Σκέψεις για αποχώρηση από Apollo και διαφορά ΣΚΤ με την πρόταση Ελληνικής

Διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα ενώ πιέζουν οι εποπτικές Αρχές

Διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα βρίσκονται σε εξέλιξη για την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ενώ εντείνονται και οι πιέσεις από τις εποπτικές Aρχές για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας η χθεσινή μέρα ήταν θυελλώδης.

Μάλιστα το ταμείο Apollo προειδοποίησε με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις και υποβολή καταγγελίας στη Φρανκφούρτη εναντίον της διαδικασίας, ενώ ένταση υπήρξε και για την πρόταση της Ελληνικής αφού φαίνεται να απέχει από τις εκτιμήσεις οι οποίες έγιναν από πλευράς της ΣΚΤ σχετικά την αξία του χαρτοφυλακίου το οποίο τίθεται προς πώληση. Χθες ήταν προγραμματισμένη η υποβολή των τελικών ολοκληρωμένων προτάσεων των υποψήφιων μνηστήρων για τη ΣΚΤ.

Ωστόσο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, αυτό δεν έγινε επειδή ζητήθηκαν ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες από τη ΣΚΤ. Έτσι η διαδικασία πήρε παράταση για μερικές μέρες ακόμη. Σημειώνεται πάντως ότι οι δύο μνηστήρες έδωσαν χθες διευκρινίσεις οι οποίες τους ζητήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο κάποιες από τις απαντήσεις δεν ικανοποίησαν τη ΣΚΤ ενώ για κάποιες άλλες ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία.

Όπως έγραψε από χθες η εφημερίδα μας στην περίπτωση της Ελληνικής το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι κατά πόσον επιθυμεί να αγοράσει το σύνολο του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ ή κατά πόσο θα αφήσει εκτός κάποια στοιχεία ώστε να περιοριστούν οι κεφαλαιουχικές ανάγκες, ενώ για το Apollo το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι με ποια τράπεζα σκοπεύει να συνεργαστεί σε περίπτωση που κερδίσει το διαγωνισμό.

Επίσης και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ερωτηματικό πόσους εργαζόμενους μπορεί να να απορροφήσει το νέο σχήμα αλλά και ποιος θα καλύψει τις αποζημιώσεις αυτών που θα αποχωρήσουν.

Προϋπόθεση ο επενδυτής να διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια

Εν τω μεταξύ εντείνονται και οι πιέσεις από τις εποπτικές Aρχές στην Κύπρο αλλά και στη Φρανκφούρτη, για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό. Επίσης όπως πληροφορούμαστε οι εποπτικές Αρχές έχουν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση ο επενδυτής ο οποίος θα αναλάβει να διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ. Όπως μας εξήγησε αρμόδια πηγή αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα στην οποία θα καταλήξουν οι εργασίες της ΣΚΤ, θα πρέπει να περάσει από δοκιμασία προσομοίωσης (stress tests) ώστε να διαφανεί ότι δεν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά ούτε και πρόκειται να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, μετά την ενσωμάτωση των εργασιών της ΣΚΤ.

Επιτροπή αξιολόγησης

Εν τω μεταξύ εντός της ΣΚΤ έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης, ενόψει της κατάθεσης των ολοκληρωμένων τελικών προτάσεων των επενδυτών. Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις με τους δύο επενδυτές μετέχει μία ομάδα από την ανώτατη διοίκηση της Τράπεζας, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΣΚΤ Citigroup Global Markets, και εκπρόσωποι από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πιο βαρύ μέρα με τη μέρα το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων

Όσον αφορά την καθημερινότητα εντός της ΣΚΤ, όπως πληροφορούμαστε το κλίμα γίνεται πιο βαρύ μέρα με τη μέρα αφού οι 2.665 εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Και αυτό γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι δεν θα θυματοποιηθούν, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πόσοι θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα και πόσες θα είναι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τους υπόλοιπους. Παρά τα πολλά σενάρια τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τους εργαζόμενους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy