Συνάντηση με Τουσκ και Σουλτς έχει σήμερα ο Ακιντζί

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς συναντάται στις 16.30 (τοπική ώρα) συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Ακιντζί χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακιντζί σημείωσε στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον κ. Γιούνγκερ χτες ότι ζήτησε βοήθεια ώστε να καλυτερεύσουν οι σχέσεις της ΕΕ με τους Τ/κ για να προετοιμαστούν και οι Τ/κ για την μετά τη λύση εποχή μαζί με τους “θεσμούς” τους. Δήλωσε επίσης ότι η λύση που θα βρεθεί δεν θα πρέπει να οδηγηθεί στο μέλλον στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και πρέπει να γίνει μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου και σημείωσε την σημασία του καταστεί πρωτογενές δίκαιο.

Αναφέρθηκε στις συνομιλίες λέγοντας ότι συζητούνται από την μια τα ΜΟΕ και από την άλλη η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης και οι ηγέτες συναντώνται δύο φορές το μήνα ενώ οι διαπραγματευτές τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προχθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διήρκεσε πέντε ώρες και επιτεύχθηκε πρόοδος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση πως θα έβλεπε μια παρέμβαση της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν θα ήταν σωστό να υπάρχει απευθείας εκπρόσωπος της ΕΕ εντός της διαδικασίας, αλλά επιθυμούν να υπάρχει κάποιος που θα βρίσκεται στο περιθώριο και θα συμβάλλει σε τεχνικά θέματα όποτε αυτό του ζητηθεί, σημειώνοντας ότι αυτό υπήρξε στο παρελθόν και τα τελευταία χρόνια απουσίαζε.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε και για μια φόρμουλα που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές για το χαλούμι την οποία συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην συνάντηση της Δευτέρας και για την οποία ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να αποσαφηνίσουν τις λεπτομέρειες. “Η στάση της ΕΕ είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι θα διανύσουμε απόσταση σε αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες. Ίσως μέχρι να έρθει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στην Κύπρο θα υπάρχει μια ξεκάθαρη κατάσταση και θα έχουμε καλά νέα και για τις δύο κοινότητες”.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του έγιναν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, προς τιμή του κ. Ακιντζί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γιενέλ θα παραθέσει δείπνο απόψε. Θα συναντηθεί επίσης με δημοσιογράφους τουρκικών και άλλων ΜΜΕ που εργάζονται στις Βρυξέλλες ενώ θα συμμετάσχει σε συζήτηση του γερμανικού Marshall Fund.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy