Σειρά προϊόντων εντός της αγοράς της ΕΕ κρίθηκαν ακατάλληλα

Σειρά προϊόντων που έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανακοίνωση από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρει ότι πρόκειται περί “σετ για διακόσμηση κοσμημάτων επωνυμίας `RICO Design`, με κωδικό 709030.02” .

Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και σε αυτό ανιχνεύθηκε μόλυβδος (ουσία η οποία είναι τοξική και επικίνδυνη για το περιβάλλον) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

Το δεύτερο ακατάλληλο προϊόν είναι “υγρό αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου επωνυμίας `Quickie` το οποίο είναι παρασκευασμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ιταλίας και είναι επικίνδυνο καθώς δεν έχει την προβλεπόμενη επισήμανση στη συσκευασία με τα εικονογράμματα κινδύνου, καθώς και τις δηλώσεις επικινδυνότητας και προφύλαξης.

Ακατάλληλη είναι επίσης “παιδική κούκλα επωνυμίας `OUSDY`, με κωδικό 0618”.

Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Δεύτερη αιδική κούκλα ονομασίας `Fashion`, με κωδικό D152 κρίνεται ακατάλληλη και είναι πάλι ι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος”.

Ακατάλληλα είναι και αυτοκόλλητα (stickers) επωνυμίας “Kärnan” και με κωδικό 901851.

Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σουηδίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Ακατάλληλα είναι επίσης “σκουλαρίκια επωνυμίας `PARFOIS` και με διάφορους κωδικούς”.

Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Λετονίας και στην πλαστική συσκευασία του προϊόντος περιέχεται κάδμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

Ακατάλληλα είναι επίσης, αυτοκόλλητα (stickers) επωνυμίας `Pictura Boutique`, με κωδικό 96374, κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Σουηδίας και περιέχουν χλωριωμένες παραφίνες μικρής αλυσίδας.

Δερμάτινο παντελόνι με την επωνυμία “Spirit Motors” με διάφορους κωδικούς κρίνεται επίσης ακατάλληλο, είναι βιετναμέζικης κατασκευής και εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Ακατάλληλη είναι και γόμα που περιέχεται σε σετ επιδιόρθωσης ελαστικών επωνυμίας `RAX`, με κωδικό αριθμό 601224”.

Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την καρκινογόνο ουσία Βενζόλιο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Σκουλαρίκια επωνυμίας “Fossetti” και με κωδικό 4040315008663 είναι ακατάλληλα, κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει κάδμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

Τέλος, ακατάλληλα, είναι μπαλόνια σε διάφορα χρώματα επωνυμίας “WAKADABALOON” με κωδικό 700032.

Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει τις τοξικές ουσίες νιτροζαμίνες, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy