Συνεδριάζει το Σ.Α. για τη Συρία: Αποκλιμάκωση της κρίσης ζητά ο Γκουτέρες

Ενώ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες ζητούσε αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία, Πούτιν και Μακρόν συμφωνούσαν τηλεφωνικά να παραμείνουν σε επαφή ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Ανάλογη στάση κρατούν μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και η Ελλάδα.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Ρωσίας, καθώς δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου αλλά και οι φωνές για την ειρήνη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες». Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση» είπε ο Γκουτέρες.

Μπρα ντε φερ μεταξύ των πρεσβευτών ΗΠΑ, Γαλλίας, και Ρωσίας για το Συριακό στη Συνεδρίαση. Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 50 φορές κατά την τελευταία επταετία τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρός μας δεν έχει ακόμη λάβει μια απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτική) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσουν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε», είπε η Νίκι Χέιλι. «Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών όπλων», προειδοποίησε η Χέιλι.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ υποστήριξε ότι η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σημαίνει ότι το καθεστώς της Δαμασκού έφτασε στο “σημείο χωρίς επιστροφή” και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια “ισχυρή και ενιαία απάντηση” σε αυτήν την πρόκληση.Ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε ότι θα πρέπει “να σταματήσει η χημική κλιμάκωση” εκ μέρους της Συρίας, υπογραμμίζοντας οτι ο ΟΗΕ δεν επιτρέπεται “να αφήσει μια χώρα να αψηφά ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο”.”Η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει ένα τέλος στην απαράδεκτη απειλή στη συλλογική ασφάλειά μας”, πρόσθεσε.

«Το μόνο που ενδιαφέρει (τη Δύση) είναι να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση» υποστήριξε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια

“Γιατί σπέρνετε το χάος στη Μέση Ανατολή; Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα” εναντίον της Συρίας, εφόσον αποδειχθεί ότι η Δαμασκός έκανε χρήση χημικών όπλων, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης αμφισβητώντας τη νομιμότητα ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος εναντίον της Συρίας.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ενδιαφέρονται μόνο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να περιορίσουν τη Ρωσία, συνέχισε. “Εξακολουθούμε να παρατηρούμε επικίνδυνες στρατιωτικές προετοιμασίες για μια παράνομη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Καλούμε τις ηγεσίες αυτών των χωρών να αναθεωρήσουν άμεσα”, τόνισε ο Νεμπένζια.

Την ίδια ώρα Πούτιν και Μακρόν είχαν τηλεφωνική συνομιλία με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι στο Σ.Α αναμένεται το σχέδιο που έθεσε στο τραπέζι χθες η Σουηδία, το οποίο είναι ένα προσχέδιο ψηφίσματος που αφορά την αποστολή στη Συρία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να εκκαθαρίσουν «μια και καλή» τα χημικά όπλα από τη χώρα.

Τραμπ, Μέι και Μακρόν έτοιμοι για επέμβαση
Χτες βράδυ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της Μέι.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι έχει «αποδείξεις» ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντούμα, αν και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση.

Όχι από Γερμανία, Ελλάδα και Ολλανδία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες ότι η χώρα της δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, παρά το γεγονός ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι έγινε χρήση χημικών στην Ντούμα. Στην ίδια γραμμή και η Ολλανδία η οποία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό να δηλώνει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανή μια αντίδραση, αλλά αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ολλανδίας». Τέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Αλ. Τσίπρας και Εμ. Μακρόν, ο έλληνας πρωθυπουργός αφού καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων, είπε ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση την πρόταση της Σουηδίας, ενώ σημείωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε πιθανή επέμβαση στη Συρία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy