Σκοπιμότητες στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της Cyta

ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ: Η Cyta πρέπει να παραμείνει δημόσιος οργανισμός με αναβαθμισμένο ρόλο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεθοδεύσεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για τη μεταφορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου είναι παράλογες και υποκρύπτουν σκοπιμότητες, υπέδειξε χθες η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ.

Πρόσθεσε ακόμα πως η πρακτική αυτή ξενίζει, προβληματίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ αναφέρει πως η Cyta βρίσκεται στο σταυροδρόμι αρκετών προκλήσεων και πρέπει να αφεθεί να εφαρμόσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό με βάση τις συνεχείς εξελίξεις στο διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον και το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο ήδη δραστηριοποιείται.

Η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ σημειώνει ακόμα ότι η Cyta πρέπει να παραμείνει δημόσιος οργανισμός με αναβαθμισμένο ρόλο, πυλώνας στήριξης της οικονομίας και κοινωνικής ανάπτυξης, σύμβολο πρωτοπορίας και προόδου.

Θα πρέπει ο δημόσιος οργανισμός να παραμείνει πυλώνας σε θέματα εθνικής ασφάλειας απέναντι στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις που δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης, ούτε εκπτώσεων, προστίθεται.

Αναφέρει ακόμη πως «η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι σε μικρές αγορές, ως και η δική μας, η μετατροπή των οργανισμών δημοσίου δικαίου σε εταιρείες ιδιωτικού δικαίου οδήγησε σταδιακά στη συρρίκνωση τους και σε χαλιναγώγηση των τιμών, κάτι που επιδρά αρνητικά στις τσέπες των καταναλωτών». ”Ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι επιθυμούν να διασφαλιστεί η αξία και η προοπτική της Cyta η οποία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό. Η εμπειρία όμως από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα τους.

Τα οφέλη που τυχόν προκύπτουν, επιβεβαιωμένα είναι πρόσκαιρα”, αναφέρει η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ.

Σημειώνει ακόμα πως μπορεί και πρέπει να διαμορφωθούν κανόνες υγιούς λειτουργίας, ανταγωνισμού, συνεργασίας, αλλά χωρίς να εκχωρηθεί ο δημόσιος πλούτος και ο κοινωνικός χαρακτήρας.

Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία στη Cyta για προώθηση των μεγάλων έργων ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν σε πιο σύγχρονα και ανταγωνιστικά προϊόντα καθώς και παροχή υπηρεσιών ποιότητας σε χαμηλότερες τιμές, για τον καταναλωτή, καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου για μεταφορά σε αυτήν των εμπορικών δραστηριοτήτων της cyta ώστε, όπως υποστηρίζει, να διασφαλιστεί η αξία του οργανισμού και να αντιμετωπιστεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός.

Το σχετικό νομοσχέδιο και οι κανονισμοί δεν διαφέρουν αισθητά από τα προσχέδια των νομοθετημάτων που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο για διαβούλευση στις συντεχνίες της Cyta και δικαιολογία αυτή τη φορά είναι «η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση». Από την πώληση αυτή το κράτος δεν θα έχει κανένα όφελος και η κυπριακή οικονομία και οι προοπτικές ανάπτυξής της.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο το 2016 η Cyta είχε καθαρό πλεόνασμα πριν από τη φορολογία 88,16 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά της φθάνουν τα 721,5 εκατ. ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy