«Σύστημα εκμετάλλευσης το ευρώ και η ΟΝΕ»

Σύστημα εκμετάλλευσης χαρακτήρισε το ευρώ και την Οικονομική Νομισματική Ένωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας σε ημερίδα στο Πόρτο.

«Οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ αποκάλυψαν την πραγματική φύση αυτού του συστήματος εκμετάλλευσης. Το ευρώ και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) είναι μόνο κάποια από τα όργανα θεσμοθέτησης αυτών των πολιτικών, όπως και η οικονομική διακυβέρνηση η οποία είναι μέρος της δομής της ευρωζώνης», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ στην ημερίδα με τίτλο “Ευρώ και ΟΝΕ- Υπερασπίζοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και κυριαρχία”, την οποία οργάνωνε το Πορτογαλικό ΚΚ σε συνεργασία με την ομάδα της GUE/NGL. Ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκονταν μέλη της ηγεσίας του ΠΚΚ, μέλη της ηγεσίας της Κοκκινοπράσινης συμμαχίας Δανίας, και οικονομολόγοι, όπως ο Heiner Flassbeck.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Συλικιώτης ανάφερε πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αντικατοπτρίζουν την αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή φύση της οικονομικής διακυβέρνησης. «Στην Κύπρο είδαμε την διάλυση της οικονομίας του τόπου σε μια νύχτα μέσω του bail-in, και τον στραγγαλισμό της μέσω του μνημονίου. Μετά από τρία χρόνια μνημόνιο και το success story που προσπαθεί να παρουσιάσει η Τρόικα και η δεξιά κυβέρνηση του τόπου, σήμερα έχουμε 14,3% ανεργία (με 32,8% άνεργους νέους) και ένα στους τέσσερις Κύπριους να ζούν στο όριο της φτώχειας. Μετά το μνημόνιο η Κύπρος τελεί υπο επιτήρηση μέχρι το 2031 ή μέχρι να πληρώσει το 75% του χρέους στους δανειστές της», τόνισε.

«Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες φορτώνουν στους ώμους των εργαζομένων ακόμα περισσότερο βάρος μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, τα κέρδη των οποίων καρπούνται πολυεθνικές εταιρίες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού. ‘Οχι μόνο χάνει το κράτος τα κέρδη που έφερνε το λιμάνι στα κρατικά ταμεία, τώρα ο κυπριακός λαός πρέπει να πληρώνει την εκμίσθωση χώρου και μηχανημάτων σε ανάδοχο», πρόσθεσε.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία δεν είναι σε διαφορετική κατάσταση από την Κύπρο. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια δυνατή, οργανωμένη Αριστερά για να αντιπαλέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται. Κυρίως όμως να αντιπαλέψουν την αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή δομή της ευρωζώνης. Ως ΑΚΕΛ συμμετέχουμε σε αυτό τον αγώνα με την υπόλοιπη Αριστερά στην Ευρώπη για ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, και τη διασφάλιση του δημόσιου πλούτου, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και μιας αξιοπρεπούς ζωής για τους λαούς μας», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy