Συνεχίζεται η συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για την επισφάλεια στην εργασία

 

«Η επισφάλεια στην εργασία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με ολιστικές πολιτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές. Μέσω δημόσιων επενδύσεων, μακροχρόνιων πολιτικών επαναβιομηχανοποίησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του δικαιώματος στη συλλογική διαπραγμάτευση. Αλλά το σημαντικότερο, μέσα από την αλλαγή ρότας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αχαλίνωτης ελευθερίας της αγοράς και της λιτότητας».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης σε εκδήλωση με τίτλο «επισφαλής εργασία- κατάχρηση των συμβολαίων περιορισμένης διάρκειας» που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό συνδικάτο CESI σε συνεργασία με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Τόμας Μαν. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του ευρωκοινοβουλίου, συνδικάτα, το Eurofound, και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», συνέχισε ο κύριος Συλικιώτης, «να μην επικεντρωθούμε μόνο στην κατάχρηση των όποιων μορφών εργασίας. Κάθε κατάχρηση συμβολαίων μπορεί να οδηγήσει σε επισφάλεια. Αλλά τα ίδια τα συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας αποτελούν μορφή επισφάλειας αφού δεν διασφαλίζουν αυτόματα κοινωνική κάλυψη, το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση, και σε πολλές περιπτώσεις προωθούν την ψευδή αυτοαπασχόληση.»

Κλείνοντας, ο κύριος Συλικιώτης δήλωσε πως «η απασχόληση πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να παρέχει στον εργαζόμενο και την οικογένεια του μια ισορροπημένη ζωή. Καλούμε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν αποτελεσματικά την προστασία των εργαζομένων, και να προωθήσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση για καταπολέμηση της επισφάλειας της εργασίας σε όλες της τις μορφές. Όχι μόνο σε περιπτώσεις κατάχρησης όρων των συμβολαίων.»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy