Σύνδεση της γεώτρησης Onesiphoros με τη θεωρία του ΖΟΡ

Καθορίζει τους επόμενους σχεδιασμούς της ΕΝΙ. 75 μέρες  διάρκεια και βάθος 4.250 μέτρα.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η ερευνητική γεώτρηση Onesiphoros West 1 αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική όχι τόσο γιατί αναμένεται μεγάλη ανακάλυψη, αλλά γιατί είναι η πρώτη που γίνεται στην β’ φάση της εξερεύνησης. Η β’ φάση του προγράμματος, εξηγούν, είναι βασισμένη πάνω σε κοιτάσματα τύπου ΖΟΡ και είναι η πρώτη φορά που θα αποδείξει ή θα καταρρίψει την θεωρία που κτίστηκε γύρω από το κοίτασμα μαμούθ του ΖΟΡ της Αιγύπτου, ότι τα υλικά που έφτιαξαν τους υδρογονάνθρακες έφτασαν και πιο βόρεια. Τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο στόχο Onesiphoros West 1 στο τεμάχιο 11 που διεξάγονται από το West-Capella θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα της ΕΝΙ, που κάνει αναλύσεις για πολλούς άλλους στόχους.

Τα αποτελέσματα του Onesiphoros West 1 ωστόσο θα είναι πολύ σημαντικά για την επόμενή της γεώτρηση. Σε περίπτωση που προκύψει ανακάλυψη φυσικού αερίου δεν αποκλείεται να γίνει άμεσα επιβεβαιωτική γεώτρηση για την έκταση και το βάθος του κοιτάσματος. Για παράδειγμα στο κοίτασμα ΖΟΡ βρίσκονται ήδη στην έβδομη επιβεβαιωτική γεώτρηση μετά την ανακάλυψη, ώστε να υπάρχει μια τρισδιάστατη αποτύπωση του βυθού.

Το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο Onesiphoros West 1 στο τεμάχιο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που ξεκίνησαν στη 1:30 τα ξημερώματα χθες αναμένεται να διαρκέσουν 75 μέρες. Μέγιστο γεωτρητικό βάθος θα είναι τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα. Γαλλικές φρεγάτες που είναι μέρος των ειρηνευτικών δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή λόγω αποστολής τους στο Λίβανο. Σ

την περιοχή βρίσκεται και αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy