Συνεχίζει την αντιφοιτητική φιλοσοφία της η κυβέρνηση

Για ακόμα μια χρονιά οι φοιτητές παρακολουθούν τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας για τη φοιτητική μέριμνα να μειώνονται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΦΕΝ, η κυβέρνηση, πιστή στην αντιφοιτητική της φιλοσοφία, φέρνει πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μείωση του προϋπολογισμού του 2018 για τα κονδύλια της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου κατά 4 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό του 2017.

Πέρσι ο προϋπολογισμός για τη φοιτητική μέριμνα μειώθηκε από €66.890.000 σε €58.930.498, δηλαδή κατά €7.959.502, ενώ φέτος το ποσό μειώνεται εκ νέου στα €55.000.000, δηλαδή μειωμένα ακόμα €3.930.498. «Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Υπουργός Παιδείας θα δικαιολογήσει και πάλι τη μείωση αυτή, με αφορμή τα όποια αδιανέμητα κονδύλια προκύψουν, στο όνομά του ότι δεν τα έχουν ”ανάγκη” οι φοιτητές και θα προχωρήσει σε νέες διακηρύξεις και πρόσθετα ημίμετρα όσων θα στερηθούν των αποκοπών αυτών, όπως η παραχώρηση επιδόματος μόλις €100 για διαδίκτυο σε άτομα που φέτος στερήθηκαν των υπόλοιπων επιδομάτων στέγασης, σίτισης κ.λπ., ενώ πέρσι ήταν λήπτες.

Δεν φτάνει που αυτή η κυβέρνηση στη μέχρι τώρα θητεία της ήδη μείωσε τα συνολικά κονδύλια κατά 15 περίπου εκατομμύρια, προσθέτοντας τώρα άλλα 4, δεν φτάνει που οι αλλαγές στα κριτήρια πριν τρία χρόνια οδήγησαν στην συρρίκνωση των δικαιούχων της φοιτητικής χορηγίας σημαντικά, δεν φτάνει που η διαδικασία είναι καθυστερημένη και προβληματική με αποτέλεσμα κόσμος να ψάχνεται μέχρι σήμερα για τα δικαιολογητικά και στο τέλος να μην τα παίρνει, η κυβέρνηση με θράσος συνεχίζει το βιολί της».

Η ΠΟΦΕΝ υπενθυμίζει ότι μετά τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος και αφού στερήθηκαν φέτος του φοιτητικού πακέτου οικογένειες λήπτες του ΕΕΕ και άνεργοι, δόθηκε επιπλέον 1.5 εκ., το οποίο όμως δεν λύνει το πρόβλημα. «Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στη νέα μείωση των κονδυλίων και να σταματήσουν να παίζουν με αριθμούς για να αποδείξουν ότι ”ενισχύουν” περισσότερους φοιτητές, ενώ η πραγματικότητα της κυπριακής κοινωνίας φανερώνει άλλα.

Ας σταματήσουν επιτέλους να παρουσιάζονται ως σωτήρες στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, μειώνοντας τους προϋπολογισμούς, αλλά ταυτόχρονα να δίνουν επιπλέον κονδύλια (π.χ. διαδίκτυο), ίσως για άλλες μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επιστρέφοντας μόνο ένα μέρος όσων οι ίδιοι έκοψαν.

Οι φοιτητές έχουν ήδη υποστεί πολλά από τις πολιτικές λιτότητας των κυβερνώντων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy