ΣΥΚΑΛΑ: O ΠτΔ βλέπει το κούρεμα ως στατιστική

Απογοήτευση εκφράζει ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ), σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αφού όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος συνεχίζει να βλέπει το θέμα του κουρέματος καταθέσεως ως στατιστικό στοιχείο.
«Στο θέμα του κουρέματος καταθέσεων δυστυχώς ο Πρόεδρος συνεχίζει να το βλέπει σαν στατιστικό στοιχείο αφού απαριθμεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και παραδέχεται ότι αυτήν την μια (μη κούρεμα) δεν την έχει κρατήσει», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΚΑΛΑ.
Προσθέτει ότι το “στατιστικό” στοιχείο του Προέδρου έχει πίσω του χιλιάδες πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν καταδικαστεί στη μιζέρια αφού τους αφαίρεσε την δυνατότητα να ζήσουν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν για ιατρική περίθαλψη και ουσιαστικά να καταδικαστούν στην αφάνεια και σε αργό θάνατο.

« Άραγε τα ξέρει αυτά ο Πρόεδρος ή είναι απομονωμένος από την πραγματικότητα και ξέρει μόνο ότι του σερβίρουν;», διερωτάται ο ΣΥΚΑΛΑ.
Αναφέροντας ότι το κράτος επιβίωσε με τα χρήματα του κουρέματος, ο ΣΥΚΑΛΑ δηλώνει περήφανος που τα μέλη του είναι η κύρια αιτία που υπάρχει κράτος σήμερα, όπως και Προεδρικές και υπουργικές καρέκλες, όπως αναφέρει.

« Το τι δεν δεχόμαστε είναι την εμμονή και επιμονή του Προέδρου και της κυβέρνησης του να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την υποχρέωση αποκατάστασης / αποπληρωμής όπως θα κάνει με άλλα χρήματα που εξασφάλισε από Τρόικα και Ρωσία, για παράδειγμα», αναφέρει, ενώ διερωτάται, κατά πόσο “εκείνα τα χρήματα είναι πιο ιερά και πιο αναγκαία για τους δανειστές από ό,τι είναι για τους κατακρεουργημένους πολίτες, που αποτελούν αποταμιεύσεις δεκαετιών”.

Ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε πολύ αόριστα στην δυνατότητα αποκατάστασής τους, σε αντίθεση με την οικονομική πρόταση που του διαβίβασε ο ΣΥΚΑΛΑ που αναφέρει συγκεκριμένους και δεσμευτικούς τρόπους αποκατάστασής τους, πάντα με την προϋπόθεση ότι το Κράτος θα μπορεί.

Παράλληλα ο Σύνδεσμος εκφράζει απογοήτευση, αφού όπως αναφέρει ο Πρόεδρος δεν δέχεται να τους συναντήσει μετά από συνεχόμενα αιτήματα μας των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

«Μίλησε ο Πρόεδρος για καταπολέμηση της διαφθοράς, των σκανδάλων και των κλοπών από άτομα κατέχοντα δημόσια αξιώματα. Αυτοί είναι καταδικαστέοι. Το Κράτος που έκανε την μεγαλύτερη ληστεία, όχι; Η μήπως επειδή αυτή η ληστεία έγινε με νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι εν τάξει», αναφέρεται.

Ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει επίσης ότι “στον εικοστό αιώνα υπήρξαν δυο δικτάτορες μόνον (Χίτλερ – Γερμανία, Ινονου – Τουρκία) που έκλεψαν τις περιουσίες των πολιτών τους με νομοθετικές ρυθμίσεις”.

Αναφέροντας ότι οι πραγματικοί ηγέτες δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών τους, ιδιαίτερα αν το Κράτος τα δημιούργησε, συμπληρώνει ότι ενδεχόμενες ανεπάρκειες δεν είναι πειστική δικαιολογία για να απεκδυθούν ευθυνών.
«Δηλαδή όταν αλλάξει ο Πρόεδρος, ο επόμενος θα μας λέει κυνηγήστε τον Αναστασιάδη; Οποίος διεκδικεί Προεδρία, η οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα παίρνει και τα καλά και τα αρνητικά του αξιώματος. Δεν έχει ούτε την ευχέρεια ούτε το δικαίωμα να διαλέγει. Διαφορετικά να μην διεκδικεί».

Τέλος ο ΣΥΚΑΛΑ καλεί τον Πρόεδρο να ανταποκριθεί θετική στο αίτημα του για συνάντηση.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων εκφράζει απογοήτευση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, οι οποίοι όπως αναφέρει, δεν υπέβαλαν ερώτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχετικά «σχετικά με το έγκλημα των αξιογράφων».
«Δεν επαιτούμε. Ζητούμε να μας επιστραφούν τα χρήματα που μας έκλεψαν και επιδιώκουμε τη δική σας υποστήριξη γιατί είναι το τέταρτο Πάσχα το οποίο τα μέλη μας περνούν χωρίς να μπορούν να απολαύσουν τους κόπους και τους μόχθους της ζωής τους».

Παράλληλα ο Σύνδεσμος σημειώνει με συγκρατημένη ικανοποίηση τη «νεφελώδη υπόσχεση» του Προέδρου σχετικά με την απομείωση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου ότι «εάν και εφόσον υπάρχει οικονομική πολυτέλεια, τότε το θέμα θα επανεξεταστεί». Υπενθυμίζει παράλληλα ότι δεν είναι μόνο οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου που κουρεύτηκαν, αλλά και οι κάτοχοι αξιογράφων και χρεογράφων της εν λόγω τράπεζας, καθώς και οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων της Λαϊκής, η οποία ήταν τότε κρατική.
ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy