Σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Μακάρειο Στάδιο

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα, στο Μακάρειο Στάδιο, ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού, το οποίο εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού Προγράμματος Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό». Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στην Κύπρο το 2013 και υλοποιείται από την Α/φοί Λανίτη και την Coca–Cola, σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean.

Πρόκειται για το 18ο έργο που πραγματοποιείται στην Κύπρο και το τρίτο σε γήπεδο ποδοσφαίρου (προηγήθηκαν εγκαταστάσεις στο Κοινοτικό Γήπεδο Κολοσσίου και στο Δασάκι της Άχνας). Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού στο Μακάρειο Στάδιο, καθώς πάνω από 300 αθλητές χρησημοποιούν τις εγκαταστάσεις του ημερησίως.

Η έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Μακάρειο Στάδιο συμπίπτει με την εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού του Σταδίου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την αποτελεσματική εφαρμογή του και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Στόχος του Προγράμματος Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό», που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) με το ποσό των $680,000, είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

Το νέο σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού έχει τη δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας 15 κυβικών μέτρων ημερησίως. Οι μεγάλες ποσότητες υδάτων που θα συλλέγονται από τα ντους και τους νιπτήρες των αποδυτηρίων, θα υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία και ακολούθως, θα αξιοποιούνται για τις καθημερινές ανάγκες άρδευσης του χλοοτάπητα των 4 γηπέδων του Σταδίου εξοικονομώντας συνολικά 4.500 κυβικά μέτρα νερού ετησίως.

Μέσα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος επιτυγχάνεται η μείωση άντλησης υπόγειων υδάτων και η εξοικονόμηση τους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη έλλειψη νερού στην Ευρώπη. Παράλληλα, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Σε δηλώσεις της, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοί Λανίτη, Κάλια Πατσιά, αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σημειώνοντας πως «Η Α/φοί Λανίτη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στοχεύουν σ’ ένα καλύτερο, πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές της Κύπρου. Διανύοντας το πέμπτο έτος υλοποίησης του προγράμματος ‘Αποστολή Νερό’, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αφενός για τα αποτελέσματά του και αφετέρου για τη στήριξη και την αποδοχή που λαμβάνει στη χώρα μας». Η κ. Πατσιά πρόσθεσε πως «με τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, η εταιρεία συμβάλλει έμπρακτα στη δημιουργία μίας υπεύθυνης κουλτούρας γύρω από το νερό και την ορθή χρήση του».

Μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος στην Κύπρο επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα πέραν των 55 χιλιάδων κατοίκων ενώ, από το 2013, έχουν εγκατασταθεί και αποκατασταθεί 16 συστήματα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και 1 σύστημα συλλογής βρόχινου νερού σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολεία και γήπεδα. Ακόμα το 2017 τοποθετήθηκαν 80 συστήματα εξοικονόμησης νερού στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων – «Αποστολή Νερό»

Το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό» ξεκίνησε το 2013 και χρηματοδοτείται με το ποσό των 680.000 δολαρίων αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα των ΗΠΑ, το οποίο στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Υλοποιείται από το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές κα με το σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Αφοί Λανίτη και The Coca-Cola Company). Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Προγράμματος πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/δίκτυο MEdIES.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο, επισκεφθείτε: www.gwpmed.org/NCWR & www.facebook.com/NCWRProgramme

Σχετικά με το Global Water Partnership Mediterranean (GWP-Med)

Το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με έτος ίδρυσης το 2002, είναι το Μεσογειακό Σκέλος του διακυβερνητικού οργανισμού Global Water Partnership. Με στόχο την ασφάλεια υδατικών πόρων στη Μεσόγειο, το GWP-Med προωθεί δράσεις και δοκιμαστικά πρότυπα και ενισχύει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων στην περιοχή.
Δραστηριοποιούμενο σε περιφερειακό, εθνικό, τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, το GWP-Med προσφέρει τεχνική υποστήριξη στη διαμόρφωση πολιτικών, διευκολύνει το διάλογο σχετικά με την υδατική ασφάλεια και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και εφαρμόζει δράσεις επίδειξης. Τα θέματα που στοχεύει περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων διακυβέρνησης με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση λεκανών απορροής ποταμών ή υδάτινων πόρων με διασυνοριακό χαρακτήρα, τη διαχείριση των μη συμβατικών υδατικών πόρων και σε αστικό επίπεδο, τη διαχείριση της ζήτησης νερού, τη σχέση νερού – τροφής – ενέργειας – περιβάλλοντος, τη διαχείριση υπόγειων υδάτινων πόρων, τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, την εκπαίδευση, την ενίσχυση των ικανοτήτων και τη δικτύωση με στοχευμένες ομάδες εταίρων, συμπεριλαμβανομένων όσων λαμβάνουν αποφάσεις, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Επιπλέον, το GWP-Med προσεγγίζει οριζόντια ζητήματα που άπτονται περισσότερων πολιτικών, όπως αυτά των φύλων, της ισότητας, των νέων και της φτώχειας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Global Water Partnership – Mediterranean επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.gwpmed.org/

Σχετικά με το The Coca-Cola Foundation:

Το The Coca-Cola Foundation είναι το παγκόσμιο φιλανθρωπικό Ίδρυμα της The Coca-Cola Company. Από την ίδρυσή του, το 1984, το Ίδρυμα έχει διαθέσει περισσότερα από 820 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για την υποστήριξη βιώσιμων κοινωνικών πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το The Coca-Cola Foundation, επισκεφθείτε τη διεύθυνση:
www.coca-colacompany.com/our-company/the-coca-cola-foundation

Σχετικά με το Σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο

Α/φοί Λανίτη
Η εταιρεία Α/φοί Λανίτη δραστηριοποιείται εδώ και 72 χρόνια στην κυπριακή αγορά και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στην κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών. Αποτελεί μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC, του δεύτερου μεγαλύτερου εμφιαλωτή, παγκοσμίως, προϊόντων της εταιρείας The Coca-Cola Company, αλλά και αναψυκτικών προϊόντων εν γένει, με διεθνή παρουσία σε 28 χώρες, όπου εξυπηρετεί περισσότερους από 581 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Α/φοί Λανίτη μέσω των εγκαταστάσεων της στην Κύπρο που περιλαμβάνουν γραμμές παραγωγής και μονάδες διανομής, παράγει, διανέμει και εμπορεύεται προϊόντα της The Coca-Cola Company (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Powerade, Nestea, τον έτοιμο προς πόση καφέ illycafe, τα mixers Schweppes, καθώς και δικά της προϊόντα, που περιλαμβάνουν τις σειρές χυμών και γάλακτος Λανίτης, το φυσικό νερό ΚΥΚΚΟΣ, το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, και τα ενεργειακά ποτά Monster, ενώ διανέμει τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΦΑΓΕ και Pittas.
http://www.coca-colahellenic.com.cy/

Τhe Coca-Cola Company

Η The Coca-Cola Company είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, με περισσότερα από 500 εμπορικά σήματα, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους εργοδότες παγκοσμίως. Μέσω του μεγαλύτερου συστήματος διανομής, καταναλωτές σε περισσότερες από 200 χώρες απολαμβάνουν τα προϊόντα της περισσότερες από 1,9 δισ. φορές την ημέρα, μέσα από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Παράλληλα, διατηρώντας τη δέσμευσή της για διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνιών, η The Coca-Cola Company επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες που μειώνουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, υποστηρίζουν τον ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής και ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.
Η The Coca-Cola Company δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο ως «Σύστημα», σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμφιαλωτές της (300 εμφιαλωτές παγκοσμίως), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή / εμφιάλωση, καθώς και για την πώληση / φυσική διανομή των προϊόντων της.
Στην Κύπρο, εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company είναι η Αφοί Λανίτη που, μαζί με την Coca-Cola, αποτελούν το «Σύστημα» της Coca-Cola.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Τhe Coca-Cola Company, επισκεφτείτε το Coca-Cola Journey www.coca-colacompany.com, ακολουθήστε μας στο Twitter στο twitter.com/CocaColaCo, επισκεφθείτε το www.coca-colablog.com, ή βρείτε μας στο Linkedin, στο www.linkedin.com/company/the-coca-cola-company

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy