«Σκοταδισμός οι αντιδράσεις για την “Αντιγόνη” στη Σαλαμίνα»

Ακατανόητες οι αντιδράσεις από οποιονδήποτε και απαράδεκτα τα επιχειρήματα για τη μη πραγματοποίηση της παράστασης στο θέατρο της Σαλαμίνας, υποδεικνύει ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κ. Χατζηδημητρίου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν κατανοεί καμία αντίδραση κανενός και δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα επιχείρημα που λέει ότι δεν μπορεί να ακούγεται ο λόγος του Σοφοκλή και της Αντιγόνης μέσα από οποιοδήποτε θέατρο του κόσμου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο πολιτισμός και το πνεύμα δεν είναι πολιτική, είναι καθαρές έννοιες, είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο πολιτικό χειρισμό ή συμβιβασμό.

Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να ακούγεται ο λόγος του Σοφοκλή και της Αντιγόνης, τόνισε, προσθέτοντας ότι μια τραγωδία σαν αυτή της Αντιγόνης απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε φυλής ή θρησκείας, και μόνο τα μηνύματα της ενώνουν τους ανθρώπους, εναντίον της εξουσίας και των βασιλιάδων και δεν μπορώ να αντιληφθώ διανοούμενο που ζητά απαγόρευση της παράστασης της Αντιγόνης.

Στο θέατρο της Σαλαμίνας, είπε ο κύριος Χατζηδημητρίου, δεν δόθηκε μια απλή παράσταση αλλά μια μυσταγωγία και είναι πιο χρήσιμο και σημαντικό όταν παρουσιάζεται η Αντιγόνη σε καταπιεστικά καθεστώτα, σε καταστάσεις βίας σαν αυτή που ζούμε εμείς στην Κύπρο, με την κατοχή και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία ο κύριος Χατζηδημητρίου είπε ότι τη θεωρεί απαράδεκτη και ένα στίγμα για την ιστορία.

Αυτό που έγινε, πρόσθεσε, είναι πρωτάκουστο και καταγράφεται στα παγκόσμια χρονικά του σκοταδισμού και προπάντων όταν βλέπεις να συμμετάσχουν κόμματα όπως το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ. Τότε, είπε, αντιλαμβάνεται κάποιος που πορευόμαστε. Εκείνο που συμβαίνει στο τέλος είναι ότι μειώνονται όλο στον ελάχιστο παρονομαστή στην κλίμακα των δημοκρατικών αξιών που είναι το ΕΛΑΜ.

Η Σαλαμίνα, τόνισε, δεν χάθηκε απλά το ‘74 με την τουρκική εισβολή. Τρωγόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια της φασιστικής βίας της χούντας και της ΕΟΚΑ Β.

Είναι παραλογισμός να λέμε, τόνισε, ότι τα χρόνια που η Σαλαμίνα ήταν σιωπηλή ήταν πατριωτισμός και δεν ακουγόταν η Αντιγόνη χανόταν το πνεύμα της ελευθερίας.

Αυτά δεν στέκουν σε καμιά λογική και καμιά κριτική, κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy