Συνεργατισμός: Επιστροφή €100 εκατ. σε δανειολήπτες

Επιστροφή χρημάτων σε 10 χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι επηρεάζονται από τις παράτυπες χρεώσεις του παρελθόντος, προτίθεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες μέρες ο Συνεργατισμός. Το συνολικό ποσό αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα από τους ελεγκτές του Συνεργατισμού (ΚPMG) προς τη διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας κυμαίνεται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ.

Η επιστροφή χρημάτων σχετίζεται με τις δύο προβληματικές ρήτρες που υπήρχαν σε ορισμένες δανειακές συμβάσεις του παρελθόντος, τις οποίες εντόπισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, καθώς και σε πρακτικές τις οποίες εφάρμοζαν ορισμένες ΣΠΙ στο παρελθόν. Η απόφαση της ΣΚΤ αναμένεται να επηρεάσει τα αποτελέσματα της τράπεζας, τα οποία ωστόσο φαίνεται να παραμένουν οριακά κερδοφόρα. Επίσης, δεν επηρεάζεται η κεφαλαιουχική επάρκεια της τράπεζας, η οποία παραμένει ισχυρή και πιο πάνω από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Τρεις κατηγορίες δανειοληπτών

Η επιστροφή χρημάτων αφορά τρεις κατηγορίες δανειοληπτών.

Η πρώτη κατηγορία είναι για δάνεια τα οποία βρίσκονται σε ισχύ, για τα οποία θα γίνει μείωση του οφειλόμενου ποσού. Με τον τρόπο αυτό κάποια δάνεια τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα ή βρίσκονται στο όριο, ενδεχομένως να καταστούν εξυπηρετούμενα, άρα το όφελος θα είναι διπλό.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα δάνεια τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό που θα επιστραφεί -πάλι μέσω της μείωσης του χρέους- θα συμψηφιστεί με το ποσό το οποίο ενδεχομένως διέγραψε ήδη ο Συνεργατισμός, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Και σε αυτή την περίπτωση κάποια δάνεια τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα ή βρίσκονται στο όριο, ενδεχομένως να καταστούν εξυπηρετούμενα, άρα το όφελος θα είναι διπλό.

Η τρίτη κατηγορία αφορά δάνεια τα οποία ήδη αποπληρώθηκαν. Μάλιστα, γι’ αυτά υπήρχαν διφορούμενες απόψεις κατά πόσο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, αφού η ΣΚΤ ενδεχομένως να μην έχει τη νομική υποχρέωση να το πράξει. Ωστόσο, η διοίκηση της ΣΚΤ αποφάσισε ότι θα επιστραφούν τα χρήματα και σε αυτή την κατηγορία δανειοληπτών.

Οι δύο ρήτρες

Οι δύο ρήτρες τις οποίες εντόπισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αφορούν -η πρώτη- τη διασύνδεση του επιτοκίου του δανείου με το επιτόκιο της ΕΚΤ και -η δεύτερη- τη διασύνδεση του επιτοκίου του δανείου με το Euribor.

Επίσης, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας εντοπίστηκαν περιπτώσεις που τα ΣΠΙ δεν αύξαναν το βασικό επιτόκιο αλλά το περιθώριο, με τρόπο που και πάλι ήταν αντίθετος με το νόμο. Και αυτά τα δάνεια θα καλυφθούν από την απόφαση της ΣΚΤ.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας πηγή από τις εποπτικές αρχές η επιστροφή χρημάτων αφορά περίπου 10 χιλιάδες δανειολήπτες. Σημείωσε επίσης ότι η πλειονότητα των υπό αναφορά δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια που επηρεάζονται είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα στεγαστικά, τα οποία συνήφθηκαν στο παρελθόν.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε διάλογο με την ΚPMG εδώ και μέρες για επιβεβαίωση του ποσού που θα επιστραφεί στους δανειολήπτες, αλλά και για αναπροσαρμογή των οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών, αφού οι παράτυπες χρεώσεις αφορούν αποκλειστικά δάνεια του παρελθόντος.

Σημειώνεται ότι η ΣΚΤ ανέβαλε την ανακοίνωση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεών της για το έτος 2016 μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σχετικά με το πόσα δάνεια επηρεάζονται από τις πιο πάνω χρεώσεις.

Κωνστααντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy