Σοφία Σακοράφα και Ανχέλα Βαλίνα μιλούν για την επίσκεψή τους στην Αμμόχωστο

 Η Κύπρος έχει συμμάχους.

 

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Στις 28 Νοεμβρίου του 2007 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ιδίοις όμμασι, οι ευρωβουλευτές είδαν επί του εδάφους τα αποτελέσματα της διαίρεσης, συνεπεία της τουρκικής κατοχής. Είδαν από κοντά και «γεύτηκαν» την κυπριακή πραγματικότητα του να ζει κάποιος μακριά από το σπίτι του μετά το ξεσπίτωμα του 1974.

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 11 χρόνια. Η κατάσταση όμως επί του εδάφους παραμένει η ίδια, παρά τα ψηφίσματα, παρά τους ατέρμονους διαλόγους για διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος, παρά τα διαβήματα των Αμμοχωστιανών στα διαθέσιμα διεθνή φόρουμ. Ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Τάκης Χατζηγεωργίου, ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία να επανέλθει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στη βάση των προνοιών της Διακήρυξης του Ευρωκοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2012, που μεταξύ άλλων καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αποστολή αυτή αποτελεί συνέχεια της αναφοράς που καταχωρίσθηκε το 2004 από τον Λοΐζο Αυξεντίου εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, η οποία ζητά την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Περιτριγυρισμένοι από πρόσφυγες, Αμμοχωστιανούς της παλαιότερης και της τωρινής γενιάς, που δεν έζησαν τα χρόνια της ενιαίας Κύπρου, τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών είδαν επί του εδάφους το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος των κατοίκων της πόλης και εις βάρος ολόκληρης της Κύπρου. Μεγάλη η αποστολή, για την οποία ο Δήμος Αμμοχώστου διέθεσε το απαραίτητο μεταφορικό μέσο. Υπαρκτές οι προκλήσεις από εθνικιστικά στοιχεία, τους Γκρίζους Λύκους, στη θέα της αποστολής, η οποία το μεσημέρι έφτασε στην παραλία της Γλώσσας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Δερύνεια.   

20180610.pdf - Adobe Acrobat Pro

 Στο τρένο για τους Βαλκανικούς

 

Η ευρωβουλευτίνα Σοφία Σακοράφα σήμερα είναι ανεξάρτητη και ενταγμένη στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων των Αντιπροσωπειών, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Αναφορών, διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς τόσο με την Κύπρο όσο και με την Παλαιστίνη. Την συναντήσαμε στο γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και μιλήσαμε μαζί της για την προοπτική της επανένωσης αλλά και για την εμπειρία του ταξιδιού. Θυμάται τη μέρα της εισβολής πριν από τέσσερις δεκαετίες όταν ήταν αθλήτρια στίβου. «Θυμάμαι τη μέρα που ταξιδεύαμε οι αθλητές από την επαρχία στην Αθήνα. Έμαθα στο τρένο τι έγινε. Αναχωρούσα για Βαλκανικούς Αγώνες και με το που φτάσαμε, μας είχανε βάλει σε ένα ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου και περάσαμε εκεί μια βδομάδα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, δεν μας άφηναν. Κουβέντιαζα με συναθλήτριές μου που είχαν χάσει τα σπίτια τους και η συζήτηση έβγαινε από αρχαία τραγωδία», ανέφερε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτίνα, η οποία πήρε την απόφαση να δει από κοντά το πρόσωπο της κατοχής.

 

 

Η λέξη κατοχή

«Αν δεν πας να δεις εκεί, οι λέξεις χάνουν το νόημά τους», ανέφερε η κ. Σακοράφα. «Η λέξη κατοχή, αν δεν πας να την δεις και αν δεν δεις τα σκληρά αποτελέσματά της, χάνει το νόημά της, δεν μπορείς να εκφράσεις συναισθήματα ούτε να λειτουργήσεις συναισθηματικά ή πολιτικά», τόνισε, εξηγώντας την απόφασή της να έρθει στην Κύπρο. «Πώς ήταν δυνατό να αρνηθώ κάτι το οποίο με αφορά άμεσα, με την έννοια της αδελφότητας; Η Κύπρος είναι πατρίδα μου, δεν είναι κάτι το ξένο. Το κυρίαρχο στο μυαλό μου, όταν θα ερχόμουν, ήταν γιατί να πάω».

Πρόκειται, τόνισε η συνομιλήτριά μας, για μια κίνηση που πρέπει να γίνεται έτσι κι αλλιώς από όλους όσοι λόγω ιδιότητας μπορούν να μεταφέρουν κάποια πράγματα προς τα έξω. Η ευρωβουλευτίνα μίλησε για τον παράγοντα χρόνο.

«Ο χρόνος λένε πως είναι ο γιατρός που απαλύνει τα πράγματα. Αυτό που λέω είναι ότι ο χρόνος δεν πρέπει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Κάθε μέρα πρέπει να θυμόμαστε και να υπενθυμίζουμε ότι εκεί στην Κύπρο έγινε μια επέμβαση όχι μόνο παράνομη, αλλά και εξαιρετικά σκληρή, μια περιοχή που ανήκε σε κάποιο κόσμο ξαφνικά ερημώθηκε», τόνισε.

«Αυτό που είδαμε ήταν συγκλονιστικό ως εικόνα, η περίκλειστη πόλη, τα Βαρώσια, μια νεκρή πόλη. Βασικό είναι να μην ξεχάσουμε τι έχει γίνει εκεί», επεσήμανε, τονίζοντας τη βαρύτητα της θέσης των ευρωβουλευτών για προώθηση του ζητήματος της Αμμοχώστου στα διεθνή φόρουμ. «Νομίζω και η δική μας η παρουσία, αλλά και όλων των ξένων ευρωβουλευτών που βρεθήκαμε εκεί, θα είναι πιο σθεναρή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν θα παίρνουμε το λόγο να μιλήσουμε για κάτι το οποίο συντελέστηκε τόσο άγρια και άδικα», υπέδειξε η ευρωβουλευτίνα, συνδέοντας την κουβέντα μας με την υπόθεση της Παλαιστίνης. «Πρώτη φορά κατάλαβα τι σημαίνει πόλεμος, τι σημαίνει να σκοτώνονται άνθρωποι, να χύνεται αίμα στο δρόμο, να μην έχεις πατρίδα και εκεί στην Παλαιστίνη κατάλαβα ότι όλους αυτούς τους μάρτυρες κάποιοι τους λένε τρομοκράτες, επειδή αγωνίζονται να ξαναπάρουν πίσω την πατρίδα και τα σπίτια τους. Το ίδιο συμβαίνει μ’ αυτό το κομμάτι που βίαια κόπηκε και δόθηκε σε κάποιους που δεν τους ανήκει», ήταν η χαρακτηριστική της έκφραση.

Αναφερόμενη στο μεγάλο αδιέξοδο, τόνισε ότι «η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, δίκαιη και να ξαναδώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο να αναπτυχθεί όπως πριν 40 χρόνια, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σεβασμό στη θέληση ανθρώπων που ζουν στο νησί, Ε/κ και Τ/κ, που ζούσαν αρμονικά στο παρελθόν».Την ανησυχεί, τόνισε, πάρα πολύ το σενάριο για λύση δύο κρατών. «Η Κύπρος πρέπει να είναι ενωμένη με μια συμφωνία που να την αποδέχονται οι πολίτες της και να μην είναι δοσμένη απ’ έξω», τόνισε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτίνα.

Η κ. Σακοράφα δεν άφησε ασχολίαστες τις κινήσεις των Γκρίζων Λύκων. «Έχω μια τάση να μην έχω φόβο από αυτά τα στοιχεία. Ήταν αρκετά προκλητικοί. Ειδικά ο τρόπος που μας περιστοίχισαν όταν μπήκαμε στην πόλη. Γύρω γύρω άνθρωποι της μυστικής αστυνομίας, οι οποίοι κάθε άλλο μυστικοί ήταν, διότι ήταν εμφανέστατη η παρουσία τους. Μας φωτογράφιζαν και τραβούσαν βίντεο. Ήρθαν μετά και οι Γκρίζοι Λύκοι. Χαίρομαι που δεν τους έδωσε κανένας σημασία. Ήταν ειρηνική η παρουσία των Ε/κ στην περιοχή».

 20180610.pdf - Adobe Acrobat Pro

Άσκηση πίεσης

Η Ανχέλα Βαλίνα είναι ενταγμένη στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, αφού εξελέγη στην Ισπανία ως ευρωβουλευτίνα, με την Izquierda Xunida. Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Συμμετέχει και ως αναπληρώτρια στην Επιτροπή Αναφορών, αλλά και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη. Για την Αμμόχωστο είχε ακούσει, όπως δήλωσε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», κάποια πράγματα όταν εξελέγη ευρωβουλευτής το 2014. «Ήξερα για την κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Ευτυχώς από τους φίλους Κύπριους συνάδελφους στην Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς έμαθα για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο», ανέφερε στην εφημερίδα μας η ευρωβουλευτίνα της Αριστεράς, η οποία είχε την ευκαιρία ως συντονίστρια της ομάδας της GUE/NGLΕ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ενημερωθεί για τη δράση των τελευταίων ετών. Η ευρωβουλευτίνα επισκέφτηκε την Κύπρο τον Νοέμβριο του 2007 όταν τότε, ανέφερε, το ραπόρτο της Επιτροπής Αναφορών υπογράμμιζε τους κινδύνους από την παρέλευση του χρόνου στο Κυπριακό.

«Από την ώρα που μπήκαμε στις κατεχόμενες περιοχές  ένιωσα ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναστέλλεται. Δεν δικαιούμασταν να τραβήξουμε φωτογραφίες όταν πλησιάζαμε στη νεκρή πόλη. Όπως θυμάμαι, μας ακολουθούσαν συνεχώς και μας τραβούσαν βίντεο οι Γκρίζοι Λύκοι, κάτι που με έκανε να νιώσω το περιβάλλον της κατοχής. Δεν θα ξεχάσω τα μάτια του κ. Λοΐζου Αυξεντίου όταν πλησιάζαμε πολύ κοντά στο σπίτι του το οποίο ήταν μέσα στην περίκλειστη περιοχή. Ο άνθρωπος μας απολογήθηκε επειδή δεν μπορούσε να μας προσκαλέσει να πάμε στο σπίτι του», ανέφερε.

«Στην παραλία ήμασταν περικυκλωμένοι από Κύπριους πρόσφυγες και από έποικους, ήταν μια στιγμή, που δεν θα ξεχάσω, είχα την ευκαιρία να ακούσω την ιστορία πολλών προσφύγων που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη τους», ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή».

«Ως άνθρωπος ενταγμένος στην Αριστερά, στέκομαι με αυτούς που διεκδικούν το δίκαιο τους σε όλο τον κόσμο. Έτσι και στην υπόθεση της Κύπρου. Είναι άλλη όμως η εμπειρία όταν πηγαίνεις και επί του εδάφους βλέπεις την κατάσταση ιδίοις όμμασι και συζητάς με τον κόσμο που έχασε τις περιουσίες του», μας είπε η Ισπανίδα ευρωβουλευτίνα. Η αόριστη δέσμευση, ανέφερε, μετατρέπεται σε κάτι πιο στέρεο και χειροπιαστό.

Για την ίδια, είναι ξεκάθαρο καθήκον, ως ευρωβουλευτίνα, η άσκηση πίεσης στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπον που να παίξουν ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για συνολική λύση στην Κύπρο.

Η Ανχέλα Βαλίνα τονίζει ότι στην προσπάθεια λύσης του πολιτικού προβλήματος η Κύπρος έχει τους συμμάχους της. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης της έκθεσης της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, στα πλαίσια της  Ομάδας της Αριστεράς θα συνεχίσει να εργάζεται σε συνεργασία με συναδέλφους που βρέθηκαν στην αποστολή, τη Σοφία Σακοράφα από την Ελλάδα, τον Τάκη Χατζηγεωργίου και τον Νεοκλή Συλικιώτη από την Κύπρο. Δυστυχώς η προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του 2007 συνεχίζει να είναι σε ισχύ, καθώς η Τουρκία δεν την υλοποίησε, ανέφερε η Ανχέλα Βαλίνα.

Ωστόσο, τόνισε, η υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων, το στάτους κβο στην Κύπρο, δεν μπορεί να είναι επιλογή την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει με χιλιάδες εποίκους να επεμβαίνει στη ζωή των Τουρκοκυπρίων δημιουργώντας πρόβλημα ταυτότητας στην τ/κ κοινότητα.

Επαναβεβαιώνοντας το πλαίσιο λύσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεισφορά για μια συνολική λύση στην Κύπρο, που θα επιτρέπει σε Ε/κ και Τ/κ να ζήσουν ξανά μαζί σε ένα ομόσπονδο κράτος με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy