Συγγνώμη από Ερντογάν ζήτησε ο Στολτενμπεργκ

Συγγνώμη, για το θέμα που προέκυψε στη νατοϊκή άσκηση, από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι ξεκίνησε η αναγκαία έρευνα και πως απολύθηκε αμέσως ο συμβασιούχος Νορβηγός πολίτης που προκάλεσε το περιστατικό.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική σύμμαχος του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθεί ξανά παρόμοιο περιστατικό και εξέφρασε την ελπίδα να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις ΝΑΤΟ -Τουρκίας.

Την Παρασκευή ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει απόσυρση της Τουρκίας από άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία επικαλούμενος  ένα νορβηγικό πίνακα με εχθρικούς στόχους με φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ και το όνομα το δικό του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στη Νορβηγία προέκυψε ένα θέμα όταν ανάρτησαν  έναν πίνακα των εχθρών. «Σε αυτόν τον πίνακα υπήρχε φωτογραφία του Ατατούρκ και στην άλλη πλευρά το όνομά μου. Αυτοί ήταν στο στόχαστρο», είπε.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Μαχ Ουνάλ, υποστήριξε ότι η οργάνωση FETΟ (Κίνημα Γκιουλέν) βρίσκεται πίσω από το περιστατικό στη Νορβηγία.

«Ξέρουμε ότι μέλη της FETΟ που είχαν διεισδύσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρέμειναν στο ΝΑΤΟ μετά την 15η Ιουλίου και δυστυχώς γνωρίζουμε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ προστατεύουν αυτά τα υπολείμματα της FETΟ”, δήλωσε ο Ουνάλ. 

Από την πλευρά ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι “το σκάνδαλο αυτό είναι μια ανεπανόρθωτη ντροπή και αποτελεί υποχρέωση για την Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση το ΝΑΤΟ χωρίς να χάνει χρόνο”.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να προσπεραστεί με μια απλή συγγνώμη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy