Συνεργατισμός: Ισπανική πλατφόρμα για κόκκινα δάνεια

Τη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων, σε συνεργασία με την Ισπανική εταιρεία Altamira Asset Management SA, ανακοίνωσε ο Συνεργατισμός.Η Altamira είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στην Ευρώπη, με χαρτοφυλάκιο 65 δισ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία έχει τέσσερις μεγαλομετόχους: Το Αμερικάνικο θεσμικό επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management, το επενδυτικό ταμείο του Eμιράτου το Ντουπάι Abu Dhabi Investment Authority, την μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Ευρώπης Santander Bank και το μεγαλύτερο ταμείο συντάξεων στον Καναδά Canada Pension Plan Investment Board.

Η νέα πλατφόρμα η οποία θα ανήκει κατά 51% στην Altamira και κατά 49% στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7,2 δισ. ευρώ καθώς και ακινήτων ύψους 0,4 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία με την Altamira εγκρίθηκε σε Ειδική Γενική Συνέλευση των μετόχων (σ.σ: Κυβέρνηση)

ΥΠΟΙΚ: Σημαντική εξέλιξη

Σε γραπτή δήλωση του Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη» τη δημιουργία πλατφόρμας από τον Συνεργατισμό, για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η ανακοίνωση της Συνεργατικής Τράπεζας για την δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΧ στο σύστημα των τραπεζών της Κύπρου. Αποτελεί, έξαλλου εποπτική απαίτηση η αναζήτηση τέτοιων λύσεων από εξειδικευμένους οίκους. Συνεπώς, η κάθοδος στην Κύπρο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού οίκου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων δεν μπορεί πάρα να αποτελεί σημαντική εξέλιξη», είπε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι: «Η έγκριση της σύναψης συνεργασίας με την Altamira, αποτελεί ποικιλοτρόπως μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Τράπεζα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί σταθμό για την Τράπεζα αφού μας μεταφέρει στο επόμενο στάδιο διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές τραπεζικές πρακτικές. Το μέγεθος του νέου συνεργάτη μας, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, η καταγωγή και σύνδεση με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης – Banco Santander, η τεχνογνωσία και εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογου χαρτοφυλακίου αντίστοιχων με το δικό μας καθώς και οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί που αποτελούν τους υπόλοιπους μετόχους του, είναι παράγοντες αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για τη σημασία και προοπτική αυτής της συνεργασίας».
Ο Ν. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι «η Τράπεζα έχει θέσει μέσα από αυτή τη μεγάλη συνεργασία φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους για την πορεία των δανείων σε καθυστέρηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί έξοδος από το πρόβλημα στην επόμενη πενταετία».
«Προχωρούμε αποφασιστικά μπροστά, δημιουργώντας προοπτική. Καλωσορίζουμε την Altamira στην Κύπρο και δηλώνουμε έτοιμοι για πολλή και σκληρή δουλειά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Altamira, Julian Navarro Pascual, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Τράπεζα εξέφρασε ικανοποίηση που μία πολύ σημαντική επιχειρηματική συμφωνία, μετά από μακρά και σκληρή προετοιμασία, κατέληξε να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας. Ευχαρίστησε την ομάδα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που επεξεργάστηκε τη συμφωνία και εξέφρασε την ετοιμότητα του να αντιμετωπίσει μια «μεγάλη πρόκληση επί Κυπριακού εδάφους» όπως τη χαρακτήρισε.
«Η σημασία της συνεργασίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη εκτός Ιβηρικής Χερσονήσου επέκτασή της Altamira, δεικνύοντας εμπιστοσύνη στην προοπτική της συνεργασίας με τη ΣΚΤ, και στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει», ανέφερε ο Julian Navarro Pascual

Στα 10 σεντ η μετοχές στο ΧΑΚ

Εν των μεταξύ η Ειδική Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης την εισαγωγή του συνόλου του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 6.036.000.000 κοινών μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας 0,28 ευρώ έκαστη, στην Κύρια Αγορά του ΧΑΚ στην τιμή των 0,10 ευρώ έκαστη, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επίσης αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος από Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα σε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα Λτδ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy