Τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου στην Κύπρο η Λουτ

Το τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου αναμένεται στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ η οποία θα αρχίσει διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο ηγετών αλλά θα έχει συναντήσεις και με τις εγγυήτριες δυνάμεις σε Αθήνα Άγκυρα και Λονδίνο καθώς και Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:  Έρχεται η Λουτ και ο Αναστασιάδης είναι απροετοίμαστος!

Το θέμα των επαφών Λουτ ήταν αντικείμενο συζήτησης του προέδρου της δημοκρατίας με την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπεχαρ.

Σύμφωνα με την κυρία Σπεχαρ η νέα απεσταλμένη του γενικού γραμματέα θα διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών για μία πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που έγιναν στο κραν Μοντάνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε να ανησυχήσουμε για οτιδήποτε από την επίσκεψη Λουτ

Υπενθύμισε ότι στην κ. Λουτ έχει ανατεθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ να πραγματοποιήσει επαφές για να διαπιστώσει το αποτέλεσμα της περισυλλογής στην οποία προέβησαν τα μέρη σε σχέση με το τί συνέβη στο Κραν Μοντάνα, την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία και τις απόψεις τους για το πώς θα προχωρήσουμε.

Σε ερώτηση αν ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει και πότε θα το προχωρήσει στα επόμενα βήματα, η κ. Σπέχαρ είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα με βήμα, δηλαδή η κ. Λουτ θα αρχίσει με τους δύο ηγέτες και μετά με τα υπόλοιπα μέρη και θα διαπιστώσει το αποτέλεσμα του προβληματισμού τους και μετά θα ενημερώσει τον κ. Γκουτέρες, στον οποίο και εναπόκειται να αποφασίσει ποιό θα είναι το επόμενο βήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Διαβάστε επίσης:  Η Κυβέρνηση ενημερώθηκε για το διορισμό Λούτ

 

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κινητικότητα το Σεπτέμβριο, η κ. Σπέχαρ είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Πάντως η Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει με την έναρξη των διερευνητικών επαφών Λουτ να διευκρινιστεί το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος επαφών της και αν η άγκυρα θα επιμείνει σε συζήτηση σε νέα βάση όπως για δύο κράτη.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη και αυτό διεμήνυσε στην κα Σπέχαρ, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η θέση της Λευκωσίας παραμένει η ίδια για επανέναρξη της διαδικασίας από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες περιλαμβανομένων και των έξι παραμέτρων που τέθηκαν και με σαφής πρόνοιες για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και για ένα νέο σύστημα ασφάλειας που θα αντικαταστήσει παρωχημένο σύστημα των εγγυήσεων από τρίτες χώρες.

Κατά τη συνάντηση του ΠτΔ με την κα Σπέχαρ συζητήθηκε και το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, από Ελληνοκυπριακής πλευράς έγιναν όλα όσα έπρεπε για να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, ωστόσο αυτό δεν γίνεται λόγω διαδικαστικών κωλυμάτων που τίθενται από τα κατεχόμενα.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε επίσης προς την Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών την ανέγερση του τεράστιου τζαμιού στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις για το κτίσμα του τζαμιού υπήρξαν όχι μόνο από πλευράς Λευκωσίας, αλλά και από άλλα κράτη της περιοχής, ενώ σημειώνεται ότι το τζαμί είναι χωρητικότητας 6 χιλιάδων ατόμων.

 Γιώργος Δελληγιάνης

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy