Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ενάντια στη Ρωσία λόγω Κριμαίας

Tο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει η Ένωση ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία έως τις 23 Ιουνίου 2019.

Τα μέτρα ισχύουν για πρόσωπα της ΕΕ και εταιρείες με έδρα την ΕΕ. Περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγορεύσεις:

– σε εισαγωγές προϊόντων Κριμαίας ή Σεβαστούπολης στην ΕΕ
– σε επενδύσεις στην Κριμαία ή Σεβαστούπολη, που σημαίνει ότι κανένας Ευρωπαίοι ούτε εταιρείες με έδρα την ΕΕ δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτήσουν εταιρείες της Κριμαίας ή τουριστικές υπηρεσίες στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, ιδίως τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να δέσουν σε λιμένες της χερσονήσου της Κριμαίας, εκτός από περίπτωση έκτακτης ανάγκης
– σε εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών σε εταιρείες της Κριμαίας ή για χρήση στην Κριμαία στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, που σχετίζονται με την αναζήτηση, την εξερεύνηση και την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων. Δεν πρέπει επίσης να παρέχεται τεχνική βοήθεια, υπηρεσίες διαμεσολάβησης, κατασκευές ή μηχανικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την υποδομή σε αυτούς τους τομείς

Όπως αναφέρεται στη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας εξ ονόματος της ΕΕ στις 16 Μαρτίου 2018, η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η ΕΕ επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy