Σουηδία: Εκκλησία ζητά από κληρικούς να μη χρησιμοποιούν αρσενικό γένος για τον Θεό

H Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας καλεί τους κληρικούς της να προσφεύγουν στη γλωσσική ουδετερότητα όταν αναφέρονται στην υπέρτατη θεότητα, ζητώντας τους να αποφεύγουν τη χρήση όρων όπως «Κύριος» (Lord) και «Αυτός».  

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία από τις πολλές στις οποίες έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη Εκκλησία, προκειμένου να ανανεώσει το εγχειρίδιο της, στις σελίδες του οποίου περιγράφεται μεταξύ άλλων, ο τρόπο άσκησης των καθηκόντων των κληρικών από άποψη γλώσσας, ύμνων και άλλων πτυχών της θρησκευτικής ζωής.  

Η απόφαση πάρθηκε χθες, Πέμπτη στο τέλος μίας συνόδου που κράτησε 8 μέρες (σ.σ. με τη συμμετοχή 251 κληρικών) και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαΐου, στη χριστιανική γιορτή της Πεντηκοστής.  

Με έδρα την Ουψάλα, η συγκεκριμένη Εκκλησία έχει 6,1 βαπτισμένα μέλη, σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Επικεφαλής της είναι μία γυναίκα, η αρχιεπίσκοπος Antje Jackelén.  

Μιλώντας στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, η Jackelén ανέφερε ότι το γλωσσικό ζήτημα συζητείται από το 1986.  

«Από θεολογική σκοπιά, για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ο Θεός είναι πάνω από τους προσδιορισμούς του φύλου. Ο Θεός δεν έχει ανθρώπινη υπόσταση», δήλωσε η αρχιεπίσκοπος.  

Ωστόσο, η απόφαση έχει προκαλέσει κριτική καθώς καθηγητές θεολογίας όπως ο Christer Pahlmblad από το πανεπιστήμιο του Λούντ υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, η Ευαγγελική Εκκλησία υπονομεύει το Τριαδικό Δόγμα και την θεολογική κληρονομιά. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy