Συρρίκνωση μισθών παρά το ψηλό ποσοστό εργοδότησης μέσω ΑΝΑΔ

Μόλις στα 1.050 ευρώ ανέρχεται ο μέσος όρος των ακαθάριστων αποδοχών των συμμετεχόντων στο Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ΑΝΑΔ και οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αυτό αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ) στην οποία ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των επιδράσεων του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 91,5% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα συνεχίζουν να βρίσκονται σε απασχόληση τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ το 79,9% εργάζονται στην επιχείρηση ή οργανισμό όπου εργάστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της ΑΝΑΔ. Συγκριτικά, το 2015 απασχολούνταν μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου, το 90,2% των συμμετεχόντων και το 2014 το 88,1%. Παρά το ψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων που συνεχίζουν να εργάζονται, εντούτοις φαίνεται από τα στοιχεία ότι οι μισθοί συρρικνώνονται.

Οπως κατέδειξε η μελέτη αξιολόγησης, η πλειοψηφία, ποσοστό 52,2% αμείβονται μεταξύ 751-1.000 ευρώ (ακαθάριστα), ποσοστό 33,1% αμείβεται με μισθό 1.001-1.250 ευρώ, ενώ μόλις το 9.5% αμείβεται με 1.251 μέχρι 1.500 ευρώ. Ο μέσος όρος της αμοιβής ανέρχεται μόλις στα 1.050 ευρώ. Ο μέσος όρος μισθού για αυτούς τους ανθρώπους προκαλεί προβληματισμό καθότι πρόκειται για απόφοιτους πανεπιστημίου.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy