Σολέα της Κύπρος

Της Στάλως Χαϊλή Ιακωβίδου*

Πόσο τρομακτικός είναι ο αέρας τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, που άλλοτε απολαμβάναμε! Αυτός ο αέρας μπορεί να γιγαντώσει μια μικρή φωτιά που ίσως ανάψει κάποιος αδαής, κάποιος ασυνείδητος ή συνειδητός εγκληματίας, να την ξαπλώσει στα γύρω βουνά, πάνω από αντιπυρικές ζώνες που δεν συντηρήθηκαν.

Το κράτος δεν θα επαγρυπνεί. Ο μοναδικός πυροσβεστικός σταθμός της περιοχής θα είναι κλειστός μετά τις 7 το απόγευμα. Οι δασικοί λειτουργοί και οι δασοπυροσβέστες λιγοστοί, για λόγους (δήθεν) εξοικονόμησης δημόσιου χρήματος. Τα πτητικά μέσα από τις γειτονικές χώρες ίσως αργήσουν να κληθούν και να φθάσουν στη φωτιά. Η πατρίδα ίσως παραδοθεί ξανά στις φλόγες, φλόγες που θα κάψουν και τα αηδόνια του Σεφέρη στις Πλάτρες. Ίσως ξανανιώσουμε πάνω μας μαβιά μεγάλα τα μάτια της ολόκληρης καταστροφής.

Οι ελπίδες εναποτίθενται στους λίγους επαγγελματίες πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες που προσλαμβάνει η κυβέρνηση, στην Πολιτική Άμυνα, στους κατοίκους της ορεινής Κύπρου που λιγοστεύουν, στους εκπαιδευμένους εθελοντές που θα αυξηθούν, στα παιδιά της Εθνικής Φρουράς που μπορούν να βοηθήσουν, στη νέα Βουλή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, στη θεία χάρη.

‘Αγγελος Κυρίου επί της φλογός. Νήσος τις έστι.

* Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy