Συνεχίζονται οι «Κυπριακές Στιγμές» στην Κολωνία

Αρχισε και συνεχίζεται με επιτυχία, στην Κολωνία της Γερμανίας, η πολιτιστική σειρά “Κυπριακές Στιγμές”.

Οι «Κυπριακές Στιγμές» άρχισαν 10 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα κοντσέρτων του Άλτες Φάντχαουζ (Altes Pfandhaus), στην Κολωνία, με το σχήμα «Lingua Franca Ensemble» που το συγκροτούν μουσικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Γερμανία, όλοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Τεχνών Codarts του Ρότερνταμ.

Οι τέσσερις μουσικοί είναι οι Μιχάλης Κουλουμής (Κύπρος) στο βιολί, Γιάννης Κουτής (Κύπρος) στο ούτι και φωνή, Μιχάλης Χολέβας (Ελλάδα) στο τάρχου και Ruven Ruppik (Γερμανία) στα κρουστά.

Η μουσική του σχήματος είναι ένα μοναδικό μουσικό κράμα όπου οι μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου σμίγουν με τα δυτικά μουσικά στοιχεία, συνθέτοντας μια πολύχρωμη ηχητική παλέτα, που χρησιμοποιεί τη μουσική ως μια κοινή γλώσσα.

Πάντοτε πιστοί στον χαρακτήρα των τροπικών μουσικών παραδόσεων και απελευθερωμένοι από την ανάγκη δημιουργίας εκφραστικών υπερβολών, οι Lingua Franca παρουσίασαν ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιελάμβανε δικές τους συνθέσεις.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η σειρά συνεχίστηκε στις 17 Νοεμβρίου με ένα κλασσικό κοντσέρτο ονόματι «Μεσογειακό Ταμπεραμέντο», με τους εξαιρετικούς μουσικούς Νίκο Πίττα στο βιολί και Νικόλα Μελή και Μανώλη Νεοφύτου στο πιάνο, με εκτελέσεις γνωστών αλλά και άγνωστων έργων.

Ερμήνευσαν έργα, μεταξύ άλλων, των Nicolò Paganini, Isaac Albeniz, Manuel de Falla, Camille Saint Saens, αλλά και έργα των Κυπρίων συνθετών Μάριου Τακούσιη, Σταύρου Λάντσια και Κώστα Κακογιάννη. Οι τρεις μουσικοί εντυπωσίασαν το ακροατήριο, το οποίο χειροκροτούσε για αρκετή ώρα συνεπαρμένο και όρθιο.

Η αυλαία για τις φετινές «Κυπριακές Στιγμές» θα πέσει στις 25 Νοεμβρίου, με το μουσικό σχήμα «TriCoolOre» που το απαρτίζουν οι: Άγγελος Δούκας (πλήκτρα), Βασίλης Βασιλείου (τύμπανα, κρουστά) και Νίκος Δούκας (ηλεκτρικό μπάσο, λούπες) και που θα συναντήσουν στη σκηνή τον διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικό Παντελή Στόϊκο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τρομπετίστες των Βαλκανίων.

Η πολιτιστική σειρά «Κυπριακές Στιγμές» – ένας καθιερωμένος θεσμός για την Κολωνία, η οποία οργανώνεται επιτυχώς από το έτος 2008 από το Πολιτιστικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας – έχει ως στόχο της την παρουσίαση του πλούτου της πολιτιστικής δημιουργίας Κυπρίων καλλιτεχνών.

Χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αυτών είναι επίσης η συμμετοχή καλλιτεχνών άλλων εθνικοτήτων, μια προσπάθεια για δημιουργία πολιτιστικών γεφυρών όχι απαραιτήτως μεταξύ χωρών, αλλά ως πρώτη προσπάθεια, μεταξύ καλλιτεχνών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy