Συντριπτικό «ναι» της Μπούντεσταγκ στο ελληνικό πρόγραμμα

Με 542 «ναι», μόλις 32 «όχι» και 13 αποχές επί του συνόλου των 587 παρόντων βουλευτών, η γερμανική Βουλή έδωσε το πράσινο φως για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την κατανόησή του για την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στη Γερμανία έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εύκολη για κανέναν Γερμανό βουλευτή.

Η συζήτηση πριν και μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και η συζήτηση των προηγούμενων ημερών και ωρών δεν έκανε πιο εύκολη αυτή την απόφαση, όπως είπε από το βήμα της γερμανικής Βουλής, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος αλλά πιθανώς και στην πρωινή δήλωσή του περί «δημιουργικής ασάφειας» στην εκπόνηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η σημερινή απόφαση δεν αφορά την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ούτε και νέες συμφωνίες. Το αντικείμενό της, όπως τόνισε, είναι η διάθεση περισσότερου χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που αποφασίστηκε το 2012.

Απηύθυνε την ίδια ώρα έκκληση για αλληλεγγύη εντός της ΕΕ. «Είμαστε μια κοινότητα στην Ευρώπη», όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται αλληλεγγύη έναντι των εταίρων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. «Είναι πλέον στο χέρι των Ελλήνων. Eμείς τους απλώσαμε το χέρι», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων άλλων χωρών, «αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy