Σωρεία αντιδράσεων για την οικιστική ανάπτυξη στην Πέγεια

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η οικιστική ανάπτυξη στις Θαλασσινές Σπηλιές όπου αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος στη Μεσόγειο, στην Πέγεια της Πάφου.

Ο Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών για τον Ακάμα Κλείτος Παπαστυλιανού ανέφερε ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις από τις έξι επαύλεις που άρχισαν να κτίζονται πάνω στις Θαλασσινές Σπηλιές.

Πρόσθεσε ότι ολόκληρη περιοχή είναι βιότοπος της φώκιας τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η δέουσα εκτίμηση των συγκεκριμένων έργων. Ο κ. Παπαστυλιανού σημείωσε ότι ήδη βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αλλά και δυσάρεστων εκπλήξεων. Κατηγόρησε επίσης την πολιτεία ότι δεν ακούει σημειώνοντας ότι φτάνει στα όρια της κοροϊδίας το γεγονός ότι ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο.

Τμ. Περιβάλλοντος: Άδικο να κατηγορείται μόνο το Τμήμα Περιβάλλοντος

Εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου ισχυρίστηκε ότι δεν κινδυνεύει οποιοδήποτε είδος χλωρίδας ή πανίδας στην περιοχή από την οικιστική ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε άδικο το γεγονός ότι κατηγορείται μόνο το Τμήμα Περιβάλλοντος ότι φταίει για όλα από τη στιγμή που το πρόβλημα όπως είπε είναι και πολεοδομικό. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα περιβάλλοντος δεν έχει αρμοδιότητα και δικαιοδοσία να καταργεί ζώνες.

Δήμαρχος Πέγειας: Πολύ αργά για αντιδράσεις

Οι έξι επαύλεις που άρχισαν να κτίζονται στις Θαλασσινές Σπηλιές βρίσκονται σε οικιστική ζώνη και έχουν πάρει έγκριση από όλα τα αρμόδια τμήματα ανέφερε ο δήμαρχος της Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου.

Μιλώντας στον “ΑΣΤΡΑ” και την εκπομπή “Χωρίς Όρια”, είπε ότι είναι απόφαση προ δεκαετίας και οι πολεοδομικές ζώνες στην περιοχή αναθεωρήθηκαν το 2005. Παρόλο πρόσθεσε, που υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις και διαφωνίες, δεν μπορούσαν να σταματήσουν την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου Πέγειας ήταν η διασφάλιση του χώρου πρασίνου και να μην επηρεαστεί η παραλία.

Ο κ. Λάμπρου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ αργά για αντιδράσεις.

Σε διαμαρτυρία καλεί τους πολίτες η κίνηση Save Akamas/Save Cyprus

Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η κίνηση Save Akamas/Save Cyprus, με αφορμή την καταστροφή των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 28/02/2018 στις 11 π.μ. έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Λευκωσία, την ώρα που θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy