Σύνοδος Κορυφής: Μεταναστευτικό, Τουρκία και Brexit στην ατζέντα

Με το δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών συνεχίστηκε το βράδυ της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής – Βασικότερα θέματα συζήτησης τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, τα θέματα διεθνούς εμπορίου και το Brexit.

  • Παρέμβαση Τσίπρα για συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Όσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τρία είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η οικονομική χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία, η ενταξιακή πορεία της χώρας και το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την αντιτρομοκρατική συνεργασία.

  • Μέρκελ: Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να εξεταστεί «υπεύθυνα» η διακοπή της προενταξιακής οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία

ΕΕ: Η Καταλονία δεν έχει φίλους στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική κρίση που προκαλεί η καταλανική υπόθεση στην Ισπανία και να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο να ενθαρρύνουν αυτονομιστές στη Γηραιά Ήπειρο

Η Μέρκελ δεν έχει καμιά αμφιβολία πως μπορεί να επιτευχθεί ένα «καλό αποτέλεσμα» για το Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία μπορούν να επιτύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το Brexit, μετά την έκκληση που απηύθυνε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στους ηγέτες των 27 να δώσουν ώθηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

«Δεν έχω απολύτως καμιά αμφιβολία πως αν είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι—και η ομιλία (σ.σ. της Μέι) στη Φλωρεντία ήταν μια συμβολή—μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Από τη δική μου σκοπιά δεν υπάρχει απολύτως καμιά ένδειξη ότι δεν θα επιτύχουμε», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στήριξη στη συνεργασία Ιταλίας-Λιβύης για ανάσχεση των προσφύγων αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την Ιταλία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στην Οδό της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία. Αυτό ανέφερε νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις αρχές της Λιβύης», ανέφερε νωρ’ίτερα ο ΝΤ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η Οδός της Κεντρικής Μεσογείου».

Από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο το απόγευμα της Πέμπτης:

  • Σύνοδος Κορυφής: Έπαινοι Μέρκελ στην Τουρκία για το θέμα των προσφύγων, διατυπώνει «μεγάλη ανησυχία» για το κράτος δικαίου
  • Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλ. Τσίπρας – Τι συζητήθηκε
  • Σύνοδος Κορυφής: «Μια Ευρώπη που προστατεύει» θέλει ο Εμ. Μακρόν Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα απαιτήσουν να τερματίσει η Βόρεια Κορέα τα εξοπλιστικά της...
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως σε συνέχεια του προβληματισμού που έχει ξεκινήσει, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, θα πρέπει «να εμπλουτιστεί το έργο μας με νέες ιδέες». Οι προτάσεις του Τουσκ θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας αύριο το πρωί. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τουσκ θα προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το σοκ του Brexit.
  •    Επίσης, θα συζητηθεί η πρότασή του να αλλάξει η μέθοδος εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και για την αλλαγή της μεθόδου εργασίας είναι σχετικά «άβολη» για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά τις τέσσερις χώρες του Βίσεκγραντ.

    Η απόσταση που χωρίζει αυτές τις χώρες με τις υπόλοιπες θα φανεί για ακόμα μία φορά και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που αποτελεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την ανταλλαγή απόψεων των 28 ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό των ροών, το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου που έχει κολλήσει, λόγω ακριβώς αυτών των διαφωνιών, η μετεγκαταστάση και η παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

    Μετά από δύο συνεδρίες για την ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και την άμυνα, η συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις στην ΕΕ, κατά το δείπνο, θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Τουρκία. Με φόντο το ουσιαστικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ αναζητά τρόπους να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει την Τουρκία στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, μετά το αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα το βράδυ να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

    Ωστόσο, οι «27» -οι οποίοι θα συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα, αύριο, χωρίς τη Τ. Μέι αλλά με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ- όπως όλα δείχνουν, θα αρνηθούν να δώσουν το πράσινο φως στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα, κάτι που θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο. Προκειμένου, όμως, να μη ενδυναμωθεί το αδιέξοδο, οι «27» αναμένεται να διαπιστώσουν ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί και να εγκρίνουν την έναρξη των συζητήσεων για τις μέλλουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των «27», αλλά προς το παρόν χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy