Έιντε: Ιστορική η αυριανή διάσκεψη, αν και δεν πιστεύει ότι θα τελειώσει αύριο

Ιστορική χαρακτηρίζει την αυριανή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στην παρουσία και των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών χωρών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ο κ. Έιντε είπε ότι για πρώτη φορά οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους εκπροσώπους των δύο Κυπριακών Κοινοτήτων για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το σύστημα της ασφάλειας που θα διαλαμβάνει την Κύπρου μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Εχουμε ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας, δήλωσε την Τετάρτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε σε διάσκεψη Τύπου στη Γενεύη.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει, εξέφρασε την άποψη ότι είμαστε εκεί που θέλαμε να είμαστε και αυτό, σημείωσε, είναι χάρη στη βούληση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος μαζί.

Σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε ότι είναι ευτυχής που θα έρθουν οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο.

Οι εγγυήτριες δυνάμεις, είπε, έχουν μιλήσει επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες και έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει η διάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιος συγκαλεί τη Διάσκεψη, απάντησε “τα Ηνωμένα Εθνη”.

Σε σχέση με την κατάθεση χαρτών, ο κ. `Ειντε είπε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, λέγοντας ότι ποτέ ξανά δεν είχαμε ανταλλαγή χαρτών ή παρουσίαση χαρτών από τις ίδιες τις κυπριακές αντιπροσωπείες.

Υπογράμμισε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στα θέματα που αφορούν την διάσταση της ΕΕ.

Σε ερώτηση για τους χάρτες, ο κ. `Ειντε είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που είναι συναισθηματικά φορτισμένο σε μεγάλο βαθμό και για τις δυο πλευρές, με τη μια πλευρά να είναι περισσότερο από έτοιμη να παρουσιάσει το τι θα δώσει σε έδαφος που κράτα για όλα αυτά τα χρόνια και την άλλη να επανακτά πρόσβαση στο έδαφος.

Σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τους χάρτες, ανέφερε πως η συνάντησή τους για τους χάρτες θα γίνει σε ένα ειδικό δωμάτιο και πως σε αυτήν θα είναι οι ηγέτες και οι χαρτογράφοι. Ανέφερε πως θα υπάρχει ένα χαρτογράφος από κάθε πλευρά που θα κάνουν την επίσημη παρουσίαση. Στη συνέχεια, είπε, οι χαρτογράφοι θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί ότι οι συμφωνημένες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν έχουν εκπληρωθεί και όταν αυτό γίνει οι χάρτες θα μεταφερθούν σε μια κρύπτη εδώ στα ΗΕ και θα βρίσκονται μόνο στην κατοχή των ΗΕ, αλλά θα τους έχουν δει οι δυο πλευρές και θα έχουν ελεγχθεί από τους χαρτογράφους των δυο πλευρών.

Ανέφερε πως οι χάρτες θα γίνουν γνωστοί στις δυο πλευρές ώστε να γνωρίζουν εάν η συμφωνία που έχουν επί των γενικών παραμέτρων αυτών των χαρτών έχει εκπληρωθεί και πως στόχος της ανταλλαγής που θα γίνει μεταξύ τριών χαρτογράφων, ενός από τα ΗΕ και ενός από κάθε πλευρά, είναι να επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα κριτήρια έχουν εκπληρωθεί.

Πρόσθεσε πως ο τελικός χάρτης θα είναι το κατοπινό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας και εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση πως θα βρεθούν κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. `Ειντε είπε ακόμη πως οι χάρτες δεν θα δημοσιοποιηθούν δημόσια λόγω των έντονων ευαισθησιών που υπάρχουν για αυτό το θέμα και πως οι χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι σωστοί.

Ανέφερε πως σήμερα το πρωί είχε μια παραγωγική συνάντηση με τους ηγέτες. “Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο”, ανέφερε σημείωνοντας πως έχουν συζητήσει ορισμένα από τα πιο δύσκολα θέματα και έχουν σχεδόν ασχοληθεί με όλα.

“Εχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στο να λύσουμε ορισμένα άλλα θέματα”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως αν τα θέματα που έφεραν μαζί τους στη Γενεύη ήταν εύκολα δεν θα βρίσκονταν στις ατζέντα των συνομιλιών στη Γενεύη. Επεσήμανε πως έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν και πως οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνέχεια.

“Χθες συνεχίσαμε να εργαζόμαστε μέχρι σχεδόν τα μεσάνυκτα”, είπε, σημειώνοντας πως και σήμερα θεωρεί πως θα εργάζονται μέχρι αργά γιατί ο σκοπός είναι να είναι έτοιμοι έτσι ώστε από αύριο όταν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ βρίσκονται εκεί να μπορέσουν να έχουν μια καλή αρχή στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σε σχέση με τη διάσκεψη είπε πως αυτό που γίνεται αύριο είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά στη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν αυτό το πολύ δύσκολο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, βασικά για τη ρύθμιση στο θέμα της ασφάλειας που θα αφορά μια διευθέτηση στην Κύπρο.

Επεσήμανε πως δεν πιστεύουν ότι το όλο θέμα τα τελειώσει αύριο αλλά επιθυμούν να δουν όπως ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε πραγματικά σημαντικό το ότι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις τρεις ημέρες από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμη σκληρή δουλειά να γίνει και πολλές ώρες δουλειάς.

Σημείωσε πως βρίσκονται περίπου εκεί που ήθελαν να βρίσκονται σε αυτό το στάδιο και πως αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα, την θέληση και την ηγετικότητα των κυρίων Αναστασιάδη και Ακιντζί οι οποίοι παρά τα πολλά εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει και ακόμη αντιμετωπίζουν είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν αυτό το πρόβλημα από κοινού.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορέσουν να βρίσκονται στο σημείο που πρέπει όταν ολοκληρωθεί η σημερινή ημέρα.

Ανέφερε πως υπήρξαν μια-δυο συγκλίσεις σήμερα το πρωί για τις οποίες εργάζονταν για πολύ χρόνο, περιλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν την τροποποίηση του συντάγματος και ορισμένα άλλα.

Αναφερόμενος στο brainstorming μεταξύ των ηγετών στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. `Ειντε είπε πως η ποιότητα της συζήτησης αυτής ήταν η καλύτερη που άκουσε ποτέ για αυτό το θέμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Είπε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη συζήτησαν όλα τα θέματα με έμφαση στα πιο δύσκολα όπως τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και το εδαφικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. `Ειντε είπε πως υπήρξε μια σειρά από επαφές μεταξύ των παικτών που σχετίζονται με αυτό το θέμα, που θα είναι εδώ αύριο, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις θέσεις και το πού βρίσκονται.

Ανέφερε πως ο ΓΓ των ΗΕ και ο ίδιος ήταν σε απεθείας επαφές με τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων και τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί

Σημείωσε πως υπό αυτή την έννοια έχουν προετοιμαστεί για τη συνάντηση αλλά δεν συζητούν σε αυτό το στάδιο ένα συγκεκριμένο κείμενο που θα συμφωνηθεί μετά και πως αυτό είναι το οποίο θα εξελιχθεί από τα πρώτα στάδιο της διάσκεψης.

Ερωτηθείς ποιός συγκαλεί τη διάσκεψη είπε πως είναι πως ασφαλώς είναι τα ΗΕ, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν σκέφτονται να καλέσουν μια νέα διάσκεψη αλλά θα δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για τη διάσκεψη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο διπλωμάτης των ΗΕ είπε πως “δεν χρειάζεται να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία για δημοψήφισμα για να υπάρχει επιτυχία”.

Σε ερώτηση για την παρουσία των ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη για την Κύπρο, εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία των τριών ΥΠΕΞ στη Γενεύη για τη διάσκεψη και είπε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις συντονίστηκαν και συμφώνησαν πως θα ξεκνήσουν την εκπροσώπησή τους σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια θα δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΗΒ καινα παραστούν στη διάσκεψη σε κατοπινό στάδιο, είπε πως γνωρίζει πως και οι τρεις παρακολουθούν την κατάσταση και έχουν συζητήσει μεταξύ τους τηλεφωνικώς, με τους εμπειρογνώμονές τους και με τα ΗΕ για αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε πως παρόλο που οι τρεις τους δεν θα βρίσκονται στη Γενεύη αύριο ασχολούνται με το θέμα αυτό προκειμένου να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Ερωτηθείς για την πιθανότητα να πάνε στη Γενεύη είπε πως αυτό μπορεί να γίνει αλλά και να μην συμβεί.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνερ για μια τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο, ο κ. `Ειντε είπε πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία και πως δεν βλέπει κάτι που να καταδεικνύει ότι θα υπάρξει κάτι καλύτερο με το να περιμένουν τέσσερις ή οκτώ μήνες, δυο, 42 ή 52 χρόνια.

Ανέφερε πως αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία οι Κύπριοι μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εκκρεμούντα θέματα και να συμφωνήσουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ποιό είναι το πλαίσιο, οι διευθετήσεις για την ασφάλεια για το νησί ώστε να μπορεί να υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία.

Σημείωσε πως ακόμη και με μια συνολική πολιτική συμφωνία στο επίπεδο των ηγετών πρέπει να εργαστούν επί του συνταγματικού κειμένου και των λεπτομερειών και πως υπάρχει πολλή δουλειά επί της εφαρμογής της λύσης.

Σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να διασφαλίσουν ότι αυτό που κάνουν είναι να επανενώσουν μια χώρα που ως μια ενιαία ομοσπονδιακή δημοκρατία θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. `Ειντε ευχαρίστησε εξάλλου του ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις συζητήσεις τους με τις πλευρές υπό την αιγίδα των ΗΕ, χαρακτηρίζοντας πολύ υποβοηθητική τη συμβολή τους στο ότι κάποια κεφάλαια όπως αυτά της οικονομίας και της ΕΕ έχουν προχωρήσει πάρα πολύ.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης είπε πως υπήρξαν κάποιες εξελίξεις και πως η στήριξη που υπάρχει είναι εποικοδομητική.

Πρόσθεσε πως πως η τελική οικονομική στήριξη (για εφαρμογή της λύσης) συνδέεται με την επίτευξη μιας συμφωνίας και πως “αυτό είναι σίγουρα κάτι εφικτό και έχει γίνει καλή δουλειά” επί αυτού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy