Σκοπιμότητες βλέπει η IronFX

Η IronFX βλέπει «σκοπιμότητες» πίσω από την απόφαση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για παράβαση του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου.

Η απόφαση αφορούσε σε έρευνα που διενήργησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας σε σχέση με την ύπαρξη καταχρηστικής ρήτρας σε σύμβαση παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών της εν λόγω εταιρείας.

Αυτούσια η ανακοίνωση της IronFX

Αναφορικά με τη διοικητική απόφαση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ), περί καταχρηστικών ρητρών σε σύμβαση παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών της IronFXGlobal, η Εταιρεία αναφέρει τα εξής:

 

  • Το περιεχόμενο της απόφασης είναι νομικά εσφαλμένο, ανακριβές και δυσφημιστικό στο σύνολό του, για την Εταιρεία. Η IronFX εξασφάλισε πληθώρα νομικών γνωματεύσεων από νομικές εταιρείες διεθνούς κύρους, που καταδεικνύουν την πλήρη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς MiFID. Όλες οι γνωματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και  γνωμάτευσης από κορυφαίο Βρετανό νομικό σύμβουλο (Queen’sCounsel), επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρεία διατηρεί κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, σε περίπτωση που πελάτες της παραβιάζουν όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασης.

 

  • Η Εταιρεία εξήγησε επανειλημμένα τη θέση της στην ΥΠΚ, προσκαλώντας στελέχη της σε συνάντηση στα γραφεία της IronFX, προκειμένου να εξετάσουν οι ίδιοι τις σχετικές γνωματεύσεις. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις της Εταιρείας, καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Η Εταιρεία ενημέρωσε την ΥΠK ότι είναι αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ότι οι υπηρεσίες της διέπονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, οι παραλήπτες των υπηρεσιών, δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζονται στην κυπριακή νομοθεσία, βάσει της οποίας η ΥΠΚ εξέδωσε την εν λόγω απόφαση. Αντίστοιχη περίπτωση εξετάστηκε από τρία διαφορετικά δικαστήρια στην Ουγγαρία, τα οποία αποφάνθηκαν ότι οι παραλήπτες των επενδυτικών υπηρεσιών δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζεται στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

  • HΕταιρεία εξήγησε στην ΥΠΚ πως η συγκεκριμένη πρόνοια, στην οποία γινόταν αναφορά, δεν ισοδυναμεί με ενέργειες «κατά το δοκούν», καθότι σε περιπτώσεις παραβάσεων οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντα της Εταιρείας, η Εταιρεία δικαιούται να υλοποιήσει ενέργειες οι οποίες να είναι δίκαιες, αναγκαίες και σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθεσίες, όπως επιβεβαιώνεται από τις προαναφερθείσες νομικές γνωματεύσεις. Η Εταιρεία εξήγησε, επίσης, στην ΥΠΚ πως οι αποδέκτες των υπηρεσιών της, εγγράφονταν στο σχέδιο ωφελημάτων, κατόπιν δικής τους βούλησης και επιθυμίας.

 

  • Εκείνο που έχει διαφύγει της προσοχής της ΥΠΚ, κατά την εξέταση της συγκεκριμένης πρόνοιας, είναι ότι η Εταιρεία παρείχε το ωφέλημα ως επιπρόσθετο ποσό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κατατέθηκε ή άνηκε καθ’ οιαδήποτε στιγμή στους επενδυτές. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να αποσυρθεί.

 

  • Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία, διέκοψε την προώθηση προσφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε168, από τον Ιανουάριο 2017.

 

  • Είναι άξιο απορίας πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι επίκαιρη σε σχέση με τα πραγματικά ή νομικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, με βάση το άρθρο 10 του νόμου αρχής του διοικητικού δικαίου. Η Εταιρεία πιστεύει, επίσης, πως η εν λόγω απόφαση είναι αντίθετη με τη μέχρι σήμερα πολιτική και τακτική των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πως αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας σύμφωνα με το άρθρο 52 του εν λόγω νόμου.

 

  • Ο Όμιλος Εταιρειών IronFX, αποτελείται από επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες και ρυθμίζονται από τις αρμόδιες αρχές σε Ηνωμένο Βασίλειο (FCA αρ. 585561), Αυστραλία (AFSL αρ. 417482), Νότια Αφρική (FSP αρ. 45276) και Κύπρο (αρ. 125/10). Επισημαίνουμε πως καμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν έχει δεχθεί πρόστιμο ή ποινή από αρμόδια αρχή, ούτε υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον τους.

 

  • Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό λήψης παραπόνων από την ΥΠΚ, σε συνάρτηση με το χρονικό εξέτασής τους, καθιστούν την απόφαση άνευ αντικειμένου. Θεωρούμε επίσης πως υπάρχουν σκοπιμότητες και επιχειρείται η δυσφήμιση της IronFX, έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση της Εταιρείας για επένδυση από θεσμικό επενδυτή της Μέσης Ανατολής.

 

Σχετικά με την IronFXGlobalLtd

Η IronFX είναι βραβευμένη ως παγκόσμια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ξένου συναλλάγματος μέσω διαδικτύου, παρέχοντας 10 πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και πέραν των 200 χρηματοοικονομικών μέσων σε forex, spotmetals, futures, shares, spotindices και commodities. Η IronFX εξυπηρετεί λιανικούς και θεσμικούς πελάτες σε περισσότερες από 180 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική, σε περισσότερες από 30 διαφορετικές γλώσσες.

 

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας της IronFX, βρίσκεται η κοινωνική προσφορά και η εταιρική υπευθυνότητα. Ως κυπριακή εταιρεία, στόχος της είναι να δημιουργεί αξία για την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω των δράσεων που υλοποιεί, πρωταγωνιστώντας στην οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: Κοινωνία, Αθλητισμός, Εκπαίδευση/ Επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, επενδύει στην καλλιέργεια ενιαίας εταιρικής κουλτούρας, παραμένοντας αφοσιωμένη σε αρχές και αξίες που προάγουν τη συλλογικότητα και τον εθελοντισμό.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy