Συνεργατισμός: Από το λαό απέναντι στο λαό;

Της Ευγενίας Μωυσέως*

Μέχρι το 2013 ο Συνεργατισμός ήταν ο οργανισμός που παρά τις αδυναμίες του ήταν δίπλα στον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε ως ασπίδα προστασίας από το ξεσπίτωμα, το ξεπούλημα της αγροτικής γης από τους τοκογλύφους. Αυτή η ασπίδα προστασίας οφείλεται στο υστέρημα και τον ιδρώτα του αγρότη, του εργάτη. Ένας θεσμός που δικαιολογημένα αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε, αφού αποτελεί δημιούργημα του λαού, πρωτοποριακό και επαναστατικό για τα δεδομένα της εποχής. Το 1905 αποτελεί μια ιστορική χρονιά για την Κύπρο, αφού η δημιουργία του Συνεργατισμού σήμανε την αρχή του τέλους της σκλαβιάς από τους τοκογλύφους και από κάθε αρπακτικό της εποχής.

Ο Συνεργατισμός μεγάλωσε, ίδρυσε τα συνεργατικά παντοπωλεία, τις συνεργατικές που αγόραζαν αγροτικά προϊόντα, αργότερα τις συνεργατικές τράπεζες. Τα αγροτικά προϊόντα ήταν αυτά που υποθηκεύονταν για να πάρει ο κόσμος τα δάνειά του. Δεν έβαζε υποθήκες ακίνητη περιουσία γιατί σκοπός του ήταν να προστατεύσει τις περιουσίες.

Στη συνέχεια άλλαξε βάζοντας υποθήκες ακίνητα και έτσι εξελίχθηκε σταδιακά σε τραπεζικό οργανισμό κτίζοντας υπερπολυτελή κτίρια. Εντούτοις διατηρούσε, όχι στο βαθμό που είχε προηγουμένως, την ανθρώπινή του πλευρά. Το 2013 όμως ο Συνεργατισμός πέρασε στα κρατικά χέρια, κάτι που σηματοδοτεί την αλλοίωση της κοινωνικής του διάστασης. Άρχισαν οι πιέσεις στον κόσμο, η διαιτησία εγκλώβισε χιλιάδες δανειολήπτες που πριν καλά-καλά το καταλάβουν βρέθηκαν σε δυσμενή θέση, με την απειλή των εκποιήσεων και αντιμετωπίζοντας συμπεριφορά που έφερε ουσιαστική ρήξη στις άλλοτε καλές σχέσεις ανάμεσα στους πελάτες και τον Συνεργατισμό.

Δάνειζαν εκατομμύρια δίχως επαρκή έλεγχο, δίχως επαρκή στοιχεία, ανεξέλεγκτα και χωρίς να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη άρχισε το κυνήγι των δανειοληπτών, απέτυχαν στο να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια, απέτυχαν στο να προστατεύσουν αυτούς που τους συντηρούσαν τόσα χρόνια.

Την αποτυχία τους την φορτώνουν στα εύκολα θύματα, σε αυτούς που για να τους δώσουν δάνειο έπρεπε να υποθηκεύσουν το σπίτι τους, τη μικρομεσαία επιχείρησή τους, τα αγροτικά τους τεμάχια και ταυτόχρονα να απαιτούν εγγυητές. Όλοι αυτοί κινδυνεύουν και ο κίνδυνος μεγάλωσε με τη συμφωνία με την Altamira Assets Management. Μια εταιρεία με παρελθόν στην πώληση των δανείων και ακινήτων, στις εξώσεις. Μια εταιρεία που μεγαλομέτοχοί της είναι τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία του κόσμου και η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Ευρώπης. Μια εταιρεία προς αποφυγήν.

Σίγουρα δεν θα διαχειριστούν τα δάνεια κάνοντας αναδιαρθρώσεις, δεν τους ενδιαφέρει άλλωστε, αφού σκοπός τους είναι το κέρδος. Πώς το κάνουν το κέρδος; Αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του δανειακού πορτοφολίου, ρευστοποιώντας τα δάνεια και τα ακίνητα, εκποιώντας ή πωλώντας τα σε άλλους για να πάρουν τα ποσοστά τους και να δώσουν ένα ποσοστό στην προκειμένη περίπτωση στον Συνεργατισμό.

Προσπαθούν να διασκεδάσουν τους φόβους μας διαβεβαιώνοντας πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα συμβεί. Αφού δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτε, αφού εμείς δεν καταλάβαμε, όπως ισχυρίζεστε, σας καλούμε ακόμα μια φορά να δημοσιοποιήσετε τη συμφωνία με την Altamira. Ως κρατική τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με τα χρήματα των φορολογουμένων και από τη στιγμή που επηρεάζονται χιλιάδες οικογένειες, έχετε υποχρέωση να δημοσιοποιήσετε τη συμφωνία.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, δεν θα επιτρέψουμε άλλο ξεπούλημα αυτής της αιματοβαμμένης γης. Τρίζουν τα κόκκαλα αυτών που με παλληκαριά έστησαν τον Συνεργατισμό και εσείς αδιαφορείτε, εμείς όμως όχι, ενδιαφερόμαστε για την ευημερία του λαού.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συμπατριώτη μας να κοιμηθεί στο δρόμο, δεν θα αφήσουμε κανένα ηλικιωμένο να κοιμάται σε παγκάκια. Το δικαίωμα στη στέγη είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν το χαρίζουμε σε κανένα, θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και όλες μας τις δυνάμεις.

Γι’ αυτό το λόγο, αυτή τη φορά, ο λαός θα είναι απέναντί σας!

*Συντονίστρια του Κινήματος Κατά των Εκποιήσεων Λάρνακας

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy