Συντομεύεται, διαμηνύει η Βουλή προς Γ. Εισαγγελία και Ανώτατο, για την οικονομική κρίση

Σαφές μήνυμα στέλλει η Βουλή στην Νομική και την Δικαστική Υπηρεσία να μην υπάρξει καθυστέρηση στην διερεύνηση των υποθέσεων και απόδοση ευθυνών όπου προκύπτουν για το θέμα της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΟικοΝομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας μετά την εξέταση του προϋπολογισμού των δύο υπηρεσιών, είπε ότι κατά τη συνεδρία κατέστη ξεκάθαρο προς τη Νομική και τη Δικαστική Υπηρεσία ότι είναι απαίτηση της κοινωνίας και της πολιτείας η δικαιοσύνη να λειτουργήσει με γοργούς ρυθμούς, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στου υπαίτιους της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι χαιρετίζεται η σκέψη για δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να εξετάζει υποθέσεις οικονομικής φύσης, όπως τα αξιόγραφα, το κούρεμα, υποθέσεις εναντίον τραπεζών, αναδιαρθρώσεις ή άλλες εμπορικές υποθέσεις.

Για κάτι τέτοιο, είπε, χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και μια τέτοια μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα βοηθήσει.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις χιλιάδες υποθέσεις που θα οδηγηθούν στα δικαστήρια ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας φόβο ότι ο αριθμός των δικαστών θα είναι παντελώς ανεπαρκής.

Η Βουλή, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, καλεί τον πρόεδρο και την κυβέρνηση να εξετάσουν το θέμα και να γνωστοποιήσουν πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο αριθμό των υποθέσεων για να μην υπάρξει καθυστέρηση απόδοσης της δικαιοσύνης.

Πιο ανησυχητικά, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι όσα είπε ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος ενημέρωσε ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο όγκος υποθέσεων που έχει να αντιμετωπίσει η νομική υπηρεσία την ίδια ώρα που μεγάλος αριθμός λειτουργών της νομικής υπηρεσίας αφυπηρέτησαν ή μετατέθηκαν.

Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας είπε χαρακτηριστικά ενώπιον της Επιτροπής ότι η νομική υπηρεσία είναι ταυτόχρονα και στην πρίζα και στον αναπνευστήρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι στην κοινωνία υπάρχει η αίσθηση ότι αργοπορούν οι διαδικασίες διερεύνησης των ευθυνών για την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι τονίστηκε προς τους επικεφαλής της νομικής και της δικαστικής εξουσίας ότι ο κόσμος αναμένει να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες των ερευνών.

Γενικός Εισαγγελέας και πρόεδρος του Ανωτάτου εξήγησαν ότι υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν.

Η Επιτροπή, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, τόνισε στους δύο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αποτυχία αυτής της διαδικασίας για τεχνικούς λόγους και πολύ περισσότερο ούτε κάλυψη.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την πίστη ότι το θέμα του χρόνου προώθησης της δικαιοσύνης είναι πολύ σημαντικό και αυτό το στοίχημα το έχει χάσει η νομική υπηρεσία και ο κόσμος έχει πλέον την πίστη ότι δεν πρόκειται να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θέμα της οικονομικής κρίσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy