«Συνάντηση των πέντε» με δύο παράλληλους δρόμους

Όσο η συνάντηση των πέντε κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές πλησιάζει, τόσο περισσότερο εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να βγει άσπρος καπνός. Στόχος όλων των πλευρών είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος είναι συμπαγής και να μην πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα ωστόσο, καμία από τις πλευρές που διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου δεν φαίνεται να κάνει πίσω.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών συνεχίζει τις επαφές του στη Ρωσία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ομάδας φιλίας Κύπρου-Ρωσίας στη Δούμα, Sergey Chindyaskin και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Δούμας, Leonid Sluskiy. Θα μεταβεί επίσης στη Γιάλτα ως προσκεκλημένος της ρωσικής κυβέρνησης για το Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας (ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα οικονομικά φόρουμ στη Ρωσία).

Πηγές αναφέρουν ότι στη Συμμαχία δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν άλλο, με αποτέλεσμα υποψηφιότητες να φθείρονται, για αυτό το σκοπό αναμένεται ότι θα προχωρήσουν αν από τη συνάντηση των πέντε διαφανεί ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, είχε χθες συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, Ο. Μιχαηλίδη, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης του θεσμού και των προσπαθειών του ιδίου του Γ. Ελεγκτή. Το χρονικό σημείο της συνάντησης δεν είναι τυχαίο, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία δέχεται σωρηδόν επιθέσεις από υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη για διάφορα θέματα. Αυτούς τους δύο παράλληλους δρόμους προσπάθησε για άλλη μια φορά να γεφυρώσει χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όπως τον χαρακτήρισε, πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη για κοινό υποψήφιο “μακριά από προσωπικές επιλογές, προαπαιτούμενα και όρους”. Γνωστοποίησε ακόμα ότι τα κόμματα αποφάσισαν ότι θα μετακινηθεί η συνάντηση την ίδια μέρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ούτως ώστε το ζήτημα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Κληθείς να δώσει εκτίμηση κατά πόσον η προσπάθεια για κατάληξη σε ένα υποψήφιο θα είναι επιτυχής, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως υπάρχουν αισιοδοξία και προϋποθέσεις, αρκεί όλοι να λειτουργήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με υπευθυνότητα και σύνεση. “Τα πάντα θα κριθούν στη συνάντηση και εκεί ακριβώς θα διαφανεί αν υπάρχει η προοπτική ή όχι”, κατέληξε.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy