Στα κατεχόμενα σήμερα ο Τσαβούσογλου

Αξιολογούν τις εξελίξεις μετά το δείπνο Ακιντζί – Αναστασιάδη

Σημαντικές χαρακτήρισε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την παράνομη επίσκεψή του, λέγοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία όλοι μαζί να αξιολογήσουν τις εξελίξεις μετά και την κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «μας έχει μεταφέρει τις σημειώσεις του από τη συνάντηση (των ηγετών) και θα προβούμε όλοι μαζί (με τον Τούρκο ΥΠΕΞ) σε αξιολόγηση».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον «πρωθυπουργό» διήρκεσε μία ώρα και αμέσως μετά ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Ακιντζί για την κοινωνική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Κυπριακό.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι μπορεί να έρθει στην ατζέντα θέμα νέου οδικού χάρτη κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει να υπάρχει το έδαφος για μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει.

«Διότι όταν αξιολογήσουμε μαζί τη νομική κατάσταση και τις διεθνείς συγκυρίες, εγώ προσωπικά δεν βλέπω ένα πολύ μεγάλο σταυροδρόμι». Ωστόσο, συνέχισε, Τουρκία και τ/κ πλευρά επιμένουν στην αλλαγή της μεθοδολογίας, να μην ισχύει από δω και πέρα αυτό που ίσχυε στο παρελθόν.

Ωστόσο επειδή δεν υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή σε νομικό επίπεδο και στις διεθνείς συγκυρίες, δεν είναι εύκολο στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα να μιλάμε για σημαντικές χρονικές αλλαγές».

Επανέλαβε ότι όσον αφορά τη μεθοδολογία δεν μπορεί να γυρίσουν και πάλι σε διαπραγματεύσεις στη νεκρή ζώνη, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με ανοικτό τέλος, που δεν θα είναι επικεντρωμένες σε ένα αποτέλεσμα.

Αντιδράσεις εντός του ΡΤΚ για τις «τοπικές εκλογές»

Για τις «τοπικές εκλογές», ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι θεωρεί υπό τα σημερινά δεδομένα το πιο λογικό να πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουνίου, όπως αρχικά επρόκειτο. Θα συζητήσει όμως το θέμα με τους «αρμόδιους» για τη νομική πτυχή και την προετοιμασία των «εκλογών», πρόσθεσε και επίσης θα συζητήσει με τους Τούρκους αρμοδίους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια και κατά πόσο θα χρειαστούν δύο γύροι εξετάσεων, δηλαδή 30 Ιουνίου – 1η Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου. Σε ερώτηση για το θέμα της συνεργασίας των 4 εταίρων στη «συγκυβέρνηση» στις «τοπικές εκλογές», ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι συζήτησαν το ζήτημα, αλλά ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο να συμφωνήσουν στο να υποδείξουν και οι 4 στο ίδιο μέρος τον ίδιο υποψήφιο και να κάνουν από κοινού προεκλογική εκστρατεία.

Συζήτησαν, συνέχισε, το ποιο κόμμα σε ποιο «δήμο» ή «κοινότητα» θα υποδείξει υποψήφιο, που δεν θα έχει δικό του υποψήφιο, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία υπό την έννοια του ότι στο μέρος όπου το ένα κόμμα θα υποδείξει δικό του υποψήφιο, οι άλλοι εταίροι, ένας ή δύο, να μην κατεβάσουν και εκείνοι δικό τους υποψήφιο.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις εντός του ΡΤΚ για τις «τοπικές εκλογές» και το πού θα έπρεπε ή όχι να έχει υποψηφίους το κόμμα, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι το θέμα συζητήθηκε 4 φορές στα αρμόδια συλλογικά όργανα του ΡΤΚ και λήφθηκαν είτε ομόφωνες είτε κατά πλειοψηφία αποφάσεις. Μπορεί κάποιοι να μην έμειναν ικανοποιημένοι από αυτές τις αποφάσεις ή να μην τις βρήκαν σωστές, ανέφερε ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΡΤΚ, λέγοντας ότι το σέβεται αυτό, αλλά οι αποφάσεις -σημείωσεείναι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και το ΡΤΚ ενεργεί σύμφωνα με αυτές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy