Συνεχίζεται κανονικά η καταβολή χρημάτων στις εταιρείες λεωφορείων

Εν αμφιβόλω η ανάκτηση των υπερπληρωμών 29 εκατομμυρίων ευρώ

Την απόφαση των «κριτών» που ορίστηκαν να ελέγξουν το θέμα των υπερπληρωμών στις εταιρείες συγκοινωνιών θα περιμένει η κυβέρνηση προτού προχωρήσει σε τυχόν διεκδίκηση επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν, ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση των εταιρειών. Μιλώντας στην εφημερίδα «Χαραυγή», η Υπουργός είπε ότι οι «κριτές» που ανέλαβαν το ρόλο της διαιτησίας στη διαφορά μεταξύ κράτους και εταιρειών, αναμένεται να καταλήξουν σε τελικά συμπεράσματα για το ύψος των υπερπληρωμών στα τέλη Ιουνίου.

Από κει και πέρα, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση, με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, θα συνεχίσει να καταβάλλει χρήματα στις εταιρείες λεωφορείων έτσι ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς προβλήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι οι συμβάσεις των εταιρειών με το κράτος λήγουν το 2020, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για το εάν θα καταφέρει το Υπουργείο Μεταφορών να ανακτήσει τις υπερπληρωμές ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Γ. Ελεγκτής: Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανοχή στις εταιρείες

Η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο ανάκτησης των υπερπληρωμών στις εταιρείες συγκοινωνιών, κατήγγειλε χθες στον «Άστρα» ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επικρίνοντας παράλληλα το Υπουργικό Συμβούλιο ότι επιδεικνύει ανοχή στις εταιρείες. Τόνισε ότι οι υπερπληρωμές εντοπίστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία το 2016, καταγγέλλοντας όμως ότι υπήρξε αδράνεια στην αντιμετώπιση του θέματος. Εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι ότι το 2017 η εταιρεία μεταφορών της Πάφου συζήτησε με το Υπουργείο όχι μόνο να μη γίνει ανάκτηση, αλλά να της δοθούν κι άλλα ποσά. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανάκτησης των χρημάτων, πέραν του ότι το Υπουργείο Μεταφορών δεν έχει δικαίωμα να δίνει περισσότερα χρήματα απ’ όσα πρέπει.

Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να δοθούν άλλες χορηγίες πριν επιστραφούν οι υπερπληρωμές. Ο Γενικός Ελεγκτής πρόσθεσε ότι θα ζητηθούν στοιχεία και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στη συνέχεια θα απευθυνθούν στον Γενικό Εισαγγελέα.

Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, λέει ο Αλέκος Μιχαηλίδης

Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί διότι δεν έκανε οτιδήποτε παράνομα δήλωσε στον «Άστρα» ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας την αναφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι θα παραπέμψει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε παράλληλα ότι το συνολικό ποσό των υπερπληρωμών για όλες τις εταιρείες μεταφορών αγγίζει τα 29 εκ. ευρώ. Το 2017, πρόσθεσε, το Υπουργείο Μεταφορών κατάστρωσε σχέδιο επιστροφής των χρημάτων, χωρίς η κυβέρνηση να επιδιώκει τη μαζική επιστροφή χρημάτων για να αποφευχθεί το κλείσιμο εταιρειών. Ο χειρισμός, σημείωσε, έγινε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η όλη διαδικασία προχωρεί στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy