Συνεργασίες θα φέρει η επόμενη μέρα στην ΟΕΛΜΕΚ

Με πτώση των ποσοστών της Αλλαγής και της Νέας Κίνησης που απαρτίζουν τη σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ σημαδεύτηκαν οι πρόσφατες εκλογές των εκπαιδευτικών Μέσης, ενώ την ίδια ώρα σημαντική άνοδο κατέγραψε η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αυξάνοντας και τις έδρες της.

Αυξημένα ποσοστά και για τη Νέα Πνοή που επίσης αύξησε τις έδρες της.
Με βάση και τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θέλησε να κάνει πράξη και το στόχο των κινήσεων που απαρτίζουν την ΟΕΛΜΕΚ και δεν συμμετέχουν στη σημερινή ηγεσία με την ανατροπή, αφού εδώ και δύο θητείες έντονη ήταν η κριτική για σύμπλευση με το Υπουργείο Παιδείας.

Τα τελικά ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής: Αλλαγή 30,63% και πτώση 6,12%, Προοδευτική 26,47% και άνοδος 3,09%, ΔΗΚΙ 21,13% και άνοδος 2,83%, Νέα Πνοή 7,8% και άνοδος 3,64%, Νέα Κίνηση 13,65% και πτώση 3,75%.

Όσον αφορά τις έδρες στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο η Αλλαγή έχασε δύο έδρες, η Προοδευτική κέρδισε μία, η ΔΗΚΙ έμεινε στις τέσσερις, η Νέα Κίνηση στις τρεις και η Νέα Πνοή αύξησε κατά μία τις έδρες της φτάνοντας στις δυο. Έτσι με αυτά τα δεδομένα Αλλαγή και Προοδευτική έχουν από έξι έδρες, η ΔΗΚΙ τέσσερις έδρες, η Νέα Κίνηση τρεις έδρες και η Νέα Πνοή δυο έδρες.

Επίσης, στη Γραμματεία Αλλαγή και Προοδευτική θα έχουν από δύο εκπροσώπους και οι υπόλοιπες κινήσεις από έναν.

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΕΛΜΕΚ κανένας συνδυασμός δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρα αυτό μεταφράζεται ότι η νέα ηγεσία θα έρθει μέσα από συνεργασίες κινήσεων. Ήδη ο Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών Σωτήρης Χαραλάμπους σημείωσε ότι η παράταξη είναι ανοικτή σε συνεργασίες με άλλες κινήσεις. Δεν αποκλείει κανέναν εφόσον υπάρχουν συγκλίσεις σε θέσεις αρχών και όχι απλά σε ένα πάρε-δώσε.

Επίσης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, (Αλλαγή) σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις για συνεργασία μεταξύ των διάφορων παρατάξεων, διαδικασία μέσα από την οποία αναμένεται να προκύψουν και οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΟΕΛΜΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, στην αμέσως επόμενη περίοδο θα πρέπει οι 5 συνδυασμοί που έχουν επιτύχει εκλογή (Προοδευτική, Αλλαγή, ΔΗΚΙ, Νέα Πνοή και Νέα Κίνηση) να προσδιορίσουν τα άτομα που θα καταλάβουν τις 21 έδρες στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο. Ακολούθως, περί τα μέσα Ιουνίου θα διεξαχθεί η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων, η οποία θα επικυρώσει την εκλογή των 21 μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο καταρτισμός του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα, διαδικασία μέσα από την οποία θα προκύψουν ο πρόεδρος και οι άλλοι αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας.

Προοδευτική Κ.Κ.: Ξεκάθαρα μηνύματα έφεραν τα αποτελέσματα

Έχοντας ως εχέγγυο θέσεις και αρχές που στο επίκεντρό τους βρίσκεται ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής και το δημόσιο σχολείο, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να αυξήσει ποσοστά και έδρες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δικαιώνουν πέρα για πέρα την παράταξη, επισημαίνει με δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο Πρόεδρος της Προοδευτικής, Σωτήρης Χαραλάμπους. Μεγάλες είναι την ίδια ώρα και οι ευθύνες της Προοδευτικής, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κλάδου.

Τα προβλήματα αρκετά, όπως σημειώνει, και ενώ βρίσκεται σε διάλογο η ΟΕΛΜΕΚ με το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει κάποια ζητήματα να επαναπροσδιοριστούν. Άλλωστε, με τον καταρτισμό σε Σώμα η νέα ηγεσία θα έχει συνάντηση, όπως αναμένεται, με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή.

Η νέα ΟΕΛΜΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία η Προοδευτική εδώ και καιρό προειδοποιεί και αγωνίζεται.

Τέτοια είναι η διόρθωση των προβλημάτων/στρεβλώσεων του νέου Ωρολογίου Προγράμματος και της νέας δομής του Λυκείου, η αποτροπή του Νέου Συστήματος Αξιολόγησης, η τροποποίηση των απαράδεκτων προνοιών των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης κι άλλα.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο Σωτήρης Χαραλάμπους, η Προοδευτική θέλει μια ΟΕΛΜΕΚ που θα προασπίζεται τα συμφέροντα όλων των καθηγητών, την άρση των αδικιών σε βάρος των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, την επιστροφή όσων αποκόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την εργασιακή διασφάλιση όσων συμπλήρωσαν 30μηνη υπηρεσία στην εκπαίδευση.

Τέλος, ο Σωτήρης Χαραλάμπους ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Προοδευτική.

Συνεργασία θα επιδιώξει ο ΥΠΠ

Μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία, όπως τη χαρακτήρισε, προσβλέπει ότι θα έχει με τη νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

«Θέλουμε αυτή η συνεργασία  να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και να μείνει μακριά από τις οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες, ιδιαίτερα κομματικές, εν όψει της ιδιαίτερης  περιόδου που διανύουμε τώρα», πρόσθεσε.

Η πόρτα του υπουργείου του είπε ο Κώστας Καδής  θα είναι πάντοτε ανοιχτή «το μήνυμα  που θέλω να στείλω στη νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ είναι μήνυμα  συνεργασίας».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy