Συνομιλίες χωρίς ταμπού για πρώτη φορά, λέει ο Έιντε

Για πρώτη φορά από τότε που ο ίδιος έφτασε στο νησί ως Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ πριν από περίπου τρία χρόνια, είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε όλα τα θέματα χωρίς ταμπού, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε εκτεταμένες δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που κράτησε κάτι περισσότερο από μια ώρα, ο κ. Έιντε ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν χθες ότι ο Ιούλιος ήταν ένας πάρα πολύ καλός μήνας σε ο,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και ότι και οι έξι συναντήσεις που έγιναν τον Ιούλιο ήταν εποικοδομητικές.

Είπε ότι ο ίδιος τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τον νέο γύρο των εντατικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε χθες και επανέλαβε ότι και οι δύο ηγέτες επιδεικνύουν δέσμευση για να επιτύχει ο διάλογος και να υπάρξει λύση.

Είπε ότι στη χθεσινή πρώτη μιας σειράς από επτά συνολικά συναντήσεις που θα ολοκληρωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου, έγινε εξέταση για το πού βρισκόμαστε στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια των συνομιλιών, έγιναν κάποιες νέες συμφωνίες και επίσης ξεκαθαρίστηκε τί χρειάζεται να γίνει σε αυτό το γύρο.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό τον κύκλο συνομιλιών θα εξεταστούν όλα τα κεφάλαια περιλαμβανομένων και αυτών που δεν βρίσκονταν στο τραπέζι

“Το τι θα γίνει μετά ( τις 14 Σεπτεμβρίου) είναι κάτι που θα αποφασίσουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας”, ξεκαθάρισε. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανέφερε ακόμη πως είναι παραδεκτό το γεγονός πως ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, σημείωσε όμως ότι εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνει σωστά η δουλειά και πως “δεν πρέπει να βιαστούμε να ολοκληρώσουμε”.
“Χρειαζόμαστε αποτελέσματα που θα έχουν διάρκεια”, υπέδειξε.

Πρόσθεσε ότι πολλές Ομάδες Εργασίας είναι υποβοηθητικές σε αυτές τις συναντήσεις για θέματα που αφορούν διάφορες πτυχές, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους είχαν πέραν των εκατό συναντήσεων.

Ο κ. Έιντε εξήρε τη δέσμευση των δύο ηγετών να αναλάβουν προσωπικά όλα τα εκκρεμούντα θέματα, «οικοδομώντας στην εξαιρετική δουλειά των διαπραγματευτών και των ομάδων τους» και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα για τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να γεφυρώσουν τις διαφορές».

Σημείωσε ακόμη ότι αριθμός διεθνών οργανισμών υποβοηθά τη διαδικασία, η οποία, τόνισε, ανήκει στους Κύπριους και της οποίας ηγούνται οι ηγέτες (process owned by Cypriots and leaders-led).
Aνέφερε ακόμη πως οι επτά συναντήσεις του νέου κύκλου των εντατικοποιημένων συνομιλιών πρέπει να αντικριστούν στην ουσία ως επτά συνεδριάσεις μιας μακράς συνάντησης γιατί, όπως εξήγησε, δεν ανοίγει ένα κεφάλαιο, μετά κλείνει και πάμε σε άλλο αλλά όλα τα θέματα και όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής θα είναι στο τραπέζι.

Ερωτηθείς αν τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία επηρεάζουν τη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Έιντε είπε ότι τα γεγονότα του καλοκαιριού αποτελούν υπενθύμιση ότι το παράθυρο ευκαιρίας “δεν μπορεί να μην παραμείνει ανοικτό για πάντα, αλλά είναι ανοικτό τώρα”.

Ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης σαφέστατα και της Τουρκίας, ότι παραμένουν υποστηρικτικά και έτοιμα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, όπως και η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και τα ΗΕ.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη όπου ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις συνομιλίες, όλα τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την υποστήριξη τους στη διαδικασία και δήλωσαν ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουν δει για λύση του Κυπριακού.

“Και ότι είναι σημαντικό να αδράξουν οι ηγέτες αυτή την ευκαιρία και ότι το Συμβούλιο είναι πρόθυμο να κάνει αυτό που τους ζητήσουν οι ηγέτες”, ανέφερε.

Ο κ. Έιντε εξήγησε ότι αν υπάρξει συμφωνία και τεθεί σε δημοψηφίσματα με θετικό αποτέλεσμα, τότε η εφαρμογή της ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγή της φύσης της παρουσίας των ΗΕ στην Κύπρο, διευκρίνισε όμως ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο και τίποτε δεν έχει αποφασιστεί για την παρουσία του ΟΗΕ στο νησί και ότι απλώς γίνονται σχεδιασμοί.

Ερωτηθείς αν μετά τις 14 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει οδικός χάρτης (roadmap) για το μέλλον της διαδικασίας, ο κ. Ειντε εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη σε ένα σαφή οδικό χάρτη για τη φάση μετά τις 14 του Σεπτέμβρη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Εϊντε είπε πως για οτιδήποτε γίνει μετά, θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και αό τους δύο ηγέτες.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ τόνισε για άλλη μια φορά ότι οι ηγέτες γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και πως σε ανώτατο επίπεδο γνωρίζουν επακριβώς πού βρισκόμαστε, πού βρήκαμε λύσεις, πού είμαστε κοντά στο να βρούμε λύσεις διότι παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, και πού υπάρχουν σημαντικά εκκρεμούντα θέματα που πρέπει να λυθούν από τους ίδιους τους ηγέτες και μόνο.

Επεσήμανε ότι αυτή η φάση απαιτεί κάποια εμπιστευτικότητα διότι οι ηγέτες θέλουν να δοκιμάσουν πράγματα χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πρώτη μέρα.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμη ότι την ιστορία έχουν υπάρξει διαφορές και διενέξεις που φάνταζαν άλυτες αλλά στο τέλος επιλύθηκαν και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί και στην περίπτωση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση για την κρισιμότητα της φάσης αυτής των συνομιλιών και τι είναι αυτό που διαφοροποιεί αυτό το γύρο, ο κ. Έιντε είπε ότι για πρώτη φορά είμαστε πραγματικά ανοικτοί στο να συζητήσουμε τα πάντα και δεν υπάρχουν ταμπού σε θέματα που μπορούν να συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy