Θα συνεχιστεί η εκ του σύνεγγυς διαδικασία από τον Έιντε

Δεν υπάρχει αποτέλεσμα, η εκ του σύννεγυς διαδικασία συνεχίζεται ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε προσθέτοντας ότι «αυτό φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο».

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που διήρκεσε κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «τα καλά νέα» είναι πως και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στην Γενεύη, αλλά «είναι μακριά όσον αφορά την μεθοδολογία για μια νέα Γενεύη». Η εκ του σύνεγγυς διαδικασία είναι χρήσιμη γιατί μπορούμε να επεξεργαστούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, αλλά πρόσθεσε «με ειλικρίνια» πως «δεν είναι κοντά».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Έιντε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία είχε ξεκινήσει γύρω στις 10:15 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11:40.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να οδηγηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία σε επανάληψη της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες εκ του σύνεγγυς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες το απόγευμα ή/και αύριο.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επανάληψης της Γενεύης δύσκολο αλλά όχι απίθανο, τονίζοντας ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές για λύση τον Ιούνιο. Εξήγησε ότι οι διαφορές αφορούν λεπτομέρειες και «όπως ξέρουμε κάποτε ο Διάβολος κρύβεται σε αυτές».

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφωνία για το πότε θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και για το αν θα συνδυαστεί με άλλα κεφάλαια.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην αποφυγή ενδεχομένου αδιεξόδου και κατάληξη σε λύση του Κυπριακού. «Καθώς η πρόταση του ΠτΔ επικεντρώνεται σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στην προσπάθεια θα έχει καταλυτικό ρόλο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων, ο κυβ. εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεσολαβητική πρόταση από τον κ. Έιντε. «Συζητούμε στη βάση της πρότασης του ΠτΔ και είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση», είπε και υποστήριξε πως η πρωτοβουλία του ΠτΔ μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο.

Σημείωσε δε, πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος, συστήνοντας υπομονή και διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για χρονοδιάγραμμα. «Θέλουμε όμως λύση το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.

Στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έιντε συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους και μέλος του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου.

Ο κ. Έιντε μεταβαίνει στα κατεχόμενα όπου θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Τον κ. Έιντε συνοδεύουν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και άλλοι συνεργάτες του.

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του με τους δυο ηγέτες, ο κ. Έιντε είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα της συνέχισης της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy