Συνέρχεται αύριο η Επιτροπή Ασυμβίβαστου

ΑΚΕΛ: Με τη σιωπή των κυβερνώντων συγκαλύπτονται θεσμικά ατοπήματα

Αύριο συνέρχεται η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, η οποία καλείται να εξετάσει το πολύκροτο θέμα που ήγειρε ο Γ. Ελεγκτής για τον Υπουργό Εσωτερικών, Σ. Χάσικο. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Αγρότης, η τετραμελής επιτροπή (που απαρτίζεται από τον πρόεδρο, την Εισαγγελία, τη Γενική Λογίστρια καθώς και τη Διευθύντρια της Βουλής κ. Αναστασιάδη) έχει εξετάσει το ζήτημα για τις νομικές και άλλες πτυχές του και αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν όλα τα μέλη κατά πόσον προκύπτει ζήτημα ασυμβίβαστου. “Δίχως φόβο και πάθος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγρότης, “θα δούμε κατά πόσον το γράμμα του νόμου καλύπτει ή δεν καλύπτει την περίπτωση του Υπουργού Εσωτερικών”.

Ένα κενό που εντοπίζεται στο νόμο είναι κατά πόσον, όταν ο Σ. Χάσικος διορίστηκε ως Υπουργός Εσωτερικών, υπήρχε το ερωτηματολόγιο που είθισται να απαντούν οι κρατικοί αξιωματούχοι. Σίγουρα όμως, σύμφωνα με τις διατυπώσεις άλλων νόμων, ο Υπ. Εσωτερικών ήταν υπόχρεος να λογοδοτήσει στη Βουλή για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι ο Σωκράτης Χάσικος αναφέρει ότι αποχώρησε από τη διευθυντική θέση όλων των επιχειρήσεών του, ο νόμος προβλέπει για το ασυμβίβαστο ότι “δεν επιτρέπεται στον κρατικό αξιωματούχο να αποδεχθεί το προσφερόμενο σ’ αυτόν αξίωμα, εκτός αν προηγουμένως προβεί σε γραπτή δήλωση ανάληψης δέσμευσης για παραίτηση, αποξένωση ή τερματισμό, εντός ευλόγου χρόνου, από τη συγκεκριμένη οικονομική συναλλαγή, σχέση ή ιδιότητα που αποτελεί ασυμβίβαστο”.

Αυτό που διαπιστώθηκε χθες τόσο από τον Γενικό Ελεγκτή όσο και από τον Υπουργό Εσωτερικών σε δημόσια συζήτησή τους είναι τα κενά που υπάρχουν στην εν λόγω νομοθεσία, η οποία δεν καλύπτει συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού ατόμων. Ο Γενικός Ελεγκτής πρότεινε η νομοθεσία να γίνει αυστηρότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην περίπτωση του Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι κατέχει ο ίδιος το 60% των μετοχών εταιρείας που σχετίζεται με το δημόσιο. Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται αύριο η Επιτροπή Ασυμβίβαστου να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις και εξηγήσεις από τον Υπ. Εσωτερικών σε περίπτωση που η Επιτροπή καταλήξει ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως ασυμβίβαστο.

Το ΑΚΕΛ υπέδειξε χθες ότι ο ΔΗΣΥ δεν αρνείται τον έλεγχο, αλλά εκ των προτέρων έχει καταλήξει σε συμπεράσματα απαλλάσσοντας τον υπουργό από ευθύνες, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η νομοθεσία για το ασυμβίβαστο λίγο πολύ δεν τον αφορά. Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπέγραψε μαζί με τους υπουργούς του Χάρτα Δεοντολογίας, αποφεύγει για ακόμα μια φορά να τοποθετηθεί, τονίζει το ΑΚΕΛ. Επιβάλλεται, προσθέτει, διερεύνηση από την αρμόδια Επιτροπή Ασυμβίβαστου και η Νομική Υπηρεσία πρέπει να δώσει την απάντηση σχετικά με το θέμα που ήγειρε προς αυτήν ο Γεν. Ελεγκτής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά πολιτικά και θεσμικά εκτεθειμένοι για θέματα ασυμβίβαστου, καταλήγει το ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας ότι ”κωλυσιεργούν και δεν τοποθετούνται, και μέσα από τη σιωπή τους θέματα που χρήζουν διερεύνησης συγκαλύπτονται”.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy