Σκ. Κουκουμά: Πρωτόγνωρη η κατάσταση σε θέματα αναγνώρισης φύλου

Δυστυχώς ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δεν είναι μακριά από την γενικότερη εικόνα που δίνει η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα¨, ανάφερε μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωση της η Σκεύη Κουκουμά για τη Συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών

Αυτούσια η δήλωση

Συζητήσαμε σήμερα το θέμα της νομικής αναγνώρισης φύλου στην βάση των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δυστυχώς ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δεν είναι μακριά από την γενικότερη εικόνα που δίνει η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Γαβριηλίδης εκπροσωπώντας την Accept ΛΟΑΤΙ ενημέρωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώθηκε ότι έχει ετοιμαστεί Νομοσχέδιο για την Νομική Αναγνώριση φύλου. Δυστυχώς διαφάνηκε ότι οι εκπρόσωποι των Υπουργείων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Υγείας αγνοούσαν την ετοιμασία και κατάθεση στη Νομική Υπηρεσία του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.

Το θέμα της ασυνεννοησίας και της αναζήτησης του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη στείλει επιστολή στην Νομική Υπηρεσία με την οποία ζητούμε ενημέρωση για τις λεπτομέρειες που αφορούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εάν δηλαδή έχει κατατεθεί στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ποιο Υπουργείο είναι υπεύθυνο να παρακολουθεί την πορεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Συζητήσαμε επίσης και την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της ανάδοχης φροντίδας παιδιών στην Κύπρο και οι υποχρεώσεις του κράτους ως προς τη στήριξη των παιδιών αυτών. Δυστυχώς φαίνεται ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αποσύρονται από την ευθύνη τους εμπλέκοντας όλο και περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και τις ΜΚΟ.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που θα οδηγήσει αυτή η ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση της ευθύνης του κράτους να φροντίζει τα παιδιά υπό καθεστώς νομικής προστασίας. Διαφωνούμε με την πάγια πλέον πρακτική του Υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίζει τα κενά και τις αδυναμίες με την ιδιωτικοποίηση.

Είναι πεποίθηση μας ότι εάν θέλουμε οι πολιτικές πρόνοιας και ευημερίας του κράτους να επιτελούν τον σκοπό και την αποστολή τους θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν οι ανάγκες του Γραφείου Ευημερίας, να ετοιμαστεί μελέτη για τον ρόλο και τη δράση του στα σύγχρονα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας, να στελεχωθεί με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό και να του δοθούν τα απαραίτητα νομικά εργαλεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy