Σύσκεψη Αρχηγών για τα μη εξυπηρετούμενα

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το σχέδιο Εστία τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων.

Στη σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00, παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, τεχνοκράτες της ΚΤ και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο πάει η κυβέρνηση στη σύσκεψη Αρχηγών

Ο κάθε Αρχηγός κόμματος συνοδεύεται από ένα εμπειρογνώμονα επί οικονομικών θεμάτων.

Έξω από το Προεδρικό βρίσκεται αντιπροσωπεία του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, που ζητά προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Αντιπροσωπεία του Κινήματος κατέθεσε υπόμνημα στο γραφείο του ΠτΔ, πριν την έναρξη της σύσκεψης των Αρχηγών.

Κατά την είσοδο του στο Προεδρικό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σταμάτησε στην είσοδο και χαιρέτισε τους εκπροσώπους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις.

Ο Γιώργος Κτίστης εκ μέρους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις ανέφερε ότι την επόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η εκποίηση πρώτης κατοικίας γυναίκας μονογονιού με τρία παιδιά, και ζήτησε από τη σύσκεψη των Αρχηγών τη λήψη άμεσων μέτρων για προστασία της πρώτης κατοικίας.

29216151_1892386627501184_645638012423634944_o

Να σημειωθεί ότι, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη συνοδεύεται στη σύσκεψη από τον Ανώτερο Διευθυντή Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκο Δημητρίου, και τον Εκτελεστικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Ένα σημείωμα αντί για ολοκληρωμένο σχέδιο…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν έφερε ολοκληρωμένο σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά ένα σημείωμα το οποίο αναφέρει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση για την ετοιμασία του σχεδίου Εστία.

Αδυναμίες εντοπίζει η Κομισιόν στις νομοθεσίες που αφορούν τις εκποιήσεις

Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών έφερε μαζί του την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η οποία κάνει αναφορά σε τέσσερις αδυναμίες στις νομοθεσίες που αφορούν τις εκποιήσεις και τρεις αδυναμίες στο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Οι πιο σημαντικές αδυναμίες που εντοπίζει η Κομισιόν και για τις οποίες ζητά να γίνουν αλλαγές είναι, η οριακή τιμή για την πρώτη δημοπρασία αφού θεωρεί ότι το ποσοστό είναι «υψηλό» (80% επί της αγοραίας αξίας), το θέμα με τους εγγυητές, και οι παλαιές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει δικαστική απόφαση που εκδόθηκε βάσει προγενέστερης νομοθεσίας. Επίσης η Κομισιόν ζητά αλλαγές στο δικαστικό σύστημα για διευκόλυνση των εκποιήσεων, καθώς και τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για δάνεια και την προώθηση του πλαισίου τιτλοποίησης δανείων.

Στο 43,7% του συνόλου των δανείων τα ΜΕΔ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν το Νοέμβριο στα 21,14 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,7% του συνόλου των δανείων.
Στα εγχώρια νοικοκυριά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 11,18 δις. ευρώ (54,2%) και στις επιχειρήσεις στα 9,44 δις. ευρώ (50,3%).

“Το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ που δεν έχει αναδιαρθρωθεί είναι το πιο δύσκολο”

Σημειώνεται ότι Ανώτερος Διευθυντής Εποπτείας της ΚΤ, Γιάγκος Δημητρίου, δήλωσε το Σάββατο ότι «ο αριθμός των αναδιαρθρώσεων μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και αυτό ίσως να αποτελεί μία ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής είναι το πιο δύσκολο για επίλυση μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων». Η τοποθέτηση του Γιάγκου Δημητρίου είναι ενδεικτική των προσθέσεων με τις οποίες ήρθε σήμερα στη σύσκεψη η ΚΤ.

Απαιτούνται συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυόηττας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΤ ήρθε στη σύσκεψη με λίστα με συγκεκριμένες αλλαγές που απαιτούνται στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Οι αλλαγές που ζητά η ΚΤ κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τις επισημάνσεις της Κομισιόν.

Εκτός από το σχέδιο “Εστία”…και δεύτερο σχέδιο “Όασης”

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Dialogos”, στη σύσκεψη εκτός από το σχέδιο Εστία έγινε αναφορά σε ένα δεύτερο σχέδιο με την ονομασία Όασης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες τι αφορά το δεύτερο σχέδιο. Ενδεχομένως να πρόκειται για το στρατηγικό πλάνο για έξοδο του κράτους από τον Συνεργατισμό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy