Σκανδιναβία – Να γιατί προχωρά

369

Του Αμβρόσιου Προδρόμου

Όταν ακούμε ειδικούς και «ειδικούς» να μιλάνε περί οικονομίας και εξόδου από τη συνεχιζόμενη οικονομική και τραπεζική κρίση που μαστίζει το τόπο μας, πραγματικά διερωτόμαστε εάν μας κοροϊδεύουν ή απλώς δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία έχει φτάσει σε ένα ατέρμονο σημείο.

Εάν πρόκειται για θέμα κοροϊδίας, τότε τους δικαιολογούμε, γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους, εάν όμως αυτές είναι οι γνώσεις και η αντίληψή τους, τότε τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά από ό,τι νομίζαμε.

Η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε θα πρέπει να έχουμε πραγματικό μέτρο σύγκρισης για να μπορέσουμε να πάρουμε πραγματικά παραδείγματα.

Θεωρούμε ότι το καλύτερο μέτρο σύγκρισης είναι αυτό των καλυτέρων στον τομέα της οικονομίας. Και επειδή οι αριθμοί σπάνια λένε ψέματα, η περίπτωση των σκανδιναβικών χωρών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μας αφήνει αδιάφορους. Στοιχεία όπως π.χ. τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), η ανεργία, η ανεργία ανάμεσα στους νέους, το έλλειμμα επί του ΑΕΠ, ο δείκτης διαφάνειας κ.λπ..

Όλα αυτά αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για το πού πάει η οικονομία μας, ποιες είναι οι πραγματικές μας προοπτικές, καθώς επίσης από ποιους θα πρέπει να πάρουμε συμβουλές και τεχνογνωσία για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα στην ουσία τους και όχι με λόγια.

Από αξιόπιστες πηγές (*) αντλούμε σημαντικά στοιχεία (για το 2016) από τις τέσσερις μεγάλες χώρες της Σκανδιναβίας (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία). Σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι από τις τέσσερις πιο πάνω χώρες η μόνη χώρα η οποία δεν αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Νορβηγία.

Επίσης στοιχεία παρατίθενται και για το Μέσο Όρο της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα…

Έτσι: Στην Κύπρο το ποσοστό ΜΕΔ (επί του συνόλου των Δανείων %) είναι 47.75, η ανεργία (%) 13.2, η ανεργία στους νέους (%) 29.3, το έλλειμμα επί του ΑΕΠ (%) 107.8 και ο Δείκτης Διαφάνειας/Θέση 55/47.

Οι αντίστοιχοι δείκτες για τη Νορβηγία είναι: 1.05, 4.8, 10.3. 35.6, 85/6.

Για τη Σουηδία 1.17, 6.5, 19, 41.6, 88/4.
Φινλανδία 1.71, 7.9, 20.4, 63.6, 89/3.
Δανία 3.78, 4.2, 12.6, 37.8, 90/1
Ευρωζώνη 5.62, 9.6, 20.3, 89.2

Τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι απέχουμε έτη φωτός από το να θεωρούμαστε ένα πραγματικά προηγμένο και διάφανο κράτος. Ειδικά όσον αφορά τον τομέα των ΜΕΔ όπου η Κύπρος κατέχει μια θλιβερή παγκόσμια πρωτιά, θεωρούμε ότι αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα προς μίμηση.

Πέραν των 25.000 νέων μας έχουν φύγει για το εξωτερικό και συνολικά περί των 50.000 Κυπρίων έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς. Αριθμοί που δεν μπορεί να τους αντέξει η οικονομία μας. Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, καθώς επίσης και άλλων έγκυρων οργανισμών διεθνούς κύρους, μας δείχνουν το δρόμο.

Αυτός δεν είναι άλλος από το να μαζέψουμε τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε σε αυτό τον τόπο, να τους στείλουμε στις σκανδιναβικές χώρες για να πάρουν τις καλύτερες συμβουλές. Δεν θα αλλάξουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. Σίγουρα θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε με σύνεση και εμπειρογνωμοσύνη το μέλλον.

*Πηγές: EUROSTAT, Trading Economics,

Transparency International

https://www.transparency.org/research/cpi/overview

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.