως τη μόνη οδό για τη βελτίωση των σχέσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να απέχουν από οποιεσδήποτε δηλώσεις οι οποίες διατηρούν την ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης και να πάρουν μέτρα που θα επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση τους στο διακηρυγμένο κοινό τους όραμα για ένα επανενωμένο και ειρηνικό νησί. Τους προτρέπουμε να προχωρήσουν αποφασιστικά στην επανεξέταση όλων των σημαντικών ζητημάτων που έχουν απομείνει στο τραπέζι των συνομιλιών με πνεύμα εποικοδομητικό και δημιουργικό, με τρόπο που να διασφαλίζει την επίτευξη συμφωνίας, πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy