Σπάζει το απόρρητο ιδιωτικής επικοινωνίας από ν/σ του Υπ.Δικαιοσύνης

Το νομοσχέδιο, που κατέθεσε χθες στη Βουλή για ψήφιση το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επιτρέπει την πρόσβαση, επιθεώρηση και λήψη καταγεγραμμένου περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας από ή εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα ή του Αρχηγού της Αστυνομίας ή του διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων ή του προϊσταμένου της Μονάδας Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος (ΜΟΚΑΣ) κατόπιν αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα και έκδοσης δικαστικού διατάγματος.
Στο νομοσχέδιο ορίζεται ως «καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας» το περιεχόμενο επικοινωνίας οποιασδήποτε μορφής βρίσκεται καταγεγραμμένο σε οποιοδήποτε έγγραφο, συσκευή (όπως βίντεο από κάμερες) ή αντικείμενο και περιλαμβάνει επικοινωνία καταγεγραμμένη σε επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα και μηνύματα μέσω υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων (sms) ή μέσω υπηρεσίας μηνυμάτων πολυμέσων (mms) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) ή Διαδικτύου (facebook κ.ά.).

Η αίτηση για την πρόσβαση, επιθεώρηση και λήψη καταγεγραμμένου περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δύναται να υποβληθεί αναφορικά με περιεχόμενο επικοινωνίας που βρίσκεται καταγεγραμμένη σε έγγραφα, συσκευές ή αντικείμενα, τα οποία έχουν περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθουν στην κατοχή της Αστυνομίας ή του Τμήματος Τελωνείων ή της ΜΟΚΑΣ κατόπιν εκτέλεσης δικαστικού εντάλματος έρευνας ή κατόπιν εκτέλεσης αιτήματος δικαστικής συνδρομής είτε από αρμόδια Aρχή ξένης χώρας είτε από αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας.

Τα παραπάνω προσωπικά δεδομένα θα ζητούνται και θα εξασφαλίζονται μόνο όταν αυτό είναι αναγκαίο προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή για την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων όπως είναι ο φόνος εκ προμελέτης ή η ανθρωποκτονία, η εμπορία προσώπων, η παιδική πορνογραφία, η εμπορία ναρκωτικών και η διαφθορά.

Όπως αποκαλύπτεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται δεύτερο τροποποιητικό νομοσχέδιο με σκοπό την ολοκληρωμένη τροποποίηση του περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων) Νόμου.
Στόχος, να καταστεί δυνατή η επέμβαση των ανακριτικών Αρχών κατόπιν δικαστικού διατάγματος στο δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας, με τη νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων των συνομιλιών και των συνδιαλέξεων που θα γίνονται και πάλι υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα.
Δηλαδή, όταν αυτό είναι αναγκαίο προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων –όπως είναι ο φόνος εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία, η εμπορία προσώπων, καθώς και τα αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, τα ναρκωτικά και τη διαφθορά για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών.
Για την ετοιμασία του εν λόγω νομοσχεδίου με το οποίο θα επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως πληροφόρησε τη Βουλή, βρίσκεται σε διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στο περιεχόμενό του καθώς επίσης και τη ρύθμιση των τεχνικών θεμάτων τα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο τροποποιητικό νομοσχέδιο.
Επειδή η ετοιμασία, προώθηση και εξέταση του εν λόγω νομοσχεδίου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα λόγω των πολλών τεχνικών θεμάτων που εγείρονται και της ανάγκης συνέχισης της διαβούλευσης με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, κρίθηκε αναγκαία η άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για ψήφιση, το οποίο ρυθμίζει – νομιμοποιεί μόνο την πρόσβαση των ανακριτικών Αρχών σε καταγεγραμμένη ιδιωτική επικοινωνία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βουλή άνοιξε τον δρόμο για τις παρακολουθήσεις των συνδιαλέξεων από τον Ιούνιο του 2010, τροποποιώντας το Άρθρο 17 του Συντάγματος.
Ο Εισαγγελέας θα υπογράφει, οι Δικαστές θα γνωρίζουν
Επί της διαδικασίας, η αίτηση για την έκδοση δικαστικού εντάλματος για εξουσιοδότηση ή έγκριση πρόσβασης, επιθεώρησης και λήψης καταγεγραμμένου περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας θα γίνεται εγγράφως, θα υπογράφεται από ή εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα και θα συνοδεύεται από ένορκο δήλωση του αρμόδιου δημόσιου λειτουργού, η οποία θα περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες και στοιχεία:
1. Την ιδιότητα του αρμόδιου δημόσιου λειτουργού.
2. Το όργανο ή το πρόσωπο, το οποίο ή εκ μέρους του οποίου θα διενεργηθεί η πρόσβαση, επιθεώρηση και λήψη του καταγεγραμμένου περιεχομένου επικοινωνίας.
3. Πλήρη και εμπεριστατωμένη έκθεση γεγονότων και περιστατικών στα οποία βασίζεται ο αιτητής – αρμόδιος δημόσιος λειτουργός για να δικαιολογήσει στο Δικαστήριο την πεποίθηση του ότι, το ζητούμενο δικαστικό ένταλμα πρέπει να εκδοθεί. Η έκθεση γεγονότων θα πρέπει να περιλαμβάνει:
● Λεπτομέρειες του αδικήματος το οποίο εύλογα πιστεύεται ότι διαπράχθηκε ή αναμένεται να διαπραχθεί ή περιγραφή του κινδύνου που πιστεύεται ότι υπάρχει για την ασφάλεια της Δημοκρατίας.
  ● Γενική περιγραφή του είδους της ιδιωτικής επικοινωνίας και των εγγράφων ή των συσκευών ή των αντικειμένων επί των οποίων βρίσκεται αποθηκευμένο ή καταγεγραμμένο το περιεχόμενο της.
  ● Τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα ή οι συσκευές ή τα αντικείμενα επί των οποίων βρίσκεται αποθηκευμένο το περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας περιήλθαν ή πρόκειται να περιέλθουν στην κατοχή της Αστυνομίας.
  ● Την ταυτότητα του προσώπου που εύλογα πιστεύεται ότι διέπραξε ή αναμένεται να διαπράξει το αδίκημα, εάν είναι γνωστή, και στου οποίου το περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας ζητείται η πρόσβαση, επιθεώρηση και λήψη.
  ● Το όνομα, τη διεύθυνση και το επάγγελμα, εάν είναι γνωστά, όλων των προσώπων, των οποίων η πρόσβαση, επιθεώρηση και λήψη του καταγεγραμμένου περιεχομένου επικοινωνίας τους εύλογα πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη αδικήματος ή να χρησιμεύσει προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας.
Νοείται ότι ο Δικαστής θα μπορεί να ζητά την παροχή περαιτέρω λεπτομερειών ή στοιχείων ή μαρτυρίας για υποστήριξη της αίτησης με τη μορφή συμπληρωματικής ενόρκου δηλώσεως ή ενόρκου μαρτυρικής καταθέσεως ή άλλως πως.

Σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, στο δικαστικό ένταλμα που εκδίδεται, δύναται ο Δικαστής να εξουσιοδοτήσει υπό όρους και προϋποθέσεις την είσοδο και έρευνα σε οποιοδήποτε τόπο καθώς και κατάσχεση οποιωνδήποτε εγγράφων ή συσκευών ή αντικειμένων που βρίσκονται στον εν λόγω τόπο εφόσον εύλογα πιστεύεται ότι βρίσκεται καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας.

 

Φιλελεύθερος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy