Συντήρηση κήπων: Μερικές απλές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε από αύριο

Του Τρύφωνα Τρύφωνα*

Tryfonas Tryfonos

Ως γεωπόνοι έχουμε κάνει αρκετές διαλέξεις στο παρελθόν όπου προτρέπουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με την κηπουρική. Η κηπουρική είναι μία ενασχόληση, η οποία αποδεδειγμένα είναι αγχολυτική και μας βοηθά να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Δυστυχώς, όμως, αυτή η ίδια ρουτίνα και ο φόρτος εργασίας που ολοένα και αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες είναι οι παράγοντες για τους οποίους όλο και λιγότερος κόσμος βρίσκει το χρόνο ώστε να περιποιείται τον κήπο του. Μπορείτε, βέβαια, να συνεργαστείτε με μία εξειδικευμένη εταιρεία συντήρησης κήπων, η οποία θα φροντίζει τον κήπο σας σε εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση και, ευτυχώς, σήμερα αυτό μπορεί να γίνει με ιδιαίτερα μειωμένο κόστος. Ανεξαρτήτως, όμως, αν φροντίζουμε μόνοι μας τον κήπο ή αν μας τον συντηρεί εξειδικευμένη εταιρεία, η τακτική συντήρηση του κήπου είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξή του, ενώ μας γλιτώνει χρήματα και πολλούς μπελάδες στο μέλλον.

Πιο κάτω σας παραθέτω τι πρέπει να προσέξετε όσον αφορά τη συντήρηση του κήπου σας, καθώς και μικρές απλές, λύσεις τις οποίες μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε από αύριο, ώστε να διατηρήσουμε τον κήπο μας υγιή και εύρωστο.

Κλάδεμα δέντρων και θάμνων

1. kladema_60x40mm

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε κάθε δέντρο ή θάμνο που έχουμε στον κήπο μας, μπορούμε να δώσουμε οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε. Για παράδειγμα, ένα σολάνο ή ένα μπλουμπάγκο μπορούμε να το αφήσουμε να μεγαλώσει και να γίνει δέντρο, να το κλαδέψουμε σε μπάλα ή να το φέρουμε σε ένα συγκεκριμένο ύψος που θέλουμε, ώστε να γίνει φρακτικό. Ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να έχει το φυτό μας, τότε χρειάζεται και το ανάλογο κλάδεμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τακτικό κλάδεμα των φυτών μας δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους και μας επιτρέπει να κλαδεύουμε μόνο τις άκρες της νέας ανάπτυξης των φυτών μας. Οσο για τα κλαδέματα, μπορείτε να αγοράσετε έναν κομποστοποιητή, ο οποίος θα μετατρέπει τις οργανικές ύλες σε πολύ χρήσιμο λίπασμα για τα φυτά σας.

Κούρεμα γρασιδιού

2. grasidi_50x70mm

Το καλύτερο πράγμα για το γρασίδι σας είναι να κουρεύεται συχνά (μια φορά τη βδομάδα). Εάν δεν κουρεύεται συχνά, όταν το κουρέψουμε, τότε θα φαίνεται κιτρινωπό και ξερό λόγω του ότι το σημείο που τώρα είναι στην επιφάνεια, πριν δεν ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο. Το χειμώνα δεν κόβουμε πολύ χαμηλά διότι, λόγω της αργής του ανάπτυξης, δεν θα έχουμε το πράσινο που επιθυμούμε, ενώ αποφεύγουμε και το πολύ χαμηλό κούρεμα, όταν υπάρχει καύσωνας. Πολύ χαμηλά επιβάλλεται να το κόψουμε αρχές της Ανοιξης για να πάρει το ύψος και το επίπεδο που θέλουμε για όλο το καλοκαίρι. Ολα αυτά φυσικά εξαρτώνται από το είδος του γρασιδιού, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε διεξοδικά την επόμενη βδομάδα. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε συχνά τις λεπίδες της μηχανής κουρέματος, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι αρκετά κοφτερές και μπορούν να κάνουν ένα «καθαρό κόψιμο».

Λίπανση

3. lipansi_60x40mm

Το έδαφος από μόνο του έχει θρεπτικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν να αναπτυχθεί ένα φυτό. Υπάρχει, όμως, η ανάγκη εμπλουτισμού του εδάφους με λίπασμα. Το λίπασμα είναι ουσιαστικά μία μορφή άλατος, η οποία προστίθεται στο έδαφος. Αν δεν γίνει όμως ορθολογιστική χρήση, τότε τα φυτά μας δεν αναπτύσσονται σωστά και παραμένουν καχεκτικά. Μία απλή μαθηματική φόρμουλα μπορεί να μας σώσει.

Οπως γνωρίζουμε, οι ρίζες των φυτών μπορούν να απορροφήσουν διάλυμα με αλατότητα νερού 2 γρ./λίτρο. Το νερό στους φράκτες περιέχει περίπου από 0,5 μέχρι 0,7 γρ./λίτρο. Αρα εμείς μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό του φράκτη λίπασμα περίπου 1 με 1,5 γρ./λίτρο. Παρομοίως, εάν χρησιμοποιούμε νερό διάτρησης, τότε θα πάρουμε το νερό μας για ανάλυση και αναλόγως της αλατότητάς του μπορούμε να προσθέσουμε την κατάλληλη ποσότητα λιπάσματος, ώστε να φτάσουμε τα 2 γρ./λίτρα. Με αυτή ακριβώς την απλή λογική δεν έχουμε ποτέ πρόβλημα υπερλίπανσης. Για να μην κάνετε ποτέ σας λάθος, 1 κουτάλι της σούπας λίπασμα σε κάθε κουβά νερού (10L) είναι η ιδανική ποσότητα για οποιοδήποτε φυτό.

Ψεκασμός με εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα

4. spraying_60x40mm

Η χρήση ψεκασμάτων πρέπει πάντα να γίνεται με επιφυλακτικότητα και ιδιαίτερη προσοχή. Προτού να ψεκάσετε το φυτό σας καλό είναι να κόψετε ένα φύλλο ή ένα κλαδί από το επηρεαζόμενο φυτό και να το πάρετε σε έναν ειδικό γεωπόνο, ο οποίος θα διαγνώσει την ασθένεια και θα σας προτείνει το απαραίτητο φάρμακο. Πολύ σημαντικό είναι να τηρήσετε τη δοσολογία που σας συστήνεται, ώστε να μην βλάψετε τα φυτά μας, το περιβάλλον και τον ίδιό σας τον εαυτό. Επίσης, εάν ψεκάζετε φρουτόδεντρα, καλό είναι να αποφεύγετε να τρώτε τον καρπό τους για τουλάχιστον 15 μέρες από τη μέρα του ψεκασμού. Φυσικά σε κάθε φυτοφάρμακο υπάρχει χρόνος ασφάλειας, οπότε βεβαιωθείτε ότι θα τον τηρήσετε για τη δική σας ασφάλεια. Εάν επιλέξετε τη συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία συντήρησης κήπων, βεβαιωθείτε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει εγγεγραμμένο γεωπόνο καθότι έτσι θα αποφύγετε τους λάθους ψεκασμούς και τον κίνδυνο καταστροφής των φυτών σας.

Σύστημα άρδευσης

5. irrigation_50x70mm

Πάντα όταν αναφερόμαστε στον κήπο μας, εννοούμε και στο σύστημα άρδευσης, καθότι είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητά του. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά όλα τα εξαρτήματα του συστήματος άρδευσης και να προβαίνουμε άμεσα στην αντικατάστασή τους, εάν υπάρχει δυσλειτουργία, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι ο κήπος μας λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα νερού. Μια απλή προφύλαξη είναι ο καθαρισμός των λάστιχων. Με την καθημερινή χρήση, τα λάστιχα του συστήματος άρδευσης γεμίζουν χώμα και άλλα υλικά, τα οποία περνούν από τα φίλτρα και έχουν εγκατασταθεί στις γραμμές. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεβιδώσουμε τις σταγόνες ή τα pop-ups από τα λάστιχα και να βάλουμε με ένα λάστιχο νερό με πίεση από το ένα άκρο και να το αφήσουμε να κυλήσει, ώστε να βγει από το άλλο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αφαιρέσουμε ό,τι έχει εισχωρήσει στα λάστιχά μας και θα αποφύγουμε τυχόν φραγμό του συστήματος. Τέτοιου είδους καθαρισμός προτείνεται δύο φορές το χρόνο.

Την επόμενη βδομάδα θα μιλήσουμε διεξοδικά για το γρασίδι, φυσικό ή τεχνητό, τα διάφορα είδη του, τη συντήρησή του, τις ανάγκες του σε νερό και πολλές άλλες ενδιαφέρον πληροφορίες.

*BSc Γεωπονίας, MSc Αρχιτεκτονικής Κήπων,
Διευθύνων Σύμβουλος, Green Forest
Αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Γεωπόνων,
Πρόεδρος της Ενωσης Γεωπόνων Πάφου
Τ: 99675101 / Ε: [email protected]

7. Ad275x90mm

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy