ΣΚΕΚ: Οι τράπεζες προκαλούν στασιμότητα στην αγορά ακινήτων

Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τράπεζες όσον αφορά την παραχώρηση δανείων για αγορά ακινήτου σημειώνει ως λόγο για τη στασιμότητα που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων από Κύπριους, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), Μαρίνος Κυναιγείρου.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Κυναιγείρου, η αγορά ακινήτων από ξένους βελτιώνεται με το χρόνο, λόγω και των κινήτρων που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση.

«Η αγορά σήμερα και τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται καλύτερα κάθε χρόνο, υπάρχει εμπιστοσύνη από τους αγοραστές» σημείωσε, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΣΚΕΚ, προσθέτοντας πως σε αυτό βοήθησαν και τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης για τους ξένους αγοραστές.

«Λόγω των κινήτρων υπάρχουν οι ξένοι αγοραστές και κάθε χρόνο η κατάσταση είναι καλύτερη». Ο κ. Κυναιγείρου είπε πως οι μεγάλες αναπτύξεις, οι πολυώροφες οικοδομές πολυτελείας, που γίνονται στη Λεμεσό, αλλά και στις άλλες πόλεις, επιτυγχάνουν την προσέλκυση αγοραστών πιο ψηλής κατηγορίας, οι οποίοι αγοράζουν μεγάλης αξίας ακίνητα με σκοπό τη μόνιμη διαμονή ή την εξασφάλιση διαβατηρίου. Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι αγορές μικρών ακινήτων από ξένους που θέλουν να τα χρησιμοποιούν ως εξοχικές κατοικίες, είπε.

Δυστυχώς όμως, σημείωσε, «παραμένει η στασιμότητα από Κύπριους αγοραστές. Αν και η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη, δεν είναι στα επίπεδα που περιμέναμε».

«Αν και οι τιμές των ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι σε χαμηλές τιμές, και είναι η κατάλληλη περίοδος για αγορά ακινήτου από Κύπριους, δυστυχώς δεν γίνονται οι αγορές που θα έπρεπε, σε σύγκριση με τους ξένους» πρόσθεσε.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΚΕΚ, είναι διότι αν και οι τράπεζες ανακοινώνουν πολιτικές για την εξασφάλιση δανείων, παραμένει η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα όσον αφορά τις αιτήσεις.

«Οι ανακοινώσεις των τραπεζών και οι διαφημίσεις είναι εντελώς διαφορετικές από την πραγματικότητα. Όχι μόνο στις δανειοδοτήσεις, αλλά και στις καταθέσεις. Υπάρχουν καθημερινά παράπονα από συναδέλφους που είναι στην πρώτη γραμμή της πώλησης, για καταθέτες των οποίων τα γραμμάτια λήγουν και θέλουν να τα αξιοποιήσουν για αγορά ακινήτου, και η τράπεζα ζητά ουκ ολίγα αποδεικτικά στοιχεία για να του δώσει τα χρήματά του» εξήγησε.

Προβλήματα, είπε, υπάρχουν και σε σχέση με τη μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό στην Κύπρο. Ξένοι που μεταφέρουν εκατομμύρια χρήματα στην Κύπρο σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πολυπλοκότητα και μπλοκάρισμα, ζητούνται πολλά αποδεικτικά στοιχεία, σε βαθμό που δυσκολεύεται ο καταθέτης και μελλοντικός αγοραστής, όπως ανέφερε.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα ακίνητα ιδιοκτησίας των τραπεζών, οι οποίες από τη μία ανακοινώνουν ότι πωλούν τα ακίνητά τους, και από την άλλη διαλέγουν ποια θα πωλήσουν και σε ποιους.

«Ο Κύπριος πρέπει να δει ότι η κατάθεση στις τράπεζες είναι μια επένδυση χωρίς αντίκρυσμα» λόγω των χαμηλών επιτοκίων και ότι η τάση των ενοικίων είναι ανοδική, και θα ήταν καλά μέσα από μια καλή έρευνα να προβεί στη σωστή αγορά ακινήτου, επεσήμανε ο κ. Κυναιγείρου, σύμφωνα με τον οποίο ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα ενοίκια κινούνται ανοδικά είναι η στροφή των Κυπρίων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στην ημερήσια ενοικίαση, που παρατηρείται λόγω της ανοδικής τάσης του τουρισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη ακινήτων στην αγορά και κατ` επέκταση να καταγράφεται αύξηση των ενοικίων.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για το Κυπριακό προβληματίζουν τον κάθε Κύπριο αγοραστή και τον επηρεάζουν, είπε ο κ. Κυναιγείρου. Διατύπωσε ωστόσο τη θέση ότι οποιαδήποτε λύση και να υπάρχει οι τιμές δεν θα επηρεαστούν, λόγω του ότι υπάρχουν οι ξένοι αγοραστές, και η αγορά ακινήτων στην Κύπρο είναι μικρή. Στην πιο ακραία περίπτωση οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, δεν θα μειωθούν, όπως ανέφερε.

Ο Μαρίνος Κυναιγείρου κατήγγειλε μερίδα βουλευτών ότι κατέθεσαν πρόταση νόμου με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα και όχι την ανάκαμψη του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.

Είπε ότι ο νόμος που διέπει το επάγγελμα του κτηματομεσίτη παρουσιάζει αδυναμίες και πρέπει να τροποποιηθεί με στόχο να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί το επάγγελμα, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο στην αγορά ακινήτων.

«Αν και περιμέναμε από τη Βουλή τη συμπαράσταση με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του επαγγέλματος, δυστυχώς μερίδα βουλευτών αντί αυτού έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση κάποιων δικών τους συμφερόντων και όχι την ανάκαμψη και αναβάθμιση του επαγγέλματος, η οποία στο τέλος της ημέρας θα είναι προς όφελος του τόπου και της οικονομίας γενικότερα» σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy