Σοβαροί κίνδυνοι από παρακολουθήσεις Drones

Τις ενδεχόμενες παραβιάσεις στην ιδιωτική ζωή πολιτών από μη επανδρωμένα  αεροσκάφη (κοινώς Drones) συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μετά από εισήγηση για αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού, Ευανθία Σάββα και Νίκο Κέττηρο.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι έχουν παρουσιαστεί πολλά παράπονα από ομάδες πολιτών για τυχόν παρακολουθήσεις από drones. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ζήτημα και με τυχόν παρακολουθήσεις σε σώματα ασφαλείας όπως ο στρατός. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι drone πετούσε πάνω από ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο ΓΣΖ στη Λάρνακα, ενώ παρακείμενα υπάρχουν στρατόπεδα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα, ανέφερε ότι ομάδα πολιτών στην Πάφο προέβη σε παράπονα ότι drone που πετούσε πάνω από τα σπίτια τους, και διερωτήθηκε κατά πόσο είναι εφικτή η καταγραφή συνομιλιών.

Εκπρόσωποι του αρμόδιου Υπουργείου, γνωστοποίησαν ότι αύριο έχει προγραμματιστεί σύσκεψη ώστε να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ αναμένεται να προωθηθούν και αλλαγές στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας το θέμα είναι σοβαρό, καθώς πέραν των παρακολουθήσεων τα drones εκτός από τις παρακολουθήσεις μπορούν να μεταφέρουν και αντικείμενα, μέχρι και ναρκωτικά.

Το κατά νόμο υπεύθυνο τμήμα στο οποίο μπορούν να εγγράφονται τα drones είναι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, ωστόσο εγγράφονται μόνο με βάση τους κανονισμούς για την εναέρια κυκλοφορία και όχι για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων. Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής τρείς εταιρείες ως κάτοχοι drones, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε αρκετούς χώρους και παρατηρείται μαζική χρήση τους.

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σημείωσε ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς. Ανέφερε επίσης ότι στην Αμερική όπου υπάρχουν τα drones, υπάρχει ειδικό μητρώο στην Αστυνομία για τους κατόχους. Δεν υπάρχει ανέφερε, περίπτωση να μην συνδέεται ένα drone με τον νόμιμο κάτοχο του ώστε να υπάρχει έλεγχος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση θυμάτων δολοφονίας. Σημείωσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα συνεχίσει τη συζήτηση κατά την επόμενη εβδομάδα.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy